Lourdesgrot in Weebosch
De monumentale H. Gerardus Majellakerk in Weebosch, in neo-romaanse stijl gebouwd in 1907 naar ontwerp van architect Jan Stuyt, heeft een aangebouwde pastorie. In de pastorietuin c.q. processiepark bevindt zich sinds 1935 een Lourdesgrot. De grot was een geschenk van de parochianen aan Johannes Antonius Maria Panken (1876-1946), die destijds zijn 12 ½ jarig jubileum als pastoor van Weebosch vierde.
Aan de rechterkant van de grot, zo’n beetje onder het Mariabeeld, bevindt zich een tableau met de tekst STEENEN UIT DE GROT van LOURDES. Even daaronder zit een gat, dat vroeger afgedekt was met een glazen venstertje. Helaas is dat ooit vernield en de stenen zijn spoorloos verdwenen.
Opvallend op de foto uit 2002 hieronder van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is dat in de eigenlijke grot, waar normaal een altaar zou moeten staan, nu een tweede Mariabeeld staat (is opgeslagen?). Bernadette ontbreekt op dit plaatje.
In mei 2013 was dat in ieder geval weer opgelost: in de holle ruimte staat weer gewoon een (altaar)tafel. De foto is van Martien Veekens (†). Aan alles is te zien dat de Lourdesgrot in ere wordt gehouden. En Bernadette is weer terug (zij het aan de verkeerde kant)!
Frans van de Pol stuurde ons in 2023 nog een paar foto's van deze Lourdesgrot, waarvoor onze dank.
Lourdesgrot van Johan Biemans
In de Tweede Wereldoorlog bouwde de toen 9- of 10-jarige Johan Biemans een Lourdesgrot in de tuin van zijn ouders aan de aan Dr. Rauppstraat 2 in Bergeijk. Hij was gemaakt van zwerfkeien die zijn oom op verzoek van zijn vader in de hei aan de toenmalige Pelterdijk (nu Burgemeester Aartslaan) verzameld had. Eigenlijk waren ze bedoeld ter verfraaing van het rechthoekige bloemperk van ± 8 x 3 meter aan de voordeur. Maar met het plan voor de Lourdesgrot mocht Johan ze gebruiken. In de voortuin werden in plaats daarvan hostaplanten gepoot. Het beeldje voor de grot was een wit porseleinen Mariabeeldje waarvan een stukje van het voetje ontbrak. Het geheel was rijkelijk omfloerst met bloeiende rozen.
Toen vader Biemans in 2004 overleed en het huis verkocht was, is de grot helaas gesloopt.
Lourdesgrot van de familie Janssens
In de tuin van een oude boerderij (1848) aan Den Hoek bouwde de familie Janssens een Lourdesgrot. De moeder van de familie Janssens had deze grot aan Maria beloofd als al haar zoons na de oorlog veilig thuis zouden komen.
In de grot staat een echt Lourdesbeeldje. Onder het bakje met roze bloemen ligt een gebogen steen waarin met kleine steentjes de tekst AVE MARIA is gezet. Wat op het eerste gezicht kleine kiezelsteentjes lijken, zijn echte parelmoeren kraaltjes van een rozenkrans, en dat maakt het geheel nog extra bijzonder.
Het huis werd inmiddels overgenomen, maar de Lourdesgrot bleef tot op de dag vandaag onveranderd.
Verantwoording
Dit artikel is aangepast en uitgebreid met gegevens en foto’s uit het artikel van Johan Biemans, Lourdes hier en overal, in: Devotionalia 41(2022) nr. 241, blz. 192-194. Met dank aan Johan Biemans en de redactie van Devotionalia.
Reactie toevoegen