Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Onze Lieve Vrouw van Binderen (Lelie onder de Doornen) in Helmond

RK kerken

De kerk van Onze Lieve Vrouw van Binderen, ook wel bekend als Onze Lieve Vrouw Lelie onder de Doornen, werd ingewijd in 1956 en was een ontwerp van de architect C. Roffelsen. Het godshuis had geen toren en, aldus sommige beschrijvingen, wel iets weg van een fabrieksgebouw.

Onze Lieve Vrouw van Binderen
Onze Lieve Vrouw van Binderen in 1989 (bron: collectie BHIC, nr. PNB001028772)


Op de twee andere twee foto's zien we de priester Johannse (Jan) Schellekens, pastoor van de O.L. Vrouwekerk in de periode 1954-1970. Toen hij in 1954 als pastoor in de parochie O.L. Vrouw van Binderen werd ingehaald was de kerk van die naam er nog niet. Maar wel was er een Mariakapel, op het terrein van de voormalige cisterciënzerinnenabdij Sancta Maria de Valle Imperatricis, die eveneens aan Onze Lieve Vrouw Lelie onder de Doornen was gewijd. Om deze kapel in te richten was in de jaren dertig een oude schaapstal op het abdijterrein aangekocht. Het doel was om zo de oude Mariadevotie te laten herleven.

De parochie O.L. Vrouw Lelie onder de Het abdijterrein en de kapel maakten deel uit van de parochie H. Leonardus. Maar met ingang van 1955 behoorden zij tot de nieuwe parochie O.L. Vrouw van Binderen. Die laatste parochie heeft 25 jaar bestaan. In 1980 ging deze kerkgemeenschap samen met de parochie H.H. Paulus en Leonardus op in de parochie Helmond-Noord. Dit betekende echter nog niet het einde van de kerk O.L. Vrouw van Binderen. Deze heeft nog vier jaar dienst gedaan en is in 1984 aan de eredienst onttrokken. In 2005 is de voormalige kerk gesloopt.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van toen. Foto's zijn ook welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl.

Bronnen

Pastoor Schellekens
Johannes Schellekens, pastoor van de O.L. Vrouwekerk 1954-1970.
Bron: Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 114811.


Johannes Schellekens, foto afkomstig van zijn bidprentje (ingezonden door Carin Groenen)


Bidprentje Johannes Schellekens (ingezonden door Carin Groenen) - Klik om te vergroten


26

Reacties (26)

Carin Verdonschot Cornelissen zei op 1 juni 2018 om 00:23 uur

Pastoor Schellekens was een hele lieve pastoor en woonde samen met juffrouw Hetty in de pastorie naast het kleuterschooltje in Binderen.
Hij was modern en heel begaan met kinderen. Hij kwam met ons spelen in de speeltuin die achter de pastorie en kleutrschoolwas. Hij keek dan over de heg van zijn tuin en groette alle kinderen.. Ik mocht altijd bij hem en juffrouw Hetty thee komen drinken. Op een keer kwam hij op school vragen wie er misdienette wilde worden. We kregen een wit kleed aan en mochten helpen in de mis. De ene keer de jongens en de volgende de meisjes. Met Sinterklaas verzamelde de pastoor samen met de school cadeautjes voor arme kindertjes in Afrika . Speelgoed waar je niet meer meespeelde werden meegebracht door de kinderen en verzameld in de hal van de school. Pastoor Schellekens zorgde ervoor dat ze op de goede bestemming terecht kwamen. Jaren later heb ik gehoord dat hij naar Afrika was verhuisd. Iedereen hield van hem van jong tot oud. En met zijn 25 jarig priesterfeest, was er een week feest. We hadden met school heel lang geoefend aan een muziekel dat resulteerde in een week optreden in het oude Sobrietas in de Molenstraat . De jongens van de Titus brandsma school en de meisjes van de onze lieve vrouwe van Binderen lelie onder doorne. Alle kinderen van de parochie deden mee. Ook mochten we bij hem komen knutselen op woensdagmiddag en mevrouw Segers hielp ons dan. Meneer pastoor ging dan op huisbezoek. En juffrouw Hetty zorgde voor de thee. Een super fijne man met een groot hart.

Mariët BruggemanBHIC zei op 1 juni 2018 om 08:42 uur

Wat een mooie herinneringen Carin, aan deze speciale pastoor. Echt iemand die midden tussen de mensen stond, zo te lezen. Bedankt voor het delen van deze herinneringen met ons.

Joep Iven zei op 22 januari 2019 om 16:03 uur

Ik lees jullie bijzondere herinneringen aan de eerste pastoor van de parochie "Binderen", Jan (en niet Jo) Schellekens, afkomstig uit Soerendonk.
Inderdaad een bijzonder aardige man. Met Jan Oomens was hij kapelaan van de Leonardusparochie. Omstreeks 1955 werd hij "bouwpastoor" van de nieuwe parochie Binderen.

Toen ik mijn ouderlijk huis aan de Bakelsedijk verliet betrok ik met mijn eerste (2006 overleden) vrouw Netty Schriks een van de nieuwe flats aan de Vinkelaan.

Ik was toen journalist bij de Helmondse Courant. Jan Schellekens wist mij snel te vinden toen hij plannen maakte voor een parochieblad. Meteen werd ik onbezoldigd "hoofdredacteur" van de Stem van Binderen.

Toen Schellekens met emeriaat ging verrichtte hij als assistent/hulppastoor hand- en spandiensten bij enkele parochies. Hij is bij mijn weten nooit in Afrika terechtgekomen. Zijn laatste jaren sleet hij als pastoor van de parochie in het Gelderse Heumen. Zijn trouwe huishoudster vergezelde hem.

Joep Iven, rusteloze journalist in ruste.
Jan 2019

Hilde JansmaBHIC zei op 23 januari 2019 om 10:52 uur

Ik heb het opgezocht, en de pastoor blijkt Johannes Schellekens te heten (wat de verwarring tussen Jo en Jan verklaard: beiden komen van Johannes). Hij klinkt overigens echt als een bijzondere man en pastoor- bijvoorbeeld doordat hij je wist te overtuigen hoofdredacteur te worden van het nieuwe parochieblad. Wat zijn tijd in Afrika betreft, hoop ik dat iemand anders misschien het verlossende woord daarover uit kan spreken...

Carin Verdonschot Cornelissen zei op 25 januari 2019 om 03:31 uur

Ja ik weet zeker dat de pastoor naar Afrika is vertrokken met juffrouw Hetty. En ze zijn samen teruggekomen naar Helmond. Hij woonde tot aan zijn overlijden in de nieuwe flat in of bij de Christinalaan. Ze zijn er nieuw ingekomen.. Ik had hem 40'jaar niet gezien en ze konden mij nog steeds.

Mariët BruggemanBHIC zei op 25 januari 2019 om 12:11 uur

Hebben we het dan toch over twee verschillende pastoors Schellekens?

Carin Verdonschot Cornelissen zei op 25 januari 2019 om 14:21 uur

Mariet
In de zomer heb ik een flinke discussie met een vriendin gehad. Marij had het over vroeger. Ze vertelde dat haar vader en moeder vroeger door pastoor schellekens flink onder druk werden gezet omdat ze te weinig kinderen hadden.
Ik: ik snap er niks van, pastoor Schellekens was kei lief en modern.
Marij : Echt niet, ik:: wel.
Marij: Weet ik zeker, is altijd onze pastoor geweest. Ja en de onze ook zei ik.
Nou , dat ging zo maar door. Echt , tot marij zo rood werd van woede, dat ik zei je hebt gelijk. Op internet opgezocht en bleken we een flinke discussie te hebben gehad over 2 verschillende pastoors. We kwamen erachter door de leeftijd die ze zei. Haar pastoor was vroeger al een oude man. Maar mijn herinnering was Jan een jonge sportieve kerel. Dus mijn Pastoor was Jan van Binderen .En die van haar van de Leonardus. Ik heb hele fijne herinneringen en ook omdat mijn vader altijd met feestdagen en feesten voor het diner zorgde. Ik ben zelfs nog misdienette geweest met elke andere uit de klas. Ik zat toen op de lieve vrouw van Binderen .
Ik heb trouwens ook nog een foto van hem van het priesterfeest en van de musical die wij toen vier dagen hebben opgevoerd in het Sobrietas . In de Molenstraat waar nu de action is.

Egbert zei op 25 januari 2019 om 14:25 uur

Nederlands Bidprentjes Archief:

Naam: Johannes (Jan) Schellekens
Achternaam: Schellekens
Voornamen: Johannes (Jan)
Geslacht: Man
Geboortedatum: 28-11-1915 Geboorteplaats: Valkenswaard
Overlijdensdatum: 02-08-2000 Overlijdensplaats: Helmond
Leeftijd: 84 jaar
Priester gewijd 25-07-1942 in de St. Jan te 's-Hertogenbosch
Oprichter van Parochie O.L. Vrouw van Binderen te Helmond
Begraafplaats Kerkhof te Heumen

Hilde JansmaBHIC zei op 29 januari 2019 om 12:42 uur

Wat verwarrend, deze twee pastoren Schellekens. Leuke discussie waar je over verteld trouwens, Carin, het klinkt heel herkenbaar om zo te ruziën over wat uiteindelijk een misverstand blijkt te zijn. Als je wilt dat de foto die je noemt bij je reactie komt te staan, dan kan je hem mailen naar info@bhic.nl; dan regelen we dat voor je. Foto's zijn in ieder geval altijd welkom.
Egbert, bedankt voor je reactie. Het is een goede aanvulling bij de zoektocht naar informatie over pastoor Schellekens.

Rob Schellekens zei op 7 juni 2020 om 17:30 uur

Hoi,
Weet iemand wie de ouders van Johannes Schellekens geboren op 28-11-1915 in Valkenswaard is? Ik krijg het niet in de digitale archieven gevonden...
grt Rob

Norah zei op 7 juni 2020 om 19:55 uur

Dit waren Hendrikus Schellekens, landbouwer, 36 jaar, en Petronella Maria Catharina Groenen. Zie ook: RHCE; personen.
Mvg.

Jack Bijsterveld zei op 21 november 2020 om 17:39 uur

Beste mensen, hier , Jack Bijsterveld, geboren in de Lijsterstraat, heeft veel herinneringen aan de kerk "Binderen" met o.a. pastoor Jansen en daarna een jongere pastoor. Naam even ontschoten. Ik zat op de "Titus Brandsma" jongensschool en heb mijn jeugd De jongere pastoor heeft met Bert van Lierop, helaas overleden, mede jongerenkoor "Amtosh" opgericht. Dit was oorspronkelijk een jongeren-kerkkoor van "Binderen" , waar ik ook lid van geworden ben, maar dit koor heeft ook veel diensten gemaakt voor in de "Paulus kerk, maar ook in de "Leonardus Kerk". Ik ben zelfs lid geweest van de lithurgie-groep van dit koor olv o.a. Anita Gijsbers. Een prachtige jongere en tiener-tijd is dit voor mij geweest. Ook de periode van de lagere school: "Titus Brandsma- school met hoofd- broeder - Alberto en broeder Prudens: streng en met de sigaar in de mond. Maar ik vond het prachtige jaren om naar die lagere school te mogen gaan en naar de kerk van "Binderen". De parochie "Binderen heb ik als kind altijd als fijn ervaren.

Hans Verschuuren zei op 5 april 2021 om 01:13 uur

Hallo allemaal. Mijn naam is Hans Verschuuren, ik ben geboren in 1952 in Helmond, Willem Prinsenstraat .. als kind opgegroeid op het Klaverhof. Ging naar de kleuterschool van Binderen in 1956-1957 later naar de Pater Titus Brandsma school. Mr. Dongemans, Broeder Prudens, Broeder Sanders, Mr. de Krom, Broeder Elmar. Broeder Prudens met zijn viool en Broeder Elmar met zijn voorlees vertellingen van het boek Beekman & Beekman, Heintje en Matje en Hendrik van Ham! Oh dat was écht leuk! Ook Pastoor Schellekens was een "vriend" van mij, vanaf de 3e klas één van zijn misdienaren geweest. Hij liep elke dag voor de speelplaats te "brevieren" en als wij dan met veel kabaal de school uitliepen mochten we "langzaam stilletjes" doorlopen. Het was een héél aardige pastoor, niet in de laatste plaats (denk ik) omdat mijn Opa (Jan van Berlo) dagelijks werkte in de groententuin van pastoor Schellekens. Véél goede herinneringen aan zowel de pastoor, de kerk én de school. Ook de jaarlijkse Kerst avondmissen in de kapel van het Broedersklooster waar wij, de met veel geduld bijgebrachte, nootjes van Broeder Elmar zongen!! Het (Wiener sangerknaben) koor van Binderen. Misschien dat er later nog meer herinneringen in met opkomen, Tot Dan!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 april 2021 om 16:06 uur

@Jack en Hans: dank voor het delen van jullie herinneringen, vertel vooral nog eens verder! Mooi om te zien hoeveel jullie nog van deze tijd weten. De indruk ontstaat van een hechte gemeenschap. En ook veel dezelfde namen die in de reacties terugkeren, pastoor Schellekens, broeder Prudens.. Blijft toch opvallend hoe gewoon het was, die centrale rol van geestelijken in het alledaagse leven - op school, in de kerk, thuis bij het huisbezoek.

Carin Groenen zei op 21 juli 2021 om 14:25 uur

De bovenste foto lijkt mij niet van Johannes Schellekens (geboren in Soerendonk). Ik heb wel een foto van hem op latere leeftijd en die is echt anders.
In Afrika is hij zeker niet geweest. Zijn bidprentje vermeldt dat hij tot '69 in de parochie Binderen in Helmond heeft gewerkt en van daar is hij naar Heumen gegaan waar hij ruim 20 jaar pastoor was (Georgiusparochie). Vanuit Heumen terug naar Helmond.
Zijn hulp was Mw. Attie (Agatha Cornelia) Huismans (1918-2006).

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 juli 2021 om 14:43 uur

Hallo Carin, dank voor je reactie en we kunnen dit aanpassen als het niet klopt. Je zou ons de foto kunnen sturen naar info@bhic.nl o.v.v. deze pagina, dan voegen we deze hier toe ter vervanging van de huidige foto.

Monique Korzilius -Beniers zei op 5 maart 2023 om 13:29 uur

Wat waarschijnlijk niet algemeen bekend is maar zeker de moeite waard is dat Pastoor Schellekens het initiatief heeft genomen voor een fanfare/ harmonie in zijn parochie wat uiteindelijk is uitgemond in doedelzakband “ de schotjes van Binderen” . Hiermee heeft hij de jeugd een hele waardevolle aanvulling in zijn parochie gegeven.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 maart 2023 om 11:04 uur

Mooie aanvulling Monique, dank daarvoor!

Carin zei op 6 maart 2023 om 23:53 uur

Hoi Monique
Dat klopt helemaal. Ik ben daar ook bij geweest. We oefende op de meisjesschool,als ik me dat goed herinner. Ik moest trommelen. Ik weet nog precies de ritme. Meneer Beniers woonde in de Uiverlaan. En volgens mij ben jij de dochter en zat je bij mij in de klas.
groetjes

Monique Korzilius zei op 7 maart 2023 om 09:21 uur

Hoi Carin,
Klopt, ben daar een dochter van en heb ook op de meisjesschool gezeten.
Ik heb eerst gedrumd en daarna op de doedelzak gespeeld, wat ik trouwens nog steeds doe.
Groetjes Monique

Carin zei op 7 maart 2023 om 13:25 uur

Hoi Monique
Kei leuk dat je dit prachtig instrument nog bespeeld.
Als ik de doedelzakken hoor spelen,dan denk ik meteen aan school en je vader..
Geweldig vind ik deze muziek.
groetjes

A.M. Maas zei op 11 maart 2023 om 21:41 uur

Ik heb zojuist een foto met mail gestuurd.

Monique zei op 11 maart 2023 om 22:26 uur

Hallo A Maas
Ik ben heel nieuwsgierig naar de foto maar heb hem niet ontvangen. Zou je hem nog een keer willen versturen?
Heel erg bedankt.
Monique

A.M. Maas zei op 14 maart 2023 om 09:54 uur

Nogmaals verstuurd naar info@bhic.nl

Monique zei op 14 maart 2023 om 10:12 uur

Ik zal vragen of ze hem naar me door willen sturen. Alvast super bedankt

A.M. Maas zei op 16 maart 2023 om 12:33 uur


Hierboven een foto van de misdienaars samen met pastoor Schellekens, Pater Verschuren van Christus Koning en Bertus Boxstart de koster. Ik denk dat deze foto genomen is in 1958/59.

Elk jaar werd er een vakantie voor de misdienaars door Pastoor Schellekens georganiseerd.


Hoewel deze hooguit 4 dagen duurden was het toch altijd een verassing waar we terecht kwamen.
We hadden zelf het idee dat hij s’morgens nog niet wist waar we zouden verblijven.


Het was dan ook meestal in een boerderij.
Houten


Biervliet


Margraten
En altijd met de fiets. Voor zover je het een fiets kon noemen. Want vaak iets bijzonders hadden we nog niet.
De foto hierboven is genomen bij het afscheid van de vakantie in Margraten.


Pastoor met de taart en links Cor Kuipers en Cor van Teefelen. De dames waren de boerin met dochters.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.