Internaten kunnen onder andere worden onderscheiden op basis van hoe duur en prestigieus zij waren. Hoge kostgelden hield de meisjes uit minder welvarende gezinnen buiten de deur, wat de prestigieuze status in stand hield. Vergeleken met zulke internaten in Brabant, zoals Regina Coeli in Vught, behoorde dat van Mater Misericordiae in Tilburg tot het goedkopere segment.
Het pand waar je als kwekeling studeerde en woonde bood eveneens onderdak aan zusters en aan de administratie. Het enorme gebouwencomplex telde maar liefst drie kapellen: de grote kapel, de novicenkapel en de postulantenkapel. Aangezien die laatste twee bestemd waren voor zusters in opleiding, zullen de pensionnaires van de kweekschool in de grote kapel welkom zijn geweest.
Via vierjarige cursussen werd je opgeleid tot onderwijzeres voor het lager onderwijs. Van oorsprong was deze opleiding mede bedoeld om het tekort aan geestelijken in het onderwijs op te vullen. De Fraters van Tilburg leidden met hetzelfde doel frater-onderwijzers op, op hun kostschool Sint Stanislaus aan de Fraterstraat.
In 1969 werd de kweekschool omgezet in een pedagogische academie en 1985 in een pabo. Het kloostergebouw aan de Oude Dijk werd in 1991 gesloopt.
Bronnen
Annelies van Heijst, Marjet Derks en Marit Monteiro, Ex caritate: Kloosterleven, apostolaat en nieuwe spirit van actieve vrouwelijke religieuzen in Nederland in de 19e en 20e eeuw (Hilversum 2010).
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Wim Deetman, Seksueel misbruik van en geweld tegen meisjes in de rooms-katholieke kerk. Een vervolgonderzoek (Amsterdam 2010).
Website Wiki Midden-Brabant, lemma: Kweekscholen
Deel verhalen en foto's!
Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan. Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar internaten@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.
Terug naar:
Startpagina Kweekschool Mater Misericordiae
Reactie toevoegen