Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Provincialaat Priesters van het H. Hart in Breda

Kloosters

Na de oorlog werd het klooster van de Priesters van het H. Hart in Liesbosch te klein. Men vond in Villa Marckendael een geschikte ruimte voor het provincialaat. De villa werd in opdracht van L.J.M. Eras, een fabrikant in Breda, gebouwd in 1928.

Het huis ligt aan de weg van Ginneken naar Princenhage, die toen nog Boschstraat heette.

In mei 1940 werd het zwaar beschadigd en na het herstel vestigden de Duitsers er tot oktober 1944 hun Ortskommandantur. Na de oorlog is de villa in beslag genomen door de geallieerden. Het huis was na de oorlog totaal uitgewoond.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Toen de Priesters van het H. Hart een nieuwe behuizing voor het provincialaat zochten, gunde de familie Eras de paters hun huis. Dat moest wel eerst hersteld worden en op 8 april 1947 konden er enkele paters intrekken. Het provincialaat werd er gevestigd op 22 september 1947, de kapel kon 19 november ingezegend worden.

Maar ook dit huis werd te klein en men besloot tot het huren van de pastorie van de Laurentiusparochie aan de Ginnekenweg. Vanaf 1985 wonen in de Duivelsbruglaan de provinciaal en een aantal priesters van de congregatie. De centrale hal van het gebouw doet dienst als refter en recreatiezaal. Het terrein van ruim driekwart hectare groot grenst aan de rivier de Mark.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.