Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Ossendrecht

Lourdesgrotten

In de tuin van het Elisabethgesticht aan de Dorpsstraat heeft een Lourdesgrot gestaan waarvan we dankzij de Heemkundekring Het Zuidkwartier twee foto's kunnen laten zien. De grot in de kloostertuin was een geschenk van het echtpaar Mattheeussens, omdat zij na negen jongens een dochtertje kregen.

Dat dochtertje kreeg dan ook de naam Maria (voluit Maria Sophia Regina Paulina Mattheeussens). Ze werd in 1918 geboren in Goes en huwde op jonge leeftijd, in 1935, met de veel oudere veearts Cornelis Jacobus Bovée in Ossendrecht.

De Lourdesgrot bij het Ossendrechtse klooster is vermoedelijk dus van 1918, vlak na de uitbreiding van de meisjesschool die werd geleid door de Franciscanessen van Oudenbosch. De ouders die zo blij waren met hun dochter waren Carolus Johannes Josephus Polijdorus Mattheeussens en Regina Sophie Marie Thomaes. Hij was directeur van de cichoreifabriek, ook wel peekoffiefabriek genoemd, in Ossendrecht.

De twee foto’s van de Ossendrechtse Lourdesgrot hebben in Tijdingen 2010-2 gestaan. We zien geen knielende Bernadette, maar dat kan zijn doordat er allemaal vrouwen en meisjes voor staan. Beide foto’s dateren uit de jaren ’20, gezien de kleding van de dames.

De aanwezigheid van vooral vrouwelijk gezelschap bij de grot is op zich niet vreemd: de zusters bemoeiden zich immers actief met de meisjes- en vrouwenjeugdbeweging KJM en KJV. Opvallender is dat we hier alleen maar een begeleidende mannelijke geestelijke (kapelaan of pastoor?) zien.

De laatste foto, uit 1928, toont een groep jonge vrouwen met het vaandel van het net opgerichte St. Gertrudis(gilde) van de KJV.

Met dank aan heemkundekring Het Zuidkwartier voor het beschikbaar stellen van de foto's.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.