Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Landbouwhuishoudschool Nazareth in Lierop

De Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid van Steyl hadden in Lierop een klooster met kleuterschool, lagere meisjesschool en bejaardentehuis. Maar het meest bijzonder was nog wel hun landbouwhuishoudschool voor boerendochters.


Opening van de landbouwhuishoudschool in 1911. Bron: Regionaal Archief Tilburg, nr. 235820-03)

De school, compleet met proeftuinen, lag aan de Offermansstraat en was een unicum in Nederland. Het onderwijs stond open voor zowel interne als externe leerlingen, wat wil zeggen dat er ook meisjes zaten die na hun schooldag weer naar huis gingen.

De landbouwhuishoudschool maakte deel uit van het Sint-Henricusgesticht van de zusters, wat de verzamelnaam is voor alle gebouwen die zij onder hun hoede hadden, bijvoorbeeld ook hun klooster. Dit gesticht was in 1910 door pastoor Offermans opgericht. De landbouwhuishoudschool, ook wel "boerendochters school" genoemd, was een jaar later klaar. Op deze school zaten enkel interne leerlingen. De meisjes verbleven, heel toepasselijk, in een verbouwde boerderij, die achterin de tuin van het gebouwencomplex lag.

De groepsfoto bovenaan deze pagina is genomen bij de opening van de huishoudschool. Op deze foto staan de zusters en de leerlingen. Maar ook, in het midden, niemand minder dan de bisschop van 's-Hertogenbosch, Arnold Frans Diepen, die het gebouw inzegende. Bisschop Diepen is onder andere bekend geworden als de auteur van het boekje De Wellevendheid (1931), dat lange tijd verplichte kost was op katholieke (kost)scholen, waaronder ook de vele priester- en broederopleidingen. Tot in een verbazend detail beschreef Diepen in zijn handboek hoe een echte dame of heer zich moest gedragen: niet te zacht maar ook zeker niet te hard lopen, je hoed niet scheef maar rechtop zetten, niet schaterlachen, niet je maaltijd prakken... Aan alles werd gedacht.


Leerlingen in de tuin van de Landbouwhuishoudschool, ca. 1920. Links onderin staat de pastoor van Lierop. Foto met dank aan Janske van Vlokhoven.

Leerlingen van de huishoudschool in de jaren dertig. Bron: Regionaal Archief Tilburg, nr. 235803

Vanaf het begin was het een belangrijke doelstelling van de Zusters van Steyl, om op hun school plattelandsmeisjes voor te bereiden op het bestieren van een boerenhuishouden. De opleiding duurde van oorsprong twee jaar en stond open voor meisjes van vijftien tot twintig jaar. Later werd die minimumleeftijd naar beneden bijgesteld en werden meisjes ook al direct na de lagere school, dus rond hun twaalfde levensjaar toegelaten. 

Op 1 januari 1936 kwam de landbouwhuishoudschool onder het bestuur te staan van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB).

Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal interne (en inmiddels ook externe) leerlingen dusdanig toe, dat besloten werd om een nieuwe, grotere school te bouwen. Deze opende de deuren op 4 september 1952 en kreeg als naam "R.K. Landbouwhuishoudschool Nazareth".

In 1964 hebben de zusters hun klooster in Lierop verlaten, nadat een belangrijke verbouwing van hun internaat niet werd uitgevoerd. De huishoudschool werd voortgezet in Someren, na te zijn gefuseerd met de daar gevestigde vglo-school (voortgezet gewoon lager onderwijs). Het oude kloostercomplex in Lierop werd een bejaardentehuis.


Panorama Lierop. Foto met dank aan Janske van Vlokhoven.
Bronnen

  • 'De Landbouwhuishoudschool van den N. C. B. te Lierop. Vijf en twintig jaren vruchtbaar en zegenrijk werk', De Zuid-Willemsvaart (7 november 1936), bron: Delpher.
  • Geschiedenis Someren, artikelen 'De boerinnenschool' en 'RK Landbouwhuishoudschool Nazareth'

 

Hoofdpagina Landbouwhuishoudschool

 

Internatenkaart

 

Deel verhalen en foto's

Reageer hieronder, deel je herinneringen aan het pensionaat en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Joke de Beijer leverde bij onderstaande foto (collectie BHIC) diverse namen aan:


Groepsfoto tijdens een retraite, ca. 1960

Namen van meisjes in Lierop nummer 1 t/m 48:

2          Sjan van de Ven
3          Joke de Beijer
4          Ans van Vlokhoven
9          Jo van Acht
10        Angeline van Geffen
12        Rina Welvaarts
13        Marietje van Mill
18        Corrie van Hest
20        Jacqueline ?
28        Truus van de Boom
30        Riek van Rijthoven
31        Toos van de Pas
33        Sjaan Brabers
35        Marianne Schalk
37        Willy Calis
39        Tonny Slaats
47        Mien van bakel

 

67

Reacties (67)

Nellie Verbruggen Kuunders zei op 12 maart 2019 om 23:09 uur

Hallo... Gisteren heb ik mijn verhaal over kostschool Lierop verstuurd. Hopelijk is mijn mail verstuurd. Zo niet stuur mij dan een mail.
Groeten Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 12 maart 2019 om 23:27 uur

Hallo Hier ben ik weer. Het lijkt dat mijn mail niet is verzonden gisteren.

Nu ik heb op kastschool, Landbouwhuishoudschool in Lierp, de hemel op aarde gehad. We waren jong en onbezonnen!!!
Ik heb er veel geleerd, veel wat ze nu te kort komen in het dagelijks leven. Maar daarbij heb ik er veel plezier gehad. Ik bedacht altijd wel weer een plan om samen plezier te hebben. Natuurlijk wel tegen het beleid van de zusters. Daarom ging het zo mooi, al het kattenkwaad uithalen. We zaten met in en externen leerlingen op school.
Nadat het internaat en school zijn opgeheven is de school, aangesloten bij een school in Someren. Maar daar was geen internaat bij. Daarom gingen de leerlingen van het internaat naar huis en elders naar school. Ik ben geboren in Milheeze een dorpje in de peel, dus daarom ging ik ook weer naar huis en ging toen in Deurne verder studeren. Je ziet we weer verschijnen met verhalen over het kostschool leven!!! Het was de hemel op aarde. Dit wordt vervolgd. Groet Nellie. Tot de volgende keer. Heerlijk om zo de herinneringen weer te voelen!!!

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 12 maart 2019 om 23:48 uur

Mijn klasgenoten waren.
Mijn nicht Rina van Ansem--- Milheeze.
Jose'van Asten uit Helmond.
Agnes Hagens uit--- Elsendorp.
Joke Arts.
Bertie Lamers uit--Beugen.
Annie de Boer--
Nellie Draak__
Annie Rooijakkers-- Helde Grashoek.
Corrie van Summeren-
Truus.. nu Emie van Melis--- voornaam veranderd..
Maria van Someren--
Joke Groenen Neerkant.
Mia Wagemans.
Toos Wagemans-- { zussen}
Annie Wientjes--Oploo
Nellie Thijsen--Meijel.
Lioba Gerits.. Mill Overleden.

Wies Verstappen-- Meijel.
Maria Nooijen Bakel.
Wordt vervolgd.

Marilou NillesenBHIC zei op 13 maart 2019 om 09:47 uur

Bedankt voor je enthousiaste verhaal, Nellie. En mooi om te lezen dat je die tijd omschrijft als hemel op aarde. En ik ben inmiddels wel nieuwsgierig naar een voorbeeld van het kattenkwaad dat jullie hebben uitgehaald ;) Praat je me bij?

Nelly Hoeymakers zei op 14 maart 2019 om 23:54 uur

Hallo ,ik ben Nelly Hoeymakers en heb ook in Lierop op kostschool gezeten. en ken Nellie daar ook van. Ik heb er ook heel goeie herinneringen van ,Maar weet ook nog dat Nellie geen zuurkoolstampot lust. Had het s,middags niet op kreeg het daarom s.avonds weer voorgeschoteld .Dit is me wel bij gebleven. maar hebben er heel veel plezier gehad. Klasgenoten van mij waren
Ella van Aken ,Ria Putmans Ineke van Genuchten Ria van Genuchten
.Marian v Genuchten Ria Maas Willy v d Oever Ria Bruisten, Jose Roggels Thea Huijs . Mia Janssen Lina Delissen Nelly v Kessel, Odilia Schepers, Maria Fleuren,Petra Pluim, en nog enkele meer daar kom ik nog op terug. groetjes Nelly

Christian van der VenBHIC zei op 15 maart 2019 om 10:55 uur

Nelly, wat goed om te horen dat je een fijne tijd op deze kostschool hebt beleefd. Behalve aan de zuurkoolstamppot dan ;-) Heb je nog steeds contact met de vele vriendinnen die je opnoemt?

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 15 maart 2019 om 23:20 uur

Hallo hier ben ik weer Nellie Verbruggen Kuunders.

Inderdaad zuurkoolstamp was iets wat ik niet zo graag at.. Maar thuis had ik geluk dat mijn moeder er ook een hekel aan had. Daarom kwam het bij ons thuis niet zo vaak op mijn bord!!!!

Nelly Hoeimakers weet je nog dat we elke week 2 maal een half pakje boter kregen om op onze boterhammen te smeren.
Dus dat was opletten anders zat je op het einde van de week zonder boter.
We hadden een blauw rond potje met een schroefdeksel, dat was onze boterpot.
Ik heb hem nu nog!!! Leuke herinnering, en gemakkelijk potje om mijn gebit in te zetten...ha..ha.. wie wat bewaard die heeft wat!!! Ik denk de laatste week vaak aan mijn kostschool leven.. Daarom ben ik goed ontspannen.
Ja zie je s, morgens in eens Rene Bastiaans op TV. Hij verteld over het kostschool leven, en vraagt of er ook eens mooie dingen over het kostschool leven te horen. Ik werd me toch blij, en ben gouw gaan reageren. Dat maken we niet veel mee dat de dag met positieve geluiden begint!!!! Ik ga weer uit beeld en kom weer terug!!!! Groetjes Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 15 maart 2019 om 23:31 uur

Hallo hier is Nellie nog even.

Ik ga proberen of mijn klasgenoten hier ook aan mee gaan doen. Ik neem mijn tell lijst van mijn klasgenoten en vertel dat ik een mooie ontspannende hobby heb gevonden.... Och er zijn er bij die het zeker leuk zullen vinden!!!! Wacht maar af!!!! Groetjes Nelly. Wanneer zie ik jou weer Nelly Hoeimakers.

Christian van der VenBHIC zei op 16 maart 2019 om 09:25 uur

Nellie, ik voel op deze website een digitale reünie aankomen :-)

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 16 maart 2019 om 11:23 uur

Hallo Cristian, dat ga ik wel proberen!!!!! Het zou leuk zijn!!!!!! We moeten vooruit leven maar eens de oude mooie dingen voelen is ook voornaam.!!!!!

Nellie Verbruggen Kuunders zei op 20 maart 2019 om 11:39 uur

Hallo, hier ben ik weer Nellie Verbruggen Kuunders.

Ik ben nog steeds bezig, al zie je me hier even niet. Ik ben foto,s en brieven bij elkaar aan het leggen. En mijn klasgenoten aan het benaderen en dan komen we weer in beeld!!!! Groet Nellie.

Marilou NillesenBHIC zei op 21 maart 2019 om 09:37 uur

Ah, dat zou mooi zijn, hoor Nellie! We wachten geduldig af ;)

Nellie Verbruggen Kuundrs. zei op 26 maart 2019 om 09:36 uur

Goeie morgen!!!!
Hier ben ik weer Nellie... Ben mijn klasgenoten aan het benaderen.
Er zullen er zeker meer te voorschijn komen.
Ze gaan eerst eens kijken wat het inhoud, om hier aan deel te nemen.
Ze hebben de positieve man, Rene Bastiaans op die morgen niet op TV gezien!!
Kijk en dat was voor mij het begin.!!!!!
En als je er dan mee aan de slag gaat, dan is het mooie dat je, je eigen ook weer kei jong voelt!!!!!! En dat moeten we hebben!!!!

Tot zo weer!!!! Groet Nellie!!!!

Marilou NillesenBHIC zei op 27 maart 2019 om 10:01 uur

Goedemorgen Nellie, wat leuk je enthousiaste reactie te lezen! En wat amusant dat je je weer jong voelt door hiermee aan de slag te zijn; daar doen we het voor ;)

Hou ons maar op de hoogte, en heel veel succes (en plezier!) met het contact met je klasgenoten. We kijken uit naar het vervolg :)

Gerda Sas zei op 12 mei 2019 om 22:13 uur

Ik ben Gerda Sas uit Dreumel en woon nu in Veghel. Ik heb zelf niet op het internaat in Lierop gezeten, maar wel mijn zus Annie. Zij is in 1999 op 55-jarige leeftijd overleden. Zij zat op het internaat van ongeveer 1955 tot 1957. Haar vriendin was Riek van Rijthoven uit Lage of Hoge Mierde. Ik zou het leuk vinden nog iets over mijn zus uit die tijd te horen. Weet iemand zich nog iets te herinneren?

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 12 mei 2019 om 23:53 uur

Hallo Gerda Sas.
Wet erg dat je zus zo jong is overleden.
Ik ga voor jou, proberen meer van je zus te weten te komen.
Je ziet me weer verschijnen.
Ken jij Truus Melis uit Dreumel.
Die zat bij mij in de klas.
Ze is rond de 70 jaar net als ik.
Groet Nellie. Ik ga op zoek voor jou.
Het is nu bijna nacht.
Welterusten.

Gerda Sas zei op 13 mei 2019 om 20:45 uur

Beste Nellie
Ik ken Truus Melis niet persoonlijk, maar weet wel dat er boerenfamilie Melis was. Die woonde aan de andere kant van Dreumel, bijna in Wamel. Bovendien is het leeftijdsverschil groot. Ik ben 5 jaar ouder.

Jan Lange zei op 13 mei 2019 om 21:20 uur

Mijn schoonmoeder Corrie Kamp-Pijnenborg uit Drunen(1909-1999) heeft ook vanaf ca. 1923 in Lierop gezeten.

Marilou NillesenBHIC zei op 14 mei 2019 om 11:07 uur

Bedankt voor jullie reacties! En Jan, vertelde je schoonmoeder ooit over die periode? Weten jullie hoe ze terugkeek op die tijd?

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 14 mei 2019 om 17:41 uur

Hallo Gerda.
Dat klopt, Truus Melis kwam uit een groot boeren gezin, en woonde in Dreumel-Wamel. Ik heb gisteren contact gehad met een kostschoonvriendin. Haar nicht is daar ook op kostschool geweest, en moet een beetje de leeftijd van jou overleden zus zijn. We gaan verder op zoek en hopen voor jou, nog het een en ander van haar te weten te komen!!!! Waar heeft zei altijd gewoond?? Waar woon jij in Veghel?? Veghel is ons buurdorp. Ik woon in Erp op de Boekelseweg!!!

Jan Lange zei op 14 mei 2019 om 18:04 uur

Achteraf wil je je (schoon) ouders van alles nog vragen, natuurlijk ! Maar een goede tijd, ze heeft er een aantal vriendinnen aan overgehouden. Er zat toen ook Sjaan Westerlaken, later gehuwd met Wim Klijn uit Elshout (z.v. Jan Klijn x Cato Pijnenborg), neef van mijn schoonmoeder; deze zijn later naar Groningen vertrokken. Ik heb nog een groepsfoto uit die tijd.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 14 mei 2019 om 18:09 uur

Dag Jan Lange.
Ik Nellie wil ook jou beantwoorden. Jou schoonmoeder begin 1900 geboren en rond 1923 in Lierop op kostschool geweest. Ik vindt al mooi dat je nog stil staat bij het leven van je schoonmoeder.. Top.. Mijn schoonmoeder heb ik niet gekend, ze is met de 58 jaar overleden. Maar ook die is in Lierop op kostschool geweest. Zei is daar op school gekomen meteen toen de school opgericht is. Ik ben er de laatste twee jaar op school geweest en toen is het opgeheven, jammer anders was ik er langer gewest. Ik ga mijn schoonzussen en mijn man het een en ander na vragen, komen we misschien uit bij de tijd van je schoonmoeder!!
Ik heb hier steeds wat blaadjes rond mijn computer liggen met van alles er opgeschreven, maar nu pak ik toch een boekje. Leuk, af en toe duiken in het verleden!!!! We moeten anders wel vooruit leven, toch!!! Maar nu kom ik in een stuk geschiedenis terecht omdat ik enkele maanden geleden Rene Bastiaans s, morgens op TV zag. Hij prate over het Brabantse kostschoolleven van de jongen en meisjes die het daar heel mooi hebben gevonden. Ik heb meteen contact opgenomen. Het was de mooie en avontuurlijke tijd uit mijn leven.. Ik kom toch uit een goed gezin met lieve ouders en broers en zussen. Jan Lange, het komt in het schrift en weer verder op zoek. Weet jij namen van haar kostschoolgenoten. Zo ik ga nu weer even aan mijn dagelijkse dingen werken. Mijn man is al steeds kok door mijn spontane hobby!!! Maar hij vindt het leuk voor mij!!! Jullie zien me weer verschijnen. Groet Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 14 mei 2019 om 18:17 uur

Dat klop Jan. Als je aan je ouders en schoonouders denk, dan heb je nog altijd vragen, als ze niet meer leven. Maar zei beantwoorden ze niet meer.
Maar samen ben je sterk!!! We gaan op zoek Jan en Gerda Sas. Over een tijd komen we er achter dat we fam, zijn van elkaar!!!

Nellie Verbruggen Kuunders zei op 14 mei 2019 om 22:17 uur

Hallo Jan Lange.
Mijn schoonmoeder is geboren in 1907 en overleden in 1966.
Zij was in 1925 in iedergeval op kostschool in Lierop.
Jou schoonmoeder geboren in 1909 en overleden in 1999.
En zei was in Lierop op kostschool rond, 1923. Dus die kunnen daar samen op school gezeten hebben!!!!
Mijn oudste schoonzus wist het jaar 1925 omdat er toen in Brabantse kleine dorpje het Oventje__ bij het dorpje Zeeland een windhoos is geweest. Daar is door de windhoos een grote lantarenpaal helemaal rond gedraaid en half gebogen blijven staan. Het is een dikke stalen paal. Die staat nu nog in het Oventje. Mijn schoonmoeder Jana van de Laar uit Gemert, bleek daar vaak over te praten. Ze zijn toen met een bus met de school uit Lierop daar naar wezen kijken. Het lijkt wel bijna zeker dat je schoonmoeder daar ook mee naar toe is geweest, Jan Lange..... Heb je nooit gehoord dat ze daar over gepraat heeft?? Zo als ze zeggen had mijn schoonmoeder hele goeie ervaringen met de landbouw huishoudschool in Lierop.
Ze werd later daarom ook gevraagd, om de boerinnenbond in Erp mee op te richten!!! Dat was in 1948, omdat dit niet mocht in de oorlog. Jan Lange als jij nog groep foto,s hebt dan zouden we op die foto mijn schoonmoeder nog wel kennen. Groet Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 14 mei 2019 om 22:25 uur

Hallo Gerda Sas.
Ik ken ondertussen twee mevrouwen die ook daar op school hebben gezeten. Ze waren net zo oud als jou zus moet zijn geweest toen ze daar op school zaten!!! Ik ga ze benaderen of ze jou zus Annie gekend hebben. Hopelijk krijg jij nieuws over je zus. Groetjes Nellie.

Jan Lange zei op 14 mei 2019 om 23:24 uur

Nee, de windhoos uit de mond van mijn schoonmoeder niet, maar wel van de moeder (geb. 1898) van mijn moeder, die kwam van de Maurik uit Langenboom. Dat was toen in Langenboom-dorp een reuze ravage; op BHIC hebben ze daar ook wel foto's van. Ik ga de foto uit Lierop inscannen en stuur hem van de week naar BHIC. Mijn schoonmoeder ging uit Drunen na de 8e klas Lagere School naar Lierop, vandaar rond 1923.

Jan Lange zei op 14 mei 2019 om 23:34 uur

Op BHIC Ontdekken onder Verhalen staat ook: Landbouwhuishoudschool te Lierop met foto: In 1958 maakten de leerjaren 1958 en 1959 een schoolreis, waar onderstaande foto van is gemaakt. Al gezien, Nellie e.a. ?

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 15 mei 2019 om 17:37 uur

Hallo Jan. Ja de windhoos in het Oventje, lijkt heel indrukwekkend geweest te zijn. Die paal staat nog zo als toen gedraaid, in het dorp. Koningin Wilhelmina is daar toen ook naar toe geweest!!! Daar zullen zeker nog foto,s van zijn. Meestal bij de heemkundekring!!! Kan je opzoeken. Google weet alles....

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 15 mei 2019 om 17:52 uur

Ik heb nog een heleboel foto,s van mijn kostschoolleven. Ik ga ze ook proberen inscennen. Ik vraag er hulp bij!!! Alles kan je leren. Woont er nog fam, van je moeder in Langenboom. Ik heb daar een kostschoolvriendin wonen. Die man is ook in Langenboom geboren, die kennen vaak bepaalde fam.. We duiken toch echt in het verleden.
Mooi is dat, met natuurlijk af en toe pauze!!!!

Jan Lange zei op 15 mei 2019 om 18:44 uur

Wellicht handig voor dit soort info van fam. in Langenboom om e-mails uit te wisselen en niet via Forum ?

Gerda Sas zei op 15 mei 2019 om 22:37 uur

Annie Sas is in Dreumel opgegroeid en na haar huwelijk met een boer in Beneden Leeuwen gaan wonen. Daar is ze in 1999 overleden. Ik woon zelf in appartement Torendael naast verpleeghuis De Watersteeg.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 15 mei 2019 om 23:45 uur

Hallo Gerda.
Heb je het mooi in je appartement in torendeal? Heb je eerst ergens anders gewoond in Veghel. Woon je daar alleen, of heb je ok een man??
Zijn het verzorg appartementen?? Als je dat nodig hebt is dat ook fijn. Wij hebben het laatste jaar ok vaak hulp gehad van Brabantzorg,
maar nu maken wij het weer goed!!! Als de zon maar weer schijnt voor de mensen. Groetjes Gerda.. Ik ga weer verder voor je zus Annie.

Marilou NillesenBHIC zei op 16 mei 2019 om 08:46 uur

Hallo Jan, Gerda en Nellie, nog even reagerend op de suggestie van Jan: als we achter de schermen mailadressen kunnen uitwisselen, dan geven jullie wel even een seintje, hè? Dan regelen we dat.

Laat maar horen.

Jan Lange zei op 16 mei 2019 om 18:47 uur

ik stuur nu de foto uit ca. 1924 naar jou, Marilou. via info@BHIC

Gerda Sas zei op 16 mei 2019 om 22:29 uur

Beste Nellie
Ik ben 45 jaar geleden naar Brabant verhuisd. Ik heb eerst ruim 20 jaar in Vorstenbosch gewoond en woon nu weer ruim 20 jaar in Veghel. Sinds 5 jaar woon ik met mijn man in een koopappartement, geen zorgappartement.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 17 mei 2019 om 19:20 uur

Goeie avond Gerda.
Fijn te horen dat jullie het goed maken in ons buurtdorp Veghel.
Ik heb contact gehad met iemand waarvan ik dacht dat die jou zus had moeten kennen. Maar helaas, dat was niet. Maar heten jullie met je meisjesnaam Sas?? Ik had zo graag nieuws gehad voor je, maar ik heb al weer namen gekregen die ik ga benaderen!!! De zoektocht gaat verder. Fijne avond Gerda en je man!!! Groet Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 17 mei 2019 om 19:34 uur

Goeie avond Jan Lange. Jij ook nog steeds op speurtocht door de geschiedenis. Leuk!!!! Het is er ook wel weer voor, puuuuf.
Jan ik heb een kennis van me gesproken uit Langenboom. Die is daar geboren. Hij zegt dat Maurik een gehuchtje was van Langenboom. Als je de geschiedenis wil weten van het het oventje bij Zeeland in 1925. Dan typ je dat in bij Google, daar staat de natuurramp beschreven met heel veel foto,s. In drie minuten tijd zijn daar 40 huizen totaal vernield, en ook nog kinderen overleden. Heb jij de foto,s er al op gezet?? Ik ga op zoek!!!

Gerda Sas zei op 17 mei 2019 om 21:45 uur

Beste Nellie
Mijn meisjesnaam is Gerda Sas en mijn zus heet Annie Sas.

Jan Lange zei op 18 mei 2019 om 00:23 uur

Nellie, ik heb de foto uit ca. 1924 naar BHIC gestuurd, dus..; anders geef je toestemming aan BHIC om ons met elkaar via mail te contacten en stuur ik jou de foto per mail.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 mei 2019 om 09:25 uur

De foto is inmiddels doorgestuurd. Dank je wel, Jan, voor het toesturen!

Nellie Verbruggen Kuunders zei op 7 juli 2019 om 12:30 uur

Hallo allemaal!!!
Hier ben ik weer Nellie Verbruggen Kuunders.
Ik ben een tijdje uit beeld geweest.
Gerda misschien kan ik klasgenoten van je overleden zus benaderen. Het zou kunnen dat een achternicht van mij bij haar in de klas heeft gezeten.
Ik ga weer op zoek. Voor jou vindt ik het zo fijn als je meer over het kostschoolleven van je zus te weten te komen. Ik doe mijn best Gerda.
Groeten Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders zei op 7 juli 2019 om 12:34 uur

Hallo Jan Lange.
Ook voor jou ga ik weer verder.
Ik heb een kostschoolvriendin in Langenboom wonen, daar kan ik het een en ander weer mee uitzoeken. Dus ik ga weer aan de slag Jan.
Groeten Nellie.

Tim de Beijer zei op 6 augustus 2019 om 22:24 uur

Hoi Nelly,

Jij bent op zoek naar Riek van Rijthoven.
Ik heb haar gevonden. Ze woont in Bladel.
En ik heb een afspraak met haar aan het eind van deze maand.

Ik heb met haar ook in Lierop gezeten en met haar een kamer gedeeld.
Boven de bejaarden zoals wij dat toen noemden. Want buiten ons, woonden er toen ook bejaarde bewoners. Wij zijn samen ook 9 maanden in praktijk geweest voor de Inas opleiding.
6 Maanden in het Lambertusziekenhuis te Helmond en 3 maanden in het bejaardenhuis te Someren.
Verder zijn we in Helmond een maand in een gezin geweest, ieder apart. Mijn heeroom had daar voor gezorgd, hij was kapelaan in Helmond.
Ik ben via haar en haar zuster Tonny in Lierop terecht gekomen. Zij vertelde zo’n mooie verhalen over Lierop. En zij waren nichtjes van mijn vriendin, zodoende.
Zij woonde toen in Lage Mierde dat klopt.
Als ik haar gesproken heb laat ik weer iets weten.
Met vriendelijke groeten.

Lien Lavrijssen zei op 11 augustus 2019 om 13:47 uur

Omdat we wederom een reünie organiseren van onze kostschooltijd in Lierop ben ik even gaan surfen op het internet en kwam op deze site terecht. Onze groep begon op het internaat in 1959 en voor de meesten duurde die tot 1962. Als ik me niet vergis kwamen we met een 6 tal voormalige klasgenoten bij elkaar in 1995 en stelden voor een reünie met onze klasgenoten van weleer te organiseren. Zo gezegd zo gedaan. Voor de eerste keer 2 dagen in Hotel Nobis in Asten met een excursie naar Lierop. Ook waren er een aantal nonnen en leerkrachten uitgenodigd. Het was een groot succes wat we elke 5 jaar willen herhalen. Het is dus de 6 e keer dat we bij elkaar komen dit jaar op 24 augustus a.s. De laatste 3 keer in restaurant van Oosterhout in Lierop. Er worden telkens weer anekdotes opgehaald en als we die in de tijd plaatsen dan hebben we nu de grootste lol. Het is dus 60 jaar geleden....
We zijn, op de vrouwen die er helaas niet meer zijn, telkens bijna met de complete klas. Tegenwoordig zonder nonnen en leerkrachten. Dit keer met 25 personen. We beperken het tot 1 dag. Wie waren die klasgenoten die nu bij elkaar komen? Maria Nooijen, Nelly Wijnhoven, Ans Antonis, Joke van den Oever Mia en Sophie Dinghs,Ricky v.d.Horst, Miep Engelen, Petra van Hal, Ria Litjens, Mien Oerlemans, Petra van Aken, Jo Peeters Weem, Oda Versantvoort, Thea Maas, Ini van Gorp, Johanna v.v Kerkhof, Mimi van Bree, Ria Smolders, Mieke Wijnen, Annie Voet, Lia Cleijn, Marjan Bekkers, Jo van de Sander, Lien Lavrijssen.
Ik kan zeggen dat we veel geleerd hebben. veel gesport, hard gewerkt. We moesten het ook samen doen. Er werden danscursussen georganiseerd en klassieke concerten, uitwisseling met ander internaten en af en toe werden we ook in het dorp ingezet om mee te helpen. Ieder van ons heeft wel enkele anecdotes die naar bovenkomen als we elkaar weer ontmoeten. We zien er weer naar uit.

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 augustus 2019 om 09:30 uur

Wat mooi Lien, dat jullie dit al zo lang en met zoveel voldoening mogen organiseren en meemaken. Wat uniek dat je na 60 jaar nog zoveel te delen hebt met elkaar. Laat je ons nog weten hoe de reünie op 24 augustus geweest is?

Tim van den Dungen zei op 10 september 2019 om 23:09 uur

Hoi Gerda Sas,
Ik heb vandaag contact gehad met Riek van Rijthoven.
Zij vond jouw zus Annie een vriendelijke vrolijke meid, ze heeft nog een foto laten zien dat Annie op een accordeon speelde en zij op een gitaar.
Maar Riek doet niks met de computer.

Gerda Sas (nu Gerda Hol -Sas) zei op 10 september 2019 om 23:58 uur

Hoi Tim
Riek van Rijthoven zit wel niet achter de computer, maar jij hebt haar gesproken. Weet jij ook of ze het op prijs stelt als er met haar contact wordt opgenomen om over die tijd te praten? Of heeft ze daar geen behoefte aan. Dat moet je toch gemerkt hebben.

Tim van den Dungen de Beijer zei op 11 september 2019 om 09:41 uur

Hoi Gerda,
Riek vroeg aan mij dit aan jou over te brengen dat ze een leuke vrolijke meid was en het hierbij te laten. Dus heel duidelijk, was allemaal zolang geleden.
Wel jammer.

Gerda Hol zei op 16 oktober 2019 om 21:42 uur

Bedankt Tim voor je moeite. Jammer, dat Riek geen contact meer wil maar we hebben respect voor haar mening.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 februari 2020 om 09:46 uur

Janske van Vlokhoven, leerling in de periode 1956-1958, stuurde ons een aantal mooie foto's van het internaat. Ze zijn aan deze pagina toegevoegd. Dank nog!

mha van diggelen zei op 21 juli 2020 om 21:41 uur

Anna Maria Verstegen , geboren 05-02-1894 Schaijk en later naar Reek vertrokken en gewoond in de Schaijksestraat nr 8 Reek, is een zus van mijn opa Antoon Verstegen, en is op 5 november 1912 naar Lierop gegaan . Zouden er nog gegevens zijn uit die tijd. Waarschijnlijk van 1912-1914? In ontdekte dat op het bevolkingsregister. Ben benieuwd of er nog inschrijvingsformulieren of iets anders is. Kunnen jullie mij helpen? Mijn naam is Marij Verstegen, ben geboren in de Schaijksestraat nr. 8 Reek en weet nog dat Anna Maria ( tante Marie) bij ons thuis inwoonde en altijd in de groentetuin bezig was! Zou ze dat daar geleerd hebben?

Frits van Riel zei op 13 augustus 2020 om 13:40 uur

Beste meneer De Leeuw,

Als we het eens over de Nederlandse taal hebben: in uw kop staat "het bijzonderst..." Volgens mij is dat geen correct Nederlands en zou er moeten staan: "Het meest bijzonder ...." De over treffende trap is dat laatste. Het is dus: bijzonder, meer bijzonder en meest bijzonder. Lees niet te veel de krant of verhalen op internet, want vooral journalisten leren onze taal niet meer fatsoenlijk tijdens hun opleiding. Maar over het algemeen is het al sinds de invoering van de Mammoetwet in 1967 bergafwaarts gegaan met de beheersing van onze moedertaal.

Marilou NillesenBHIC zei op 14 augustus 2020 om 20:30 uur

Beste meneer Van Riel,

Mijn collega Thijs heeft even vrij, vandaar dat ik reageer. Ik heb de tekst aangepast want uw correctie is taalkundig helemaal juist. Over de invoering van de Mammoetwet - en de gevolgen daarvan - is dit wel wetenswaardig om te lezen:
https://historiek.net/mammoetwet-1968-betekenis-definitie/84129/

Dank voor uw oplettendheid!

Nellie Verbruggen-Kuunders zei op 13 januari 2023 om 12:48 uur

Dit is een test. Ik kom nog in beeld. Groet Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 13 januari 2023 om 18:15 uur

Hallo allemaal. Ik ben in Lierop op kostschool geweest de laatste 2 jaar voor dat het internaat is opgeheven. Wij hebben altijd nog om de twee jaar reonie gehad met onze klas. Helaas enkele keren niet vanwegen het Corona enz. Een tijd geleden was het weer reonie geweest bij Corrie van Seumeren in Ledenakker. Enkele die bij mij in de klas zaten. Annie Rooijakkers, Agnes Hagens, Maria Nooijen uit Bakel. Rina van Ansem mijn nicht, Jo Arts enz. Zullen jullie er best wel van kennen.!, Ik heb nog veel lijsten van het internaat. Papieren voor mijn ouders. En veel mooie herinneringen. Een tijd van wijzig zorgen, jong en onbezonnen leven. Groeten Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 13 januari 2023 om 18:15 uur

Hallo allemaal. Ik ben in Lierop op kostschool geweest de laatste 2 jaar voor dat het internaat is opgeheven. Wij hebben altijd nog om de twee jaar reonie gehad met onze klas. Helaas enkele keren niet vanwegen het Corona enz. Een tijd geleden was het weer reonie geweest bij Corrie van Seumeren in Ledenakker. Enkele die bij mij in de klas zaten. Annie Rooijakkers, Agnes Hagens, Maria Nooijen uit Bakel. Rina van Ansem mijn nicht, Jo Arts enz. Zullen jullie er best wel van kennen.!, Ik heb nog veel lijsten van het internaat. Papieren voor mijn ouders. En veel mooie herinneringen. Een tijd van wijzig zorgen, jong en onbezonnen leven. Groeten Nellie.

Nellie Verbruggen-Kuunders zei op 13 januari 2023 om 18:36 uur

Hallo na lange tijd kom ik weer te voorschijn,, van wie verneem ik weer..

Nellie. Verbruggen Kuunders zei op 16 januari 2023 om 11:37 uur

Hallo het is weer om weer even te voorschijn te komen. Groeten Nellie.

Esther De Vries zei op 10 februari 2023 om 00:45 uur

Hallo, mijn moeder Annie Steenbakkers uit Best heeft ook in Lierop op kostschool gezeten, ik denk van 1957-1958-1959.
Ze heeft er vaak over verteld en ik heb een aantal groepsfoto's, maar ik heb geen namen van haar klasgenoten.
Herinnert iemand zich mijn moeder? Ik ben heel benieuwd.
Hartelijke groet, Esther de Vries

Nellie Verbruggen Kuunders zei op 10 februari 2023 om 09:42 uur

Hallo Ester de Vries. Hou oud is je moeder nu? ( of leeft ze niet meer ?) sorry als dat wel zo is. Ik ben nu 73 jaar. Ik was er op kostschool de laatste twee jaar voor dat het internaat opgeheven is. Als ik van je hoor ga ik verder informeren. Groeten Ester.

Esther de Vries zei op 10 februari 2023 om 09:58 uur

Hallo Nellie, mijn moeder is inderdaad overleden, in 2007. Ze zou nu 77 jaar zijn, geboren in q945. Ze ging naar kistschool op haar 12e en is daar tot de zomervakantie, op haar 14e, geweest.
Wat ze er over vertelde is dat het haar redding bleek. Eerst niet, ze moest er heen zonder uitleg van haar ouders. Ze sliep in een zaal met gordijntjes tussen de bedden. Ook het verhaal wat ik hier las over je bestek in je laatje stoppen na de afwas herken ik uit haar verhalen. En een verhaal over bloedworst. Maar wat ze "haar redding" noemde was het eten met bestek, een boek lezen, dansles, mens worden. Ze vond het dan ook erg dat ze, weer zonder uitleg, niet meer terug mocht. Zonder afscheid nemen. Volgens mij heeft ze ook geen contact gehouden met iemand. Ze moest de dag nadat ze thuiskwam aan het werk.
Ik ben benieuwd of iemand zich haar herinnert. Ik heb foto's van haar, soortgelijk als de groepsfoto's die ik hier zie. Maar geen namen.

Nellie Verbruggen Kuunders zei op 10 februari 2023 om 12:07 uur

hallo Ester. Ik ga zeker op zoek voor je!! Ik ben geboren in 1949, ik heb nog regelmatig contacten met mijn kostschool genoten. Die kennen of hebben ook weer nichten die ouder zijn die daar op het internaat hebben gezeten. Lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat ik niks van je moeder kom te weten. Ester ik ga voor je op zoek. Ik vindt het ook voornaam dat jij er iets van te weten komt. Erg genoeg kan je het niet meer aan je moeder vragen. Ik heb daar een hele mooie tijd gehad. Jong en onbezonnen!! Je ziet mij weer te voorschijn komen. Zo gauw ik iemand vindt die je moeder heeft gekend, dan kom ik er meteen mee. Daarna verdere informatie. Ester een ondersteuning van mij Nellie Verbruggen Kuunders. Ik woon in Erp. Ben geboren in Milheeze een klein dorpje in de Peel.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 februari 2023 om 09:22 uur

@Esther: ik lees in je reactie, dat je ook over foto's beschikt. Als je deze hier wilt toevoegen aan je reactie, dan kun je ze sturen naar info@bhic.nl o.v.v. pensionaat St. Henricus in Lierop. Dan handel ik dat verder af. Sowieso zijn wij/het BHIC nog op zoek naar foto's van dit internaat. Hartelijke groet,

Esther de Vries zei op 13 februari 2023 om 10:22 uur

Gestuurd!!

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 13 februari 2023 om 18:05 uur

Ester ik ben op zoek naar de klasgenoten!!

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 19 februari 2023 om 20:01 uur

Hallo Ester. Ik ben je niet vergeten. Ik ben nog op zoek voor je, ook omdat het over je moeder gaat. Maar waar ik van denk te weten te komen, die is met vakantie. Dus blijf hoop vol. Groeten Nellie, ik doe mijn best!,,

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 februari 2023 om 08:16 uur

Esther de Vries stuurde ons deze foto’s van de kostschool in Lierop, waarvoor dank! Ze zijn afkomstig uit het album van haar moeder, Annie (Anna Odulphia) Steenbakkers uit Best, die in de jaren 1957 en 1958, misschien ook 1959, op deze kostschool zat. (Klik op de foto’s om ze te vergroten.)

1. Rechts, staand: Annie Steenbakkers

2.

3. Annie Steenbakkers staat in de tweede rij van boven, vierde van links.

4. Annie Steenbakkers staat in de derde rij van boven, helemaal aan de linkerkant (met gestreepte rok en arm voor de buik).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.