Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Eindhoven

RK kerken

In het interbellum werd Eindhoven heel wat kerken rijker, onder andere in het snel groeiende stadsdeel Woensel. Een van die nieuwe kerken kreeg de naam O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand. Wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans die bij dit gebedshuis hoorden? Deel hier je herinneringen!


Het gebouw, ontworpen door architect J. Bekkers, had een laag dak en opvallend breed middenschip, een stijl die toen vaker werd toegepast op godshuizen. Een Christocentrische stijl, ook, die tot bloei kwam in het kielzog van de Liturgische Beweging van de vroege twintigste eeuw.

Een echte 'volkskerk' met andere woorden, die in 1930 de deuren opende. Markant onderdeel was de smalle klokkentoren met een spits, die wel iets weg had van een hoge hoed.

De kerk werd in 1972 aan de eredienst onttrokken en in 1995 gesloopt.

Oud-parochianen zullen zich uit de jaren vijftig bijvoorbeeld nog wel pastoor Anton de Vries herinneren, die in 1929 in de parochie aan de slag ging. Zijn geboortejaar was 1885, dus waarschijnlijk zal hij je voor de geest staan als een man op leeftijd.

Uit de Piusalmanak blijkt dat pastoor De Vries in de jaren vijftig ondersteund werd door een kapelaan, F.C.A. van Loosdrecht. Zij hadden toen ruim 3000 katholieken te bedienen.

In oktober 1962 werd de 51-jarige M.P.A. van Asten ingehaald als nieuwe pastoor.

De O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand

De O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand (Foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)


Pastoor De Vries (foto: collectie Eindhoven in Beeld)Pastoor De Vries (rechts) en misdienaars in de tuin van de pastorie, 1962. (Fotocollectie Eindhoven in Beeld, id.nr. 25250)


Pastoor Van Asten (foto: collectie Eindhoven in Beeld)M.P.A. van Asten (links) als kapelaan. Later werd hij pastoor van de O.L. Vrouwekerk. (Foto: collectie Eindhoven in Beeld, id.nr. 33662)

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.