Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Wanroij

Lourdesgrotten

In 1910 werd de oude parochiekerk van Wanroij uit 1844 vervangen door een neogotische opvolger. Voorzover wij weten maakte al bij de inwijding van de kerk ook een Lourdesgrot deel uit van het interieur. Het is een fraai exemplaar, waarvan onze collega Henk Buijks in 2014 mooie foto’s heeft gemaakt, zoals deze hieronder.

Lourdesgrot in de St. Corneliuskerk, © BHIC/Henk Buijks, 2014Henk heeft ook in de aanpalende Corneliushof een object gefotografeerd dat alle kenmerken van een (kleine) Lourdesgrot heeft, opgebouwd uit lokale broeksteen. “De Corneliushof” is de moderne benaming voor de voormalige kloostertuin/pastorietuin, een tuin van zo’n elfhonderd vierkante meter. Sinds 1984 werd die onderhouden door leden van IVN ‘De Maasvallei’. In deze educatieve tuin waren de drie landschaptypen nagebootst zoals die tussen Peel en Maas te vinden zijn.

In de Corneliushof.© BHIC/Henk Buijks, 2014

De tuin was eigendom van de parochie en in bruikleen gegeven aan de werkgroep Educatieve Tuin Corneliushof. Inmiddels heeft het kerkbestuur de tuin verkocht aan een particuliere eigenaar. Wat betreft het Lourdesgrotje: dat is waarschijnlijk nu geheel verdwenen. Op deze foto uit 2014 is al te zien dat de aftakeling in volle gang was: beelden van Maria en Bernadette ontbreken. Slechts een verlaten, wat roestig lantaarntje (waxinelichtjeshouder) en een (leeg) bloemenvaasje zijn de stille getuigen van een devotie die er ooit geweest is.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.