Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Veghel

Lourdesgrotten

De Broeders van Maastricht kochten in 1922 de leegstaande bierbrouwerij van de familie Smits aan de Hoogstraat 27 en betrokken het jaar daarop hun nieuwe klooster, genoemd naar Anna Smits, hun weldoenster uit ‘s-Hertogenbosch. In 1988 verlieten de broeders het huis weer.

Annaklooster

Foto: BHIC, nr. BCV3165Ze gaven onderwijs aan jongens in de aangrenzende Aloysiusschool. De school is in 1995 gesloopt. Op de binnenplaats van het oude Broederhuis staan nog steeds drie grote kastanjes en een monumentale beuk.

Vroeger was hier ook de Lourdesgrot, zoals nog te zien is op deze foto van rond 1940. Foto: BHIC, nr. BCV3165.

Ceciliaklooster

Dit klooster in Zijtaart werd in 1901 gesticht door de Franciscanessen van Veghel; de architect was J. Heijkants uit Erp. In de tuin, voorzien van een smeedijzeren hek, beplant met ceders en met een grote vijver en een kerkhof, staat sinds 1923 ook een Lourdesgrot.

De zusters hebben die zelf gebouwd "met oude stenen en cement". Zij gaven onderwijs aan meisjes en daarin paste onder andere ook de aanwezigheid van zo’n grot.

De zusters zijn in de loop van 2005 verhuisd naar hun moederhuis in Veghel en het gebouw is verkocht aan de gemeente. In 2011 is er een grote verbouwing uitgevoerd.


Uit: Zijtaart hoe het werd wat het is : 125 jaar Sint Lambertusparochie Zijtaart (1997), p. 71. Foto: Noud van Asseldonk

Deze drie foto's van de Lourdesgrot zijn welwillend beschikbaar gesteld door de website Geschiedenis van Zijtaart. De kleurenfoto's zijn van Noud van Asseldonk, ons vriendelijk beschikbaar gesteld door zijn weduwe, na bemiddeling door Jan van Oort. De grot is in 2006 afgebroken, voordat het klooster aan de gemeente is verkocht.

Foto: Noud van Asseldonk

Kerkhof

Op het (sinds 2005 gesloten) kerkhof achter het Ceciliaklooster in Zijtaart staat een Calvarieberg met daarvoor een grafmonument, waarvan de tekst nog maar slecht leesbaar is. Tussen de zuiltjes is een soort mini-Lourdesgrot aangebracht.


 Foto: BHIC, Frans van de Pol  Foto: BHIC, Frans van de Pol

Het heeft er alle schijn van dat dit Lourdesgrotje niet tot het oorspronkelijke ontwerp van het monument heeft behoord, maar dat het een latere toevoeging is: de letters lijken achter het grotje door te lopen en het grotje past ook niet goed: het steekt aan de voorkant een stukje uit. Maar intrigerend is het natuurlijk wel!

Huis van de H. Franciscus van Assisië

Foto: BHIC, nr. VEG1322In 1844 werd het moederhuis van de Franciscanessen van Veghel in gebruik genomen. In de loop van de negentiende en twintigste eeuw werd het complex een aantal malen sterk uitgebreid. Blijkens deze foto van rond 1936 stond in de voortuin van het klooster van de Franciscanessen in de Deken van Miertstraat een Lourdesgrot. Op de achtergrond het kerkhof van Lambertusparochie (zie reactie hieronder). Foto: BHIC, VEG1322.

7

Reacties (7)

F. Waals zei op 11 juni 2018 om 00:42 uur

Foto VEG1322
Op de achtergrond is niet het kerkhof van de zusters.
De kapel stond op het kerkhof van de Lambertuarochie.

F. Waals zei op 11 juni 2018 om 00:47 uur

Foto VEG1322
Correctie: Lambertusparochie

Marilou NillesenBHIC zei op 11 juni 2018 om 09:30 uur

Hartelijk dank, F. Waals, voor deze aanvullingen. We gaan ermee aan de slag!

Rolf Vonk zei op 25 september 2018 om 21:34 uur

De lourdesgrot van het Sint-Annaklooster is nog steeds zichtbaar in de parktuin van het complex Broedershof. De grot was oorspronkelijk geen lourdesgrot, maar onderdeel van de tuinaanleg van de welgestelde bierbrouwersfamilie Smits. Ze werd door hen aangelegd als 'follie' of rotspartij in de 'gardeneske tuin'. De erfgenamen Smits verkochten het klooster in 1922 aan de Broeders van Maastricht. Zij verbouwden de brouwerij tot klooster en maakten van de follie een Lourdesgrot. De treurige restanten, verstopt in het groen, herinneren nu aan een bijna verborgen verleden.

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 september 2018 om 14:44 uur

Bedankt Rolf voor je bijdrage over de oorsprong van de Lourdesgrot van het Sint-Annaklooster. Wat goed van de Broeders dat ze de rotspartij gebruikten om er een grot van te maken.

Cyp van de Bult zei op 1 februari 2020 om 17:23 uur

Mijn heeroom was pastoor van Zijtaart van 1943 tot 1964.
In de vakanties heb ik daar vaak gelogeerd. Ook in het klooster waren wij kind in huis.
Achter in de tuin van de pastorie was ook een Lourdesgrot.
Omdat dit artikel over de Lourdesgrotten in de gemeente Veghel gaat, wil ik dit niet onvermeld laten.

Marilou NillesenBHIC zei op 3 februari 2020 om 09:10 uur

Fijn dat je hier je berichtje achterlaat, Cyp, want dit is inderdaad een mooie aanvulling. Welke herinnering aan deze plek is je het meest dierbaar?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.