Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Oss

Lourdesgrotten

In 1839 vestigden de Zusters van Liefde van Tilburg zich in Oss. Hun klooster werd genoemd naar de H. Alphonsus de Liguorio. De zusters hielden zich bezig met het onderwijs aan meisjes, voor wie ze een pensionaat inrichtten, en de verzorging van oude vrouwen. In 1876 begon men ook met de verpleging van zieken.

Op deze prentbriefkaart uit de jaren rond 1910 zien we een aantal meisjes van het pensionaat St. Leonardus met achter zich een (wat kalige) Lourdesgrot. Helaas is de foto niet scherp genoeg om te kunnen lezen wat er op de tekstbanieren staat die links en rechts van het Mariabeeld hangen.

 Foto: BHIC, nr. 1920-001935

In 1912 werd het Leonardusgesticht uitgebreid door architect J.H.H. van Groenendael uit ‘s-Hertogenbosch. Het is in 1962 gedeeltelijk gesloopt voor verpleegtehuis Sonnevanck, dat op zijn beurt in 1984 werd afgebroken. De voormalige Immac-mavo op de plaats van het oude Leonardus werd in 1990 aangekocht voor een uitbreiding van Vita Nova, die in 1993 is gerealiseerd. De Lourdesgrot heeft het waarschijnlijk allemaal niet overleefd.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.