Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot Mariahout

Lourdesgrotten

De Lourdesgrot van Mariahout is in de jaren 1936-1937 gebouwd door pastoor Van Eindhoven. Aan het eind van de twintigste eeuw was de grot erg in verval geraakt. In 1998 is ze helemaal opnieuw opgebouwd. Daar hebben vele vrijwiligers van Mariahout aan mee gewerkt.

September 2022, foto Mariët Bruggeman

Situatie jaren '50En op 30 mei 1999 is de grot opnieuw ingezegend. De foto's hierboven laten de Grot zien toen die helemaal klaar was. Er komen weer veel mensen even bidden en een kaarsje aansteken.

Zeker in 2008, toen het gevierd werd dat het pelgrimsoord Lourdes al weer 150 jaar bestond. Bovendien bestond de Parochie dat jaar ook nog eens 75 jaar.

Hiernaast nog een oudere foto, uit de jaren '50 van de oorspronkelijke grot. Dat was een getrouwe kopie van het origineel uit gewapend beton, afgedekt met stucadoorsgaas en bestreken met cement. De grot was 10,5 meter hoog en 25 meter breed.

Foto: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotonr. 135354. Fotograaf: A. van Bellekom.

 

1

Reacties (1)

Karel van Hoof en Dora Vermeulen. zei op 16 augustus 2009 om 19:20 uur

Twee a drie keer per jaar komen wij met de fietsclub uit Best in Mariahout. Wij pauzeren dan bij cafe De Vijfeiken en de meesten van ons brengen dan een bezoek aan de grot. Mijn vrouw en ik gaan ook even naar het kerkhof omdat daar onze ouders liggen begraven t.w. Dries en Hanneke van Hoof-Schepers en Wout en Dien Vermeulen van Vijfeyken en hun zoon Tinus Vermeulen.
Ik vind het een geweldig pluspunt dat onlangs de grot werd herbouwd.
K. van Hoof, Best

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.