Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Sint Anna in Eindhoven

Internaten

Het Sint-Annagesticht aan de Geldropseweg maakte deel uit van het klooster van de Zusters van Maria-Jozef, "Franse Zusters" in de volksmond. Hun doel was om meisjes uit de eenvoudige burgerstand een godsdienstige en beschaafde opvoeding te geven.

Foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven 148995
Klassenfoto R.K. Meisjesschool, Franse Zusters, Geldropseweg 13 (2 februari 1934). Bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 148995

Op de foto hierboven zien we hoe keurig de leerlingen op zo’n internaat vroeger gekleed gingen. Je kreeg een schooluniform en al je vriendinnetjes liepen er ongeveer hetzelfde bij met hun witte kraagjes en halflange kapsels met strik erin. Opvallen deed je maar door hard studeren en elke dag braaf bidden, niet met uiterlijkheden.

De kinderen, die al op 4-jarige leeftijd naar het internaat konden, kregen de gebruikelijke vakken van het lager onderwijs en na de lesuren stond handwerken op het programma. In de kern draaide alles om de vorming van goede katholieke echtgenotes en moeders, het voorbereiden op wat vroeger wel de ‘natuurlijke’ bestemming van de vrouw werd gevonden. De zusters leerden hun ‘pupillen’ de kneepjes van het huishouden, waaronder naaien, verstellen, de was doen, stijven en strijken. Ook konden de meisjes zich bekwamen in vreemde talen, pianospelen, typen en stenografie.

Oud-leerlingen herinneren zich onder andere de devotieprentjes die zij van de zusters kregen, waarschijnlijk als een beloning van goede cijfers en een vrome houding. Weer een ander denkt terug aan de koffie met een dikke plak peperkoek. En ook de verboden terreinen van het gebouwencomplex schieten bij het terugblikken weer te binnen: denk aan het ontvangstkamertje van de hoofdzuster en het leefgedeelte van de zusters. Daar kwam je in de regel natuurlijk niet.

Sint Anna was een van vele katholieke scholen in Brabant met een internaat. Je ging er dus een paar jaar wonen en ging tijdens de vakantie, als het even kon, naar je ouderlijk huis. Terug op het internaat stond alles weer in het teken van kuisheid, gehoorzaamheid en een sober leven in dienst van God.

Maar misschien herinner jij je deze "ambachtsschool voor meisjes" wel heel anders. Ook is het geen geheim dat het leven op een internaat heel verschillend wordt gewaardeerd. Terwijl het ene meisje hartsvriendinnen maakte, was jij er verschrikkelijk eenzaam. De discipline, de routine, het continue studeren en werkelijk alles in groepsverband doen – je moest er maar tegen kunnen op zo’n jonge leeftijd.

Tot in de vroege jaren vijftig was het alleen mogelijk om intern te gaan op de Sint Annaschool. Na de verhuizing van de school naar de Vestdijk, vlakbij de Schellens textielfabriek, werd deze ook opengesteld voor externen. Sommige pupillen mochten in het weekeinde naar huis. Het was een van de eerste gemengde scholen van Eindhoven.

Foto: collectie Eindhoven in Beeld 15185, ingezonden door dhr. Anne Troost
Collectie Eindhoven in Beeld, nr. 15185. Foto met dank aan dhr. Anne Troost

Heb jij nog bij de zusters in Eindhoven op kostschool gezeten? Reageer dan hieronder, deel je ervaringen en vul deze pagina aan. Ook is het BHIC op zoek naar internaatfoto's voor in onze fotocollectie. Deze kun je sturen naar info@bhic.nl.

35

Reacties (35)

Wil Dankers zei op 9 juli 2020 om 09:18 uur

Vanaf begin jaren '60 was het een gemengd internaat waar ik terecht kwam. Al op jonge leeftijd, waardoor het voor kwam dat ik in bed plaste. Ik werd dan uitgekleed en buiten met een tuinslang 'schoon' gespoten. Ook moest ik vaak de 'nachtdienst'non 'hand- en spandiensten' verlenen (lees: vinger- en tong) waardoor ik heel jong de onderkant van een vrouw leerde kennen, Bij bezoek van moeder of vader. zar er altijd een non in dezelfde kamer en als ik iets vertelde wat ze niet goed uitkwam kreeg ik naderhand een aframmeling met een stok. Het voert te ver om alle vernederingen/misbruik hier te beschrijven maar ik kan niet zeggen dat ik een prettige tijd heb gehad!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 juli 2020 om 08:08 uur

Beste Wil, dank voor je reactie. Wat verschrikkelijk wat je op dit internaat hebt moeten doorstaan, dat is voor de meeste mensen ook voor mij niet te bevatten. Ook voor deze verhalen willen we op deze site alle ruimte bieden dus je bent welkom om meer te vertellen.
Vermoedden je ouders dat er zaken mis waren of had het mooie beeld dat door de zuster(s) werd geschetst succes? Heb je deze ervaringen wel met andere internen kunnen delen?

Wil Dankers zei op 17 juli 2020 om 09:55 uur

Uiteraard kan ik nog veel meer vertellen maar ik zou graag van
medebewoners horen wat die hebben meegemaakt! Mijn ouders lagen in scheiding en mijn vader was het 'altijd' met de nonnen eens, dus daar had ik niks aan, als ik iets aan mijn moeder vertelde kreeg ik naderhand slaag van de nonnen, dan leer je het wel af. Later meer.

Wil Dankers zei op 20 juli 2020 om 11:23 uur

Hieronder een stukje uit mijn melding bij de commissie de Winter
Hoe oud was u toen u voor het eerst met geweld te maken kreeg in de instelling?
St. Anna Eindhoven 24-06-1963 - 30-12-1965 leeftijd 4/7 jaar
Met wat voor geweld heeft u te maken gehad? (m.a.w.: wat is er gebeurd?) Wees alstublieft
zo specifiek mogelijk en beschrijf per instelling wat er gebeurd is.
St. Anna:
geslagen met Spaans rietje als je handen niet boven de dekens lagen
regelmatig / slaapzaal / ‘s nachts
na bedplassen bloot met vuile lakens etc op een bergje voor je voeten verplicht naast de deur
slaapzaal blijven staan tot iedereen het gezien had
regelmatig / slaapzaal / ‘s morgens
na bedplassen met tuinslang (koud water) ‘schoongespoten’ worden
regelmatig / buiten / ‘s nachts
hierna werden bij het afdrogen kleinerende opmerkingen gemaakt en in piemel en ballen
geknepen
regelmatig / buiten / ‘s nachts
enkele nonnen bij de nachtdienst wilden daarna dat je bloot tussen hun benen half onder hun
habijt ging zitten en hun vagina met tong en handen bewerkte
regelmatig / slaapzaal / ‘s nachts
bij bezoek van moeder was altijd een ‘controle-non’ aanwezig, naderhand werd ik dan
geslagen met een stok of mattenklopper als ik iets ‘te veel’ had gezegd of gedaan (bv even op
schoot bij mama) werd ook allemaal met mijn vader besproken (waar ik dan nogmaals slaag
van kreeg).
Ongeveer 1 x per maand / bezoekkamer / overdag
bij eten wat ik niet lustte werd ik gedwongen ‘gevoerd’ waarbij ik werd vastgebonden aan de
stoel
enkele keren per maand / eetzaal / overdag
als straf werd vaak oud brood gegeven als ontbijt of lunch, vaak ook zonder enig beleg, niet
opeten werd bestraft met blijven zitten tot je klaar was met eten (soms meerdere uren)
enkele keren per maand / eetzaal / overdag
bij ‘stout’ gedrag verplicht in de hoek gaan knielen (soms meerdere uren)
enkele keren per maand / diverse plaatsen / overdag

Mariët BruggemanBHIC zei op 20 juli 2020 om 12:09 uur

Beste Wil, hartelijk dank voor je toevoeging. Ik kan alleen maar herhalen wat mijn collega Thijs al eerder opmerkte; wat verschrikkelijk en niet te bevatten voor ons, die nooit met dit soort gebeurtenissen en internaten in aanraking zijn geweest. Ik hoop dat je ondanks deze verschrikkelijke start toch je draai gevonden hebt in het leven.

Mieke zei op 28 maart 2021 om 17:28 uur

Bij mij op school en in de klas waren kinderen klas-/schoolgenoot van mij. Einde schooldag werden de kinderen opgehaald door een in mijn ogen lieve vrouw. Al het bovenstaande gelezen te hebben heeft ook in gewone gezinnen in die tijd plaats gevonden. Het waren andere tijden die ik niet wil goed praten. Gelukkig is dat inmiddels verandert al hoewel ik er ook af en toe mijn twijfels bij heb. Helaas. Hoop dat het boek ook mooie herinneringen heeft aan het naar school gaan en leuke klasgenootjes had die jullie ook wat vreugde en energie hebben gegeven. Om nu liefde vol voor jullie eigen gezin en vrienden kan zijn. Er over praten geeft lucht en is voor een ander beter te begrijpen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 30 maart 2021 om 10:10 uur

Dank voor je reactie Mieke. Heb jij ook bij de zusters van Sint Anna op school gezeten? Over welke jaren hebben we het dan? Vertel nog eens verder over jouw verblijf, waaraan je nog de levendigste herinneringen hebt. Graag tot ziens!

Mieke zei op 30 maart 2021 om 13:42 uur

Ik heb er zelf niet gezeten maar wel klasgenootjes gehad. Midden 50er jaren viel het me op toen we net naar een nieuwe school waren verhuisd en er een mevrouw de kinderen uit school kwam halen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 maart 2021 om 11:05 uur

Ah zo, dank voor de toelichting Mieke! Die leerlingen gingen dus iedere dag na school weer terug naar het internaat. Waren dat er veel trouwens? En hadden jullie het met elkaar dan weleens over hoe het eraan toeging op het internaat, of was het daar ook weer te vanzelfsprekend voor dat er ook interne leerlingen waren?

Mieke zei op 1 april 2021 om 13:16 uur

het viel me eigenlijk pas op toen we met onze school verhuisd waren. Wij als kinderen in die tijd hadden het nooit met elkaar over thuis situaties. Wat wisten we er eigenlijk zelf van in die tijd. Je ging naar school en weer terug naar huis. Je had geen huiswerk en veel speeltijd. De dagen waren allen gelijk. De nieuwe school had een groot voorplein. De eerdere plek was midden in de stad tussen een klooster en een ziekenhuis gebouwd. Jan van Lieshoutstraat was de oude school. De Nieuwe werd de Cle Schellens genoemd a/d Vestdijk.

Arjo De been zei op 4 mei 2021 om 19:17 uur

ik heb er in de jaren60 gezeten samen met mijn broer, onze ouders waren in schijding, geen fijne tijd nu er mijn omgeving schijdingen zijn komt het toch wel terug ,zeker als je ook kleinkinderen heb,
gelukig zijn de tijden veranderd, arjo de been tilburg.

mieke zei op 6 mei 2021 om 09:13 uur

Ben benieuwd waar aan de Vestdijk deze school heeft gestaan. Ik zat in de Jan van Lieshoutstraat op school en maakte daar de verhuizing mee naar een nieuwe school welke de 1ste jaren alleen maar voor meisjes was. Het was een hele nieuwe school. Ik heb nog een krantenartikel van de Franse Zusters a/d Korte Geldropseweg.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 mei 2021 om 15:47 uur

@Arjo: dank voor je reactie en vertel, als je wilt, nog eens verder over je tijd op St. Anna. Hoe zag een dag op dit internaat eruit destijds, in de jaren zestig? Zijn er personen, lessen of buitenschoolse activiteiten waar je nog positieve herinneringen aan hebt of zou je over die negatieve ervaringen nog meer willen delen?

@MIeke: benieuwd naar dat krantenartikel over de Franse Zusters! Je zou ons een scan ervan kunnen sturen, naar info@bhic.nl. Wat betreft je vraag: op de website Eindhoven in Beeld denk ik het antwoord te hebben gevonden. Daar zijn veel foto's te vinden van de betreffende school, vaak met diverse reacties. Zie bijvoorbeeld: https://www.eindhoveninbeeld.com/photodetail.php?id=8377 De school lag op de hoek Vestdijk - Ten Hagestraat.

Clara Malan zei op 13 mei 2021 om 10:47 uur

Hallo, mijn naam is Clara Malan en ik studeer aan de Design Academy in Eindhoven.
Voor een studieproject doe ik onderzoek naar de Sint Annaschool, dus ik zou graag willen weten of het mogelijk is om te praten met de persoon die deze pagina beheert?
Als andere mensen mijn bericht zien, neem dan contact met me op als je informatie hebt over deze school. Elke informatie is kostbaar voor me.
Je kunt me bereiken op mijn e-mailadres; claramalan@gmail.com.
Ik dank u bij voorbaat voor uw tijd en overweging.
Met vriendelijke groet,
Clara

Clara Malan zei op 13 mei 2021 om 10:48 uur

Hallo, mijn naam is Clara Malan en ik studeer aan de Design Academy in Eindhoven.
Voor een studieproject doe ik onderzoek naar de Sint Annaschool, dus ik zou graag willen weten of het mogelijk is om te praten met de persoon die deze pagina beheert?
Als andere mensen mijn bericht zien, neem dan contact met me op als je informatie hebt over deze school. Elke informatie is kostbaar voor me.
Je kunt me bereiken op mijn e-mailadres; claramalan@gmail.com.
Ik dank u bij voorbaat voor uw tijd en overweging.
Met vriendelijke groet,
Clara

mieke zei op 13 mei 2021 om 23:04 uur

Thijs ik heb onder de link gekeken van Eindhoven in Beeld. Dite betreft reeds de nieuwbouw. op de begane grond was er een gymzaal. Boven werd les gegeven wat genoemd wer Matre Amabilie school. Het hoofd gebouw stond er dwars op met de speelplaats naar de Vestdijk gericht. Tegenober MIgnot & de Block van o.a. de Cross sigaretten. De eerste jaren was het nog alleen maar voor meisjes. Daarna kwamen de jongens erbij. Clara wat is dat voor een project wat je moet maken?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 mei 2021 om 15:16 uur

@Clara: dank voor je bericht. Ik zie dat Mieke al heeft gereageerd, top! Inderdaad zou het fijn zijn om nog wat meer info te krijgen over je onderzoek. Dat zal de oud-leerlingen en andere geïnteresseerden die deze pagina bezoeken helpen om je van dienst te zijn. Zij zijn toch de ervaringsdeskundigen. Ik beheer deze pagina namens het BHIC. Hartelijke groet en veel succes met je project!

Clara Malan zei op 17 mei 2021 om 23:59 uur

Hallo,
Hartelijk dank voor uw beide reacties.
Ik doe onderzoek naar de onderwijsmethoden die de nonnen gebruikten, om er een project op te baseren.
Ik ben op zoek naar een aantal documenten of het liefst in contact te komen met een persoon die ervaring heeft met het onderwijs bij de nonnen, aangezien het een sociaal project is.
Ik waardeer het zeer dat u de tijd neemt om mij te antwoorden,
Met vriendelijke groet,
Clara

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 mei 2021 om 09:42 uur

Hallo Clara, de gezochte informatie blijkt lastig te vinden. Het archief van de zusters in kwestie is ook niet ondergebracht bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, waar je normaal gesproken zou kunnen aankloppen voor het inzien van documenten. Voor de zekerheid kun je ze toch mailen met je vraag. Zij zijn toch het expertisecentrum op kloostergebied en kunnen je vast nog literatuurverwijzingen geven bijvoorbeeld, en meer vertellen over waar dan wél archiefmateriaal te vinden is:
- telefoon: 0485 - 31 10 07
- e-mail: info@erfgoedkloosterleven.nl
- www.erfgoedkloosterleven.nl
Je zou je vraag ook nog kunnen stellen op deze pagina, gewijd aan scholen in EIndhoven vroeger, met deze pagina over St. Anna: http://oud-eindhoven.nl/klasgenoten/centrum-scholen/fransezusters-ad-ge… Ook zou je de congregatie zelf kunnen benaderen. Hun website met contactgegevens vind je hier: https://soeursmariejosephetmisericorde.org/personnes/nous-contacter/

Hopelijk reageren hier ook nog oud-leerlingen met verdere info.

Norah zei op 25 mei 2021 om 11:27 uur

Kan dit niet het Montessori-onderwijs geweest zijn?
Voor de goede orde, ik heb niet op deze school gezeten.

mieke zei op 25 mei 2021 om 17:34 uur

Thijs de Leeuw. leuk dat je mijn weblink hebt gevonden. Ik heb inmiddels contact gehad met Clara. Dank voor de link van de website van de Zusters.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 mei 2021 om 09:26 uur

Ah, goed om te horen Mieke. Bedankt daarvoor!

Tilly daanen zei op 13 april 2023 om 20:57 uur

Hoi ik ben Tilly meisjesnaam Daanen ik heb met verbazing reacties gelezen over hoe het in huize st anna aan toe ging met jonge kinderen ikzelf heb er gewoond van ongeveer 1964 tot dat het gesloten werd ..wat ik heel erg vond.. in tegenstelling van wat ik gelezen heb ..zo erg voor die kinderen...heb ik er een hele mooie tijd gehad ik was ongeveer 8 jaar maar ben nog nooit maar echt nog nooit misbruikt mishandeld of alles wat wat ik gelezen heb ..heel erg voor de kinderen wat dat wel hebben meegemaakt ik heb heel veel om te vertellen ga ik ook doen in mijn volgende mail

Tilly daanen zei op 13 april 2023 om 21:15 uur

Zo ga weer verder wat ik heb meegemaakt is het volgende met carnaval kwamen ze ons met de bus of bussen ophalen om ergens in een grote zaal carnaval te vieren was geweldig (daarom nog een carnaval gekske)met sinterklaas kwamen ze ons ophalen gingen we ook naar zalen waar sinterklaas kwam en kregen we zelfs kadootjes zomer.s gingen we kamperen op boerderijen zo geweldig leuk we sliepen in een koeienstal opgeruimd natuurlijk met allemaal stromatrassen waar we op sliepen o zo'n mooie tijd maar heb nog meer te vertellen maar dat doe ik in mijn volgende mail

mieke zei op 21 april 2023 om 10:33 uur

Dank je Tilly voor je schrijven. Ik denk dat jullie m.b.t. Sinterklaas naar het Katholiek Leven gingen. Was een grote zaal bij niet ver van jullie adres. De Sint Vincentius vereniging zorgde o.a. altijd voor Sinterklaas kootjes. Heb ik ook vernomen vele jaren later. Van klasgenoten waar van we geen weet hadden dat het thuis ook niet te breed hadden. Heerlijk slapen op stro matrassen kon je lekker je eigen kuiltje in maken. Zie het nog zo voor me. We gingen met ons gezin kamperen en sliepen toen bij boeren op de hooizolder. Slaapzakken werden gemaakt van de tegen deken aan 3 kanten met grote steken dicht gestikt. Ben je ook bekend met www.oud-eindhoven.nl/klasgenoten. Misschien kom je er nog bekende foto's tegen.

Marina Parisi zei op 28 juli 2023 om 14:19 uur

I too Marina Parisi, maiden name Marina Broos have spent time at St Anna kinder tehuis Eindhoven, together with my four year older sister Marielle Broos.


We were there from 1961 until 1965 ,I myself was 3 years old and my sister was 7 years old.


Our care taker nun was Soeur tuanaciata , strict but a sweetheart, I remember that it was just before we left there that the nuns were allowed to wear normal clothing as well, and their names changed , Soeur tuanaciata became juffrouw Jorotte , a few nuns even put being a nun down and continued as miss instead of Soeur.
After the eventually SHOCK of being left there with these weird looking and speaking ( French) people,and the fact that our mother was leaving without us, I have nothing but wonderful memories about that time at St Anna .
I have experienced MORE love and CARING than I had had from my mother or my older sister or family for that matter.


Just like Tilly Daanen,I had a fabulous time, I did not know the security and the healthy love before as what was given there, the nuns were sweet, funny and caring.
After getting used to having to stay there ,I started to like the sleeping with all my new friends in the enormous wards with the baby’s ( like me) in a crib on the side wall, all the other single beds from the middle out to the side of the long walls, were for the older kids and behind the single beds of them were chambrettes , little cubicles with a curtain in front, these were for the teenage girls so that they had some privacy .
Bathtime was sharing the bath one after the other in the same bath water but hey, I was used to being washed in a zinc tub in the sink , this was a BATH


I remember as well that the bath rubs were almost painful,scrubbing all the dirt off lol.
I too remember our camping times at the farm and the sleeping in the cleaned animal troughs covered with wonderful smelling straw , what fun , at the last morning of our camping I remember that they would slice French breads in half length wise , butter it and each kid could chose their very own toppings , of course some meat and cheese had to be chosen as well , so every 4 cm would have a different topping , never ever forgetting that,so cool .
Sinterklaas would ride the presents on the long tables omgoshhhhh soooo exciting especially when he came by for a visit , I never knew how he found out I broke my glasses hehe. That was also a time parents could come and visit.
Hey Tilly do you remember “lichtjes dag “ in Eindhoven , they would take us in groups in the evening to watch all the wonderful light shows mesmerizing and so spectacular, well off course I was just a baby so maybe it was not all that big and enormous as I thought lol .


Afterwards there were fire works and I remember Soeur tuanaciata holding me up in front of her bedroom window to see the fireworks .
Breakfast was eating all together at LONGGGGG tables , one of the nuns would always walk by with a bottle of those davitamon vitamins in it and would toss a pill in your hot porridge ( lammetjes pap I believe) my aim was always to try and get the damn thing out before the sugar coating was melted off and the horrible bitter taste of the pill would ruin your entire bowl of porridge , don’t think I ever succeeded.
When still very little I was allowed to go into the bread room in the kitchen when one of the nurses would be cutting the fresh baked bread, my oh my I can still smell it and can actually still hear those big bread slicers roaring , I remember sitting at the end of the bread slicer on the floor patiently waiting for the little fresh baked bread caps fall off , still warm and CRUNCHY , sometimes they would even put some butter on
And than the play ground , mannnn did I love that , the “ schuitjes” swings , we would swing SOOOOO high that the poles would move of the ground I believe they had them put in concrete after a while , I still remember what we were singing , ok here we go!!


Hope I still get it right hehe.
we gingen door the luncht


Al met een diepe zucht ,


We zaten zo gezellig in a schuihuitje ,


En niemand kon ons zien


We hadden pret voor tien,


Lang leve the zeppeliehiehiehien
I’ve puked many many times and….cried when the boys would take us Toooo high lol
I remember, I think his name was Leon , jumping off the shed in the back yard and breaking a leg.
BEST time of my life, my four year older sister was no help to me ever, she would use me to take the rap for shit that she pulled , ridicule and tease me together with other kids instead of stepping up and taking care of me, but hey when being “home” that was all I had , now I had loads of friends , I had LOVE and was taken care of, it’s funny I didn’t think I would remember so much but now writing I could go on and on lol .


I wish my birth mother would have left me there , because it was super rough leaving and being in a non caring environment again and being in a situation of abuse and later just being a key kid .
Also Leon ( don’t know your last name but you were this cutie with milk blond hair )If you are on here , YOU walked me down the isle at church when we did do our first communion , I still have some pictures of that but since we are in the middle of a move all is packed away, I will add them when I find them .
Ok I guess I will leave it here for now, otherwise I will have to start paying author rights lol .


Hope that someone can remember all this goodness from above.


Ah and a little side note that I love was that when we were picked up again to live with my mother, Soeur tuanaciata…..juffrouw Jorotte now became my Aunty Arlette.


For may many years in our lives we became good friends
Marina Parisi ( Broos)


1. In the middle on the right hand side is Soeur Tuanaciata.

Tilly zei op 20 augustus 2023 om 16:14 uur

Yes marina pristi broos I remenber de lichtjes tochten in Eindhoven nog heel goed was altijd mooi

Marina Parisi zei op 20 augustus 2023 om 23:11 uur

That’s so cool to hear Tilly , do they still have that in Eindhoven?
You must have been there at the same time I was then .

Marina Parisi zei op 20 augustus 2023 om 23:46 uur

I meant to say Tilly that you must have been at St Anna at the same time I was there .

Tilly zei op 21 augustus 2023 om 17:08 uur

Hoi marina ik hoop dat je Nederlands kunt lezen want mijn Engels is niet zo goed ik was daar samen met mijn oudere zus wilma daanen van ongeveer 1964 tot het gesloten werd de naam broos kan ik me nog goed herinneren groetjes van Tilly

Tilly zei op 21 augustus 2023 om 19:20 uur

Hoi marina waar woon je nu dan omdat je Engels schrijft

Marina Parisi zei op 21 augustus 2023 om 19:52 uur

Hi Tilly, my Dutch is real GOOD except my keyboard is playing tricks with me
And the autocorrect is CRAZY lol .
So no problem reading your reply’s
I’m in Ontario Canadá , so while you are gonna close your peepers in a bit , I’m enjoying some sunbathing in the HOT sun
Over here, we are six hours behind you guys ;)

Mieke zei op 22 augustus 2023 om 00:40 uur

Hallo Tilly & Marina. Bij mij zaten ook wat kinderen in de klas. Heb nog enkele foto's ook van o.a. Carnaval. Zijn jullie ook naar de Vestdijk op school gegaan?
Misschien staan er nog schoolfoto's op www.oud-eindhoven.nl/klasgenoten waar je misschien op staat. Groetjes uit Eindhoven.

Tilly zei op 23 augustus 2023 om 10:26 uur

Hoi marina mooi dat je Nederlands nog goed is ..ik kan dat liedje wat je schreef ook nog goed herinneren de lammetjespap ook heel goed brrr en dat er iemand uit het schuitje gevallen is weet ik nog heeeeel goed omdat ik erzelf ook bij was wist alleen de naam niet meer dus we moeten ons zeker hebben gekend die tijd maar den dat je zus van mijn leeftijd was ik ben nu 67 jaar ...en hoi mieke ja ik heb ook op de cle schellekes school op de vestdijk gezeten maar kan geen foto's vinden helaas zo tot gauw maar weer groetjes Tilly

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 september 2023 om 09:38 uur

Dank iedereen voor het reageren! En voor wie nog foto's heeft: je kunt ze sturen naar info@bhic.nl o.v.v. internaat Sint Anna in Eindhoven, dan voegen we ze hier toe.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.