Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

"Magere Josje" in Boxtel

RK kerken

Vanaf de snelweg levert "Magere Josje" een opvallend aandeel aan de skyline van Boxtel. Maar van dichtbij lijkt het een merkwaardig gebouw.

Installatie van H.A.K.M. de Beer als pastoor van de Maria Reginakerk in Boxtel, 21 september 1958 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1901-001237)
Installatie van H.A.K.M. de Beer als pastoor van de Maria Reginakerk in Boxtel, 21 september 1958 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1901-001237)

De Maria ReginakerkOoit was het de kerktoren van de Maria Reginakerk, die hier tussen 1959 en 2008 stond. In 2008 is de kerk gesloopt. Om de toren heen werd het appartementencomplex Banier gebouwd.

Van deze kerk weten we eigenlijk niet zoveel. Heb je er nog mooie foto's van, ben je er misdienaar geweest, gedoopt of getrouwd? Reageer dan hieronder en deel jouw herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor de Beer, te zien op de foto hierboven. Hij werd in 1958, op 41-jarige leeftijd, als bouwpastoor van de pas gestichte parochie ingehaald.

Rechts: kerk en toren met uurwerk van de Maria Regina (foto: Frans Kuit / Brabant-Collectie, Tilburg University, BHIC 1685-049976)

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2017

 

 

 

11

Reacties (11)

Paul HuismansBHIC zei op 2 augustus 2019 om 15:12 uur

Telefonisch kregen wij de volgende reactie:
"In deze kerk ben ik op 2 december 1960 gedoopt. Niet door de reguliere pastoor maar door mijn "Heeroom", toenmalig kapelaan W.J. de Jonge. Naar mij later is verteld is in de nacht van 2 op 3 december door hevige regenval het dak ingezakt. Ik ontken nog steeds elke betrokkenheid."

Hanneke Barten zei op 27 februari 2020 om 23:51 uur

Beste Paul Huismans,
Ja dat weet ik nog wel dat het dak inzakte. Mijn broer kon in die periode geen geld ophalen. Pastoor de Beer kwam altijd bij ons thuis haantjes kopen en een kop koffie drinken, de Kapelaan was de beschermer van ons de gidsen.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 maart 2020 om 13:31 uur

Hallo Hanneke, dan moet het toch stevig te keer zijn gegaan he? Weet je nog of het lang heeft geduurd voordat het dak werd hersteld? Vond je broer het vervelend dat hij zijn werkzaamheden (even) moest staken?

Hans Koenders zei op 12 juli 2020 om 02:34 uur

Ben in deze kerk gedoopt, evenals mijn andere broers en zussen. Op weg naar school was onze route langs deze kerk. Pastoor de Beer kwam langs bij feestjes, trouwpartijen en als het weer tijd werd, om mijn ouders eraan te herinneren dat het tijd werd voor een volgend kind! Als we naar de kerk gingen, kregen we van mijn moeder "centjes" mee om in het netje te gooien. Toen was het nog de gewoonte om geld voor zitplaatsen te innen met een steel met een netje aan het uiteinden. Omdat we vaak als laatste binnenkwamen, waren alle zitplaatsen vaak bezet en we konden dan achter in de kerk tegen de ramen gaan staan! Daar hoefden we dan niet voor te betalen. Wat voor ons leuk was, want dat gaf ons de mogelijkheid om de centjes onder de banken door te rollen als het muisstil was. En als beginnende roker toen, was deze kerk ook interessant voor ons. Iedereen smeet zijn peuk of sigaar weg voor het naar binnen gaan van de kerk. Dat was voor ons feest. De shag werd eruit gehaald en we hoefden dus alleen maar vloeitjes te hebben, om een sigaret te kunnen draaien. Zo rookten wij gratis. Het geluid van magere Josje is me altijd bijgebleven. Alleen vraag ik me wel eens af hoe deze aan zijn naam is gekomen?

Carola Peters-van der Gouw zei op 4 augustus 2020 om 16:10 uur

Pastoor De Beer heeft in mijn poëziealbum geschreven. Ik heb het nog en ik ken het versje van buiten. Ben al lang niet meer katholiek maar bij het overlijden van mijn moeder in 2015 ontmoette ik hem weer. Het voelde direct als vanouds.

Mariët BruggemanBHIC zei op 5 augustus 2020 om 15:40 uur

@Hans; gingen jullie ook wel eens expres achterin de kerk staan, al was het alleen maar om de centjes te kunnen laten rollen? :) En moest je het geld weer teruggeven aan jullie moeder?

@Carola: wat leuk dat de pastoor in je poëziealbum heeft geschreven, dat moest je vast toen ook al heel speciaal gevonden hebben?

Leo Laus zei op 7 november 2020 om 20:27 uur

De naam "magere Josje" komt volgens mj van een Amsterdams meisje dat in die jaren in Amsterdam om het leven kwam "tijdens haar werk" .

Paul HuismansBHIC zei op 9 november 2020 om 09:31 uur

@ Leo Laus. 'Magere Josje' was inderdaad de naam van een in 1957 vermoorde Amsterdamse prostituee. Dit wordt ook verteld in de beschrijving van een wandelroute langs religieus erfgoed in Boxtel, uitgegeven door Heemkunde Boxtel. Waarom de toren naar haar is vernoemd weet ik dan weer niet.
Wist je trouwens dat er in Tilburg ook een Magere Josje stond?

wim van der schoot zei op 7 juni 2023 om 15:57 uur

toen ik op de zonnehoek zat was er een toneelstukje in de kerk waar ik aan mee mocht doen ik weet niet meer wat het was, misschien weet iemand meer

Rein van Zeeland zei op 4 augustus 2024 om 11:26 uur

Op 3 december 1960 ben ik uit de blauwe bouwkraan naast de "magere Josje" gevallen (ja ik was wat ondeugend) en heeft pastoor de Beer tezamen met Tonnie Zwaans mij daar toen beneden uit gehaald. Niks naar het ziekenhuis, gewoon van de dokter eerste hulp in de pastorie, 6 krammen in mijn kop en enige dagen verwennerij door de beide zusjes. Is mij altijd heel goed bijgebleven .Tijdens de bouw van de toren werd 1957 op de Wallen in Amsterdam een lange en heel magere prostitué genaamd "magere Josje" vermoord en haalde daarmee de landelijke kranten. De bouwers van de kerktoren zagen enige gelijkenis tussen toren en dame, waardoor zij gekscherend de kerktoren de bijnaam "Magere Josje" gaven. Waarom dat die toren later toch naar haar vernoemd zou worden is altijd een raadsel gebleven .

Lisette KuijperBHIC zei op 7 augustus 2024 om 11:54 uur

Wat een opmerkelijk verhaal, Rein! Hartelijk dank voor je reactie. Ik kan me goed voorstellen dat dit voorval je altijd is bijgebleven. De precieze reden achter de vernoeming naar Magere Josje blijft inderdaad raadselachtig...

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.