Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Helmond

Lourdesgrotten

Aan de Molenstraat 141 stond van 1902 tot 1975 het Sint Antoniusgasthuis van de Zusters van Liefde van Tilburg. Hier werden zieken en bejaarden verzorgd. Voor de geestelijke bijstand van waarschijnlijk zowel de nonnen zelf als de bevolking van het gasthuis, stond er in de tuin van het klooster een Lourdesgrot.

Sint Antoniusgasthuis

Foto: RHC Eindhoven, nr. 0117932Op deze foto uit de collectie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven zien we een Liefdezuster met op de achtergrond een Lourdesgrot. Helaas weten we niet wanneer de grot is gebouwd, noch wanneer hij weer is afgebroken. Eén ding valt echter wel heel erg op aan deze grot: hij lijkt wel spiegelverkeerd te zijn gebouwd. Het is niet de foto, want boven Maria is (bij sterke uitvergroting van het origineel) het woord "onbevlekt" te lezen. Maar met Bernadette helemaal rechts in plaats van links, en Maria links boven de grot in plaats van rechtsboven, geeft deze Helmondse grot een wat ongemakkelijk gevoel. Foto: RHCe, nr. 0117932. Fotograaf J.H.C. Hegeman.

Missiehuis Christus Koning

Aan de Deurneseweg 9 staat het complex van het voormalige klein-seminarie en missiehuis Christus Koning van de Priesters van het H. Hart van Jezus. Het missiehuis is in 1929 gesticht door pater Van ’t Westende en gebouwd door architect G. Deur. De paters vertrokken in 1967. Daarna is het gebouw in gebruik gebleven eerst als streekschool en later als asielzoekerscentrum. Of dat ook geldt voor de Lourdesgrot die in de tuin achter het gebouw stond, mag betwijfeld worden. Deze foto uit de collectie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven zou van rond 1964 dateren, dus van een paar jaar voordat de paters vertrokken. Het lijkt aannemelijk dat tegelijk met de paters ook de grot is verdwenen. Foto: RHCe, nr. 0101341.

Foto: RHCe, nr. 0101341

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.