Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Priorij Maria en Sint Norbertus in Tilburg

Kloosters

Zoekend naar nieuwe wegen voor pastoraat, vestigde een kleine gemeenschap van norbertijnen zich in 1964 weer in de stad. Aanvankelijk in priorij De Schans, maar later ook in dit pand.

De Oude Heikant werd in 1964 omgevormd tot de wijk Tilburg-Noord. Op verzoek van bisschop Bekkers namen de witheren de zorg voor de nieuwe parochie op zich. Zij woonden eerst in een huis op het plein en later in de pastorie naast de kerk. Die werd op 20 december 1982 zelfstandig, zij het als afhankelijk huis van de abdij van Berne in Heeswijk. Een klein gedeelte van de gemeenschap woont nog in de pastorie, waar zich de kerk, de refter en de recreatiezaal bevinden.


Een ander deel van de congregatie betrok het pand De Schans 95, in 1977 als woonhuis met kantoor gebouwd voor de heer Van Nunen door J. Hurkmans uit Tilburg. Vervolgens diende het als computerruimte, totdat architect Jozef de Bondt het interieur in 1995 verbouwde voor de nieuwe priorij van de norbertijnen. Bij gelegenheid van hun 40-jarig jubileum op 12 december 2004 werden nieuwe glas-in-loodramen geplaatst van Karen Zeedijk.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto: Jan Smits, 2010Foto: Jan Smits, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.