Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Koenraadkerk in Eindhoven

RK kerken

De parochie H. Koenraad in Eindhoven werd bediend door paters van de Orde van Kapucijnen. De gelovigen konden terecht in de Koenraadkerk, die sinds 1939 onderdeel uitmaakte van het kapucijnenklooster.

De H. Koenraadkerk
Paterskerk H. Koenraad in Eindhoven, rectoraatskerk van de paters kapucijnen. (Foto: © Job van Nes, 2009, bron: Reliwiki.nl)


De kerk en het klooster raakten rond 1973 buiten gebruik en werden eind 1989, begin 1990 gesloopt.

Een van de kapucijnen die zorg droeg voor de parochie was pater Irenaeus, de 'gardiaan' (overste) van het klooster en rector van de kerk met ingang van juli 1954. Zijn ordegenoot pater Paschalis kreeg in datzelfde jaar de functie van vicarius en was daarmee Irenaeus' plaatsvervanger. In 1960 werd de kerkgemeenschap toegewezen aan rector C. 't Hoen (hieronder op de foto als aalmoezenier bij het Stafkwartier Aalmoezeniers in Vught in 1952).

Het BHIC is op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over deze kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Ook foto's zijn van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

Pater 't Hoen
Pater kapucijn C. 't Hoen (kloosternaam Hyginus) bij het Stafkwartier Aalmoezeniers in Vught, 1952 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie BHIC, nr. 1634-007783)


6

Reacties (6)

Dirk van der Haar zei op 28 mei 2021 om 22:14 uur

Ik kan me pater Hyginus nog heel goed herinneren, en meer van de paters en brouders die daar woonden

Marilou NillesenBHIC zei op 29 mei 2021 om 19:46 uur

Hallo Dirk, bedankt voor je reactie. Je maakt ons wel nieuwsgierig ;) Wat is je het meeste bijgebleven van deze pater Hyginus? Heb je mooie herinneringen aan die tijd?

Jeroen Jsm den Otter zei op 18 maart 2022 om 10:32 uur

broeder erik geurds hij was kok

Thijs de LeeuwBHIC zei op 21 maart 2022 om 12:01 uur

Dank voor het reageren Jeroen, heb je nog meer herinneringen aan de broeders en paters van deze kerk/parochie? Was jij een van de parochianen en over welke jaren hebben we het?

Peter Bijvelds zei op 28 november 2023 om 20:24 uur

Ik heb in 1954 en 1955 op de Koenraad kleuterschool gezeten bij juffrouw de Vries. Het schooltje zat in het kloostergebouw en als we speelkwartier hadden dan mochten we op een klein driehoekig binnenplaatsje met oude autobanden spelen. Toen ik wat ouder was zong ik in de kerk bij het jongenskoor onder leiding van pater Canisius. Ik woonde in de eikenstraat en aan het einde van onze achtertuin keek je tegen de muur van de kloostertuin. Daar ging wel eens een bal overheen en dan moest ik een eind omlopen en aanbellen bij het klooster.
Ik denk nog vaak aan die tijd, jammer dat alles afgebroken is.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 december 2023 om 15:16 uur

Bedankt Peter voor deze bijdrage over het schooltje in het kloostergebouw. Oude autobanden als 'speelgoed' op een schoolplein staat me ook van foto's bij, maar dan wel van weer een andere school of internaat.. En inderdaad jammer dat dan zo'n plek uit je jeugd waaraan toch veel levendige herinneringen kleven is verdwenen. Kan ik me best voorstellen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.