Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Retraitehuis Guldenberg in Helvoirt

Kloosters

In 1966 begonnen de Jezuïeten in Helvoirt een nieuw retraitehuis. De traditie van deze bezinningsdagen begon toen al aan zijn nadagen. We zijn dan ook benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers aan deze retraites.

Gesprek in De Guldenberg, 1970 (BHIC, collectie Fotopersbureau Het Zuiden) De gegevens die wij hebben gaan vooral over het gebouw. De architecten H. Mens en J. Pruyn ontwierpen dit retraitehuis in de bossen voor de Jezuïeten. Het was bedoeld als een eigentijdse voortzetting van retraitehuis Loyola in Vught, waar deze activiteiten in hetzelfde jaar werden gestaakt.

De Guldenberg werd een laag gebouw met verschillende units voor grotere en kleinere gezelschappen. Het is maar zeven jaar als retraitehuis in gebruik geweest; de paters staakten hun werk in 1973.

De stichting Guldenberg nam het gebouw over en gebruikte het als conferentie-, trainings- en opleidingscentrum. In 1985 werd er het conferentiehotel Guldenberg gevestigd.

Foto: BHIC, collectie Jos Pé Het gebouw bestond oorspronkelijk uit drie haaks op elkaar staande vleugels in een kruisvorm. Het bakstenen muurwerk met stroken beton is in stijl verwant met de Bossche School. De ingang leidde naar een centrale hal. Uitbreidingen deden binnenplaatsen ontstaan en zo kreeg de plattegrond de vorm van een Grieks kruis met aanbouwen.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas 2010

Foto's

  1. Gesprek in De Guldenberg, 1970 (BHIC, collectie Fotopersbureau Het Zuiden)
  2. Foto: BHIC, collectie Jos Pé

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.