Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Zundert

Lourdesgrotten

De kapel van het beginnende Trappistenklooster Maria Toevlucht te Zundert werd op Hemelvaartsdag 24 mei 1900 ingewijd door de abt van de Tilburgse moederabdij Koningshoeven. Men startte met twaalf monniken. In 1911 werd het klooster een zelfstandige priorij.

Maria Toevlucht

De kerk werd in 1914 voltooid, wat waarschijnlijk ook het jaar was waarin in de tuin een Lourdesgrot verscheen. We zien hem in gebruik op deze foto uit de collectie van het West-Brabants Archief.

Foto: West-Brabants Archief, nr. RAW014029683.

Op de website Mariakapellen staan twee foto’s van de grot in een licht verwaarloosde staat, maar in 2015 stond alles er weer keurig bij.Foto’s: Mariëtte van Zutven; BHIC, Frans van de Pol

St. Annapensionaat

De congregatie van de Zusters Franciscanessen Penitenten Recollectinen van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria te Zundert hield zich sinds 1842 bezig met onderwijs aan meisjes in het daarvoor opgerichte pensionaat St. Anna in Zundert. Met zo’n naam in combinatie met het onderwijs aan meisjes, is het niet vreemd dat in 1914 de kloostertuin verrijkt werd met een Lourdesgrot.

Het huidige St. Anna is niet meer in gebruik als klooster, maar is nog wel een rijksmonument (monumentnummer 519326). Een van de beschermde onderdelen van het complex is de indeling en ommuring van de tuin met grot. De tuin is ingedeeld in vakken (moestuin, boomgaard, begraafplaats). Het middenpad van de tuin voert naar de Lourdesgrot. Terzijde daarvan ligt een devotiepark. Foto: RCE beeldbank, nr. 20346953, 2002. Fotograaf: G. Barbiers.

Sint Elisabethgesticht

Foto: BHIC, Frans van de PolVanaf 1904 bewoonden de Franciscanessen Alles voor Allen het Sint-Elisabethgesticht, van waaruit zij zich bezig hielden met kinderbescherming en waarin zij vanaf 1936 bejaarden verzorgden. In 1990 is het bejaardenoord gesloten, en in 1993 werd de communiteit opgeheven.

Na enkele fusies van zorgorganisaties heet de instelling sinds 2004 De Willaert. In het park achter het gebouw bevindt zich een kleine Lourdesgrot.

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2015

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.