Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Catharinaklooster in Sambeek

Kloosters

In 1893 kreeg architect Caspar Franssen via pastoor Wollaert de opdracht in de toenmalige Agterstraat een klooster te bouwen voor de Dominicanessen van Voorschoten.

Het klooster in 1956 (collectie BHIC)
Het klooster in 1956 (collectie BHIC)

In december 1896 kocht het bestuur voor de bejaarde zusters het buitenhuis Rosalia-rust, dat zeer rustig gelegen was in een grote tuin. Het werd Sint-Catharinagesticht genoemd, naar de H. Catharina de Ricci. In 1908 werd de kapel gebouwd.

Op de plaats van de bouwvallige villa bouwde architect W. van de Waarden uit Nijmegen een nieuwe vleugel, die 28 augustus 1923 voltooid was. Een nieuwe aanbouw voor keukens e.d. volgde in 1953 en 1954 naar plannen van P. Dekkers uit Venlo-Blerick.

In 1975 werd het bejaardenoord omgezet in de Stichting Kloosterbejaardenoord Sambeek. Het Catharinaklooster is in 1997 opgeheven.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009

Je komt op het met een ijzeren hek omgeven terrein door een poort met bakstenen pilaren. Het oudste deel van het uit twee verdiepingen bestaande klooster is rond 1895 gebouwd. De neogotische kapel achter het hoofdgebouw draagt op het dak een klokkentorentje met een spits.

In de tuin met gazons en borders staan vele heestersoorten zoals laurierpruim en rododendrons, evenals een aantal oude eiken, beuken, esdoorns, linden en paardekastanjes. De tuin is opengesteld voor publiek.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.