Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat Regina Coeli in Vught

Internaten

Regina Coeli was een klooster en meisjesinternaat van de Kanunnikessen van de Heilige Augustinus. In Vught hadden zij een bewaarschool, een lagere school en een middelbare meisjesschool (later een mavo en havo, nu het Maurickcollege). Maar het was hun talenpracticum, een experiment begonnen in 1962 in een gym- en tekenzaal, dat internationale status verwierf.

Wilde je een taal leren, dan ging je naar deze 'Nonnen van Vught'. Dat geldt trouwens nog steeds. Het was een van de deftigste meisjesinternaten van de provincie en aan prestige heeft de instelling nog niets ingeboet. Momenteel staat deze bekend als Taleninstituut Regina Coeli. Waren het vooral religieuzen en ontwikkelingswerkers die daar aanklopten, inmiddels zijn dat ook politici, ambassadeurs, ondernemers, BN’ers en leden van koninklijke huizen, lezen we op de website.

Nieuwe kostschoolleerlingen werden afgezet op landgoed Eikenheuvel, waar achter een villa het pensionaat verscholen lag. Op dat pensionaat sprak je Frans. Niet alleen omdat de zustergemeenschap in Frankrijk gesticht was, maar ook omdat het als taal met status gold. Niet voor niets werd ook op veel andere internaten gesproken van een 'cour' of réfectoire' in plaats van een binnenplaats of refter.

De zusters begonnen met een opleiding voor de onderwijsakte Frans, pas later volgden de onderwijsakten in andere talen. Algehele culturele vorming stond daarbij voorop. Ook zaten op het internaat meisjes met een roeping, die later zelf 'Mère' wilden worden en les wilden geven op de Vughtse mms.

Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar internaten@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Foto's: MMS Regina Coeli, fotograaf: N. van der Heyden-Rogier. Bron: Katholiek Documentatie Centrum

37

Reacties (37)

veroniek kerssemakers zei op 8 maart 2019 om 09:53 uur

ik heb op regina coeli gegeten en ook nog foto's ervan....mag je best kopiëren....jaren 60

Maria Oisterwijk zei op 10 maart 2019 om 21:22 uur

Ik heb in Oisterwijk op Catharinaberg gezeten is daar al informatie over beschikbaar?

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 10:39 uur

Hallo Maria, ja hoor, klik maar eens op deze link:

https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/verhalen/klooster-ca…

Dank voor je berichtje!

Evelyn Smulders-Scheeren zei op 12 maart 2019 om 13:15 uur

1965 er naar toe gegaan, na 2 jr er weer af. Ze hadden toentertijd nog nooit van dyslectie gehoord en dat was/ is mijn probleem.
Ook mijn oudere zus heeft er de laatste 3 jr mms intern gezeten.
Mijn moeder zat in haar jeugd extern op deze mms

Marilou NillesenBHIC zei op 12 maart 2019 om 15:11 uur

Dank voor je berichtje, Evelyn! Wat bijzonder dat zowel je moeder, als je zus en jijzelf daar zijn geweest. Hebben jullie het er onderling wel eens over gehad, of er veel veranderd was in al die jaren?

Ik begrijp uit je reactie dat er weinig begrip was voor kinderen met dyslexie. Betekent dit ook dat je minder prettige herinneringen hebt aan het onderwijs uit die jaren?

Saskia Hagemeijer zei op 13 maart 2019 om 21:32 uur

Voor mij is het de vreselijkste tijd van mijn leven geweest. Ik ben er 3 jaar geweest en het voelde als een gevangenis. Ik kom uit Oirschot en daar kende je iedereen en dat gaf ons de vrijheid om op straat of bij buren en vrienden te zijn. Gelukkig heb ik iets goeds aan overgehouden, een hele goede vriendin.
Het meest miste ik mijn leesboeken. Alleen in de weekenden kregen we leesboeken .Mère Prefet was een vreselijk mens, vanaf de eerste dag ging het al mis. Ik had vergeten inkt mee te brengen en toen mijn vulpen leeg was moest ik dus aan iemand vragen om inkt. Daar ik niemand goed kende maakte me dat nog nerveuzer. Daardoor viel de inktpot om. Ik heb toen de hele boel goed schoongemaakt en er was niets meer van te zien, maar tóch moest ik bij Mère Prefet komen en kreeg ik een preek en daarna moest ik een gulden betalen voor de schoonmaak. Mijn ouders hadden vergeten me geld te geven en dus stond ik toen bij haar in de schuld! Dat was dus een leuk begin...

Saskia Hagemeijer zei op 13 maart 2019 om 21:44 uur

Het internaat waar ik op zat was Regina Coeli in Vught

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2019 om 09:59 uur

@ Maria: bedankt voor je bericht. Voor het internaat Catharinenberg kun je trouwens ook hier nog een kijkje nemen: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjesinternaat-catharinenberg-…

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2019 om 10:18 uur

@ Saskia: veel dank voor je reactie. En inderdaad, wat je zegt, een erg 'leuk' begin van die drie lange jaren... Op zo'n jonge leeftijd zo behandeld worden, terwijl je gewoon je best doet. Gelukkig heb je toen in ieder geval nog steun gevonden bij een andere leerling, en wat mooi dat jullie vriendschap altijd is gebleven! Heeft zij ook zulke herinneringen aan de kostschool? Hebben jullie daar als oud-leerlingen later nog veel over gepraat?

feliz zei op 15 maart 2019 om 13:58 uur

Mijn overgrootvader werkte op dit landgoed en woonde daar ook met zijn gezin in de villa. Zijn oudste dochter (mijn oma) was erg intelligent en dit werd door de nonnen opgemerkt. De nonnen boden aan dat zij gratis intern mocht op het pensionaat. Dit was natuurlijke en groot en bijzonder voorrecht. Helaas weigerden haar ouders dit. Ze moest later maar trouwen en dat was voldoende... we hebben het nu over de jaren net voor de oorlog, en een echt katholieke brabantse familie... Mijn oma heeft altijd hoog opgegeven over de nonnen, waar ze altijd een zeer goed contact mee onderhielden. Ze werden dus niet als "de werklui" gezien! Best bijzonder vind ik dat.

Christian van der VenBHIC zei op 15 maart 2019 om 15:03 uur

Dat is een mooi verhaal, Feliz. En fijn om te horen dat het contact altijd goed is gebleven. Zitten er nog mooie foto's van het landgoed en de villa in jullie familiealbums? Die zijn misschien mooi om hier te delen.

kleinkind Philomine Ditvoorst zei op 19 maart 2019 om 09:45 uur

Mijn oma heeft, voor 1916, nog lesgegeven op Regina Coeli.
Ik heb nog enkele zeer oude foto's en ansichtkaarten.

Marcel Broesterhuizen zei op 19 maart 2019 om 09:51 uur

Toen ik in 1977 op het Instituut voor Doven kwam werken, zat er in het gebouw Regina Coeli een school en internaat voor dove kinderen, school en internaat Eikenheuvel, voor dove kinderen die moeilijk konden leren spreken. Er was toen nog een aanbouw waar het Talenpracticum inzat. Begin tachtiger jaren ging het Talenpracticum daaruit, naar het nieuwe gebouw en werden ook die ruimten overgenomen door het Instituut voor Doven. In de villa van Eikenheuvel zat een internaatsgroep voor oudere dove jongens. Ik ken nog veel doven die daar op school en internaat hebben gezeten. Eind tachtiger jaren is de villa afgebroken. Een paar jaar later is een nieuwe school gebouwd, nu School Talent geheten, en internaatshuizen aan de Theresiastraat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 maart 2019 om 10:04 uur

@kleinkind Philomene Ditvoorst: bedankt voor je reactie! En wat mooi dat je die foto's van je oma allemaal nog hebt bewaard. We zijn nu natuurlijk wel heel benieuwd naar wat er allemaal op staat. Als je wilt, kun je ze ons in digitale vorm doorsturen naar info@bhic.nl.

@Marcel: hartelijk dank voor je aanvulling. Deze is zeer welkom. Juist ook omdat zulke internaten, voor jongeren die bijzondere zorg nodig hadden, op dit moment nog niet op de kaart zijn gezet. Wil je misschien nog meer vertellen over het werk dat je deed op het Instituut voor Doven? Ben je ook op de nieuwe school aan de slag gegaan?

Elena Beets zei op 19 maart 2019 om 12:30 uur

Ik zat als extern een jaar op Regina Coeli in Vught,ik meen, in 1962. Moeder overste was toen mère Marie des Anges. Ik fietste elke dag van Hintham naar Vught. Dat was vroeger vrij normaal. Goede herinneringen heb ik aan dat jaar. Goed onderwijs, goede, op leren gerichte atmosfeer. Opvallend was de respectvolle manier waarop men met elkaar om ging.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 maart 2019 om 13:47 uur

Bedankt voor je berichtje, Elena. En wat goed te horen dat je deze positieve herinneringen aan deze periode bewaart. Dat is nog altijd een waardevolle insteek, lijkt me, zo'n respectvolle manier van benadering. Dank dat je dat hier onder de aandacht hebt gebracht.

kleindochter Philomine Ditvoorst zei op 24 maart 2019 om 11:49 uur

@ Thijs de Leeuw: Ik heb een aantal foto's doorgestuurd naar Marcel.
Ik ben geen onderwijzeres....

Jan Poels zei op 13 juni 2019 om 13:40 uur

Mijn moeder, Willy Schots zat in de jaren 1933/34 op Regina Coeli. Ik heb nog enkele oude schoolschriften, in het Frans en Nederlands. Eerlijk gezegd niet spectaculair.
Kan ik u daar een plezier mee doe, of hebt u die reeds in grote getale.
Groet, Jan Pels

Marilou NillesenBHIC zei op 13 juni 2019 om 16:33 uur

Hallo Jan, bedankt voor je berichtje! Het klinkt heel interessant! Zou je een paar pagina's naar ons willen mailen via info@bhic.nl tav Meisjespensionaat Regina Coeli in Vught? Alvast dank!

harry reintjes zei op 16 oktober 2019 om 03:27 uur

thijs en elena, zie mijn reactie hierop bij internaat st. norbertus heeswijk

Maria M. zei op 30 september 2020 om 23:24 uur

Dag Tijs , Je gelooft het niet maar ook ik heb een verhaal m.b.t. Regina Coeli in Vught. En ja meer dan respect van uit verschillende benadering door mijn leven heen. En aan een persoon in het bijzonder 1953-1954 en 1955 Mére Gabriële .

hetty van der linden zei op 16 oktober 2022 om 14:18 uur

ja mere prefet was een spook Saskia, ik dacht altijd dat het mere perfect was hahahah

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 oktober 2022 om 16:26 uur

Hallo Maria, wat leuk om weer van je te horen. Ik had niet verwacht dat het op deze pagina zou zijn over Regina Coeli! : ) Ik ben benieuwd naar je verhaal. Je kunt dat hier delen of mij mailen misschien? Of via de post? Het ga je goed en we houden contact.

Paul Beerten zei op 11 mei 2023 om 17:12 uur

Voor Regina Coeli werk ik ter gelegendheid van het 60 jarig bestaan aan een tijdlijn die men in de ontvangstruimte op de muur wil laten maken.
Zoekend naar beeldmateriaal hiervoor vond ik de foto bij de eerste alinea van uw site. Het is denk ik een ansichtkaart uit het begin van de 20e eeuw.
Is deze foto wellicht beschikbaar om in de tijdlijn te gebruiken?

Met vriendelijke groeten,
Paul Beerten

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 juni 2023 om 14:22 uur

Beste Paul, dank voor je bericht. Deze foto is afkomstig uit de collectie van het Katholiek Documentatie Centrum en daarom kun je hiervoor het beste even contact met ze opnemen. Contactgegevens zijn:

Erasmuslaan 36
Postbus 9100
6500 HA Nijmegen
Telefoon : (024) 361 24 57
E-mail : info@kdc.ru.nl

Vreemd genoeg vind ik de foto niet meer terug in hun database, maar het id. waaronder we deze destijds hebben gevonden, is 'afbk-1b22678'. Dat moet het KDC helpen om de foto terug te vinden. Ze kunnen dan, als ze toestemming geven, vast ook een exemplaar in hogere resolutie leveren.

Via hun site zijn overigens nog veel meer foto's van Regina Coeli te vinden: https://kdc-opac.hosting.ru.nl/search/simple Mogelijk zit ook daar nog wat tussen voor de tijdlijn.

Ik wens je nog veel succes met het project en we ontvangen hier natuurlijk graag een seintje als het zo ver is! Hartelijke groet,

Yolande Brands zei op 27 januari 2024 om 13:42 uur

Mijn 3 jaren intern op Regina Coeli waren de mooiste jaren uit mijn tienertijd. Ik heb daar vriendinnen voor het leven gemaakt, veel geleerd en aangezien ik geen zussen heb kwam ik daar tussen 90 meisjes en ik vond het geweldig!
Denk er nog heel vaak aan terug.!!

Elena Beets zei op 29 januari 2024 om 10:00 uur

Dag Yolande, goed om te horen, welke jaren waren dat?

Kleindochter Philomine Ditvoorst zei op 29 januari 2024 om 11:04 uur

@Paul, ik heb nog enkele oude kaarten/foto's van het begin van de 20e eeuw. O.a.een fotokaart met mijn oma staand op de oprijlaan met op de achtergrond het gebouw uit 1906. Verder een foto van een klaslokaal met kinderen, enkele klassefoto's en kaarten uit ca 1914, gericht aan Philomine Ditvoorst onderwijzeres in Vught. Heb je daar iets aan of is dat te oud?

Yolande Brands zei op 29 januari 2024 om 17:16 uur

Elena: 1967-sluiting (in 1970?)

Harry Reintjes zei op 29 januari 2024 om 17:59 uur

Hallo Elena en Yolande,
Kennen jullie uit die jaren Emerens Pennings, externe MMS, uit Vught? Moeder van onze 2 kinderen en oma van onze 3 kleinkinderen.

Joyce zei op 20 juli 2024 om 09:26 uur

Weet iemand de geboortenaam van Mère Marie des Anges (zuster Miriam)?

Norah zei op 20 juli 2024 om 12:21 uur

Wilhelmina Cornelia Maria Noijons * 03-09-1902 Rijsenburg en + nov. 1982 Vught.

Norah zei op 20 juli 2024 om 12:50 uur

Aanvulling overl. datum 07-11-1982 Vught, ze werd begraven op het kloosterkerkhof.

Joyce zei op 20 juli 2024 om 14:38 uur

Bedankt!

Norah zei op 20 juli 2024 om 16:35 uur

Geen dank.

Joyce zei op 21 juli 2024 om 09:46 uur

Ik zie hier dat mère Marie des Anges is overleden in Schijndel: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.02.32/invnr/894ED…

Norah zei op 21 juli 2024 om 12:14 uur

Dat zou best kunnen, in de twee overlijdensadvertenties staat niet specifiek benoemd dat ze in Vught overleden was. www.delpher.nl > kranten.
Ik weet niet of het je ook om haar familie gaat, maar zo zie je de betrekkingen.

Dan Schijndel, er heeft daar een ziekenhuis gestaan, het Lidwuina ziekenhuis, maar in 1982 woonden er slechts zusters in(andere orde). Waarschijnlijk is zuster Miriam daar ook gaan wonen op latere leeftijd. Zou ze echt ziek geweest zijn, dan verwacht je eerder een overlijden in Den Bosch > ziekenhuis.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.