Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Sambeek

Lourdesgrotten

Het oudste deel van het voormalige Catharinaklooster aan de Torenstraat dateert van 1895. Het klooster werd bewoond door de Dominicanessen van de H. Catharina van Siena. In 1923 werd de oorspronkelijke, maar bouwvallig geworden villa Rosalia-rust, vervangen door een nieuwe vleugel.

Foto: Jos Kuijpers, 2014De villa lag in een grote tuin met gazons en borders en vele heestersoorten zoals laurierpruim en rododendrons. Er staat ook een aantal oude eiken, beuken, esdoorns, linden en paardekastanjes.

Het zou ons niet verbazen als de Lourdesgrot in deze tuin dateert uit de jaren ’20. In 1975 werd het bejaardenoord omgezet in de Stichting Kloosterbejaardenoord Sambeek. Het Catharinaklooster is in 1997 opgeheven. De tuin is opengesteld voor publiek.


 Foto: Jos Kuijpers, 2014  Foto: Jos Kuijpers, 2014

De Lourdesgrot is in 2014 afgebroken. Juist voor het zover was, maakte Jos Kuijpers uit Sambeek deze foto’s van de grot, die toen al in een duidelijke staat van onttakeling verkeerde.

De tweede Lourdesgrot in Sambeek bestaat anno 2016 nog steeds. Hij staat in de kloostertuin van het voormalige Redemptoristinnenklooster aan de Grotestraat. Het klooster is gesticht in 1874 en door de nonnen weer verlaten in 1993. Honderd jaar daarvoor, in 1893 dus, werd een rij snoeilindes en platanen langs de bakstenen tuinmuur geplant. In die muur zijn na de Tweede Wereldoorlog nieuwe kruiswegstaties ingemetseld.


Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2016 Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2016

In de kloostertuin staan behalve de Lourdesgrot onder andere berken, coniferen, fruitbomen en een rij snoeilinden. Ook bevindt zich hier een Italiaanse grafkapel. De begroeiing van de tuinmuren van het klooster is zeldzaam.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.