Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Parochiekerken in Brabant

Aantal katholieken per gemeente in 1971 (bron: CBS)

Aantal katholieken per gemeente in 1971 (bron: CBS)

Het is nog niet eens zo lang geleden dat de inwoners van Noord-Brabant overwegend katholiek waren. De kaart uit 1971 illustreert dat: rood is katholiek.

In datzelfde jaar telde Brabant bijna 500 parochies, elk bemand door een pastoor en vaak ook meerdere kapelaans. Anno 2017 zijn er nog maar zo’n 70 parochies over, met ongeveer 300 kerken waarin H. Missen worden gevierd. Maar dat aantal daalt nog steeds. Het tijdperk van het rijke roomse leven lijkt voorgoed voorbij.

In de themakaart RK kerken proberen wij dat roomse verleden van Brabant tot leven te wekken. Klik op de gemeente waar je (vroeger) woonde en kies de kerk waar je naar de mis ging. Je vindt dan  informatie over je parochie en de geschiedenis van je kerk. Maar belangrijker nog dan die gegevens, zijn je eigen herinneringen aan dat roomse leven.  Bij elke kerk is de mogelijkheid om jouw ervaringen te vertellen. Het is echt reuze makkelijk, het wijst zichzelf. Probeer maar.

Naar de themakaart RK kerken >>

Bronnen

Volkstelling 1971
Piusalmanak 1971
H. Schmeets, De religieuze kaart van Nederland, 2010–2013, CBS sept. 2014 (NB. Deze kaart is op de website van het CBS inmiddels vervangen door De religieuze kaart van Nederland, 2010–2015 (2016); geraadpleegd 10 aug. 2022.
www.reliwiki.nl
Diverse websites van parochies

1

Reacties (1)

J. h. van der Wel zei op 25 oktober 2020 om 17:20 uur

Geachte medewerker, ik op zoek naar de geboorte en overlijdens data van Pastoor DCF van Mechelen die de RK kerkleider was in Halsteren. Weet u misschien of er een foto in het archief is van de uitvaart. Ik ben opzoek naar een schilderij van G. Heman kunstschilder. Het schilderij heeft waarschijnlijk in de kerk tijdens de uitvaart bij de kist van de overledene gestaan. Met elke info maakt u mij blij! J v/d Wel

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.