Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Oijen

Lourdesgrotten

In de fotocollectie van het BHIC zitten verschillende foto’s van het interieur van de kapel van het Sint Jozefgesticht aan de Oijense Bovendijk in Oijen. Op een daarvan zie je aan de linkerkant van het altaar (vanuit de kerk gezien) achter een spitsboog een nis met daarin een voorstelling van de grot van Lourdes.Foto: BHIC, 1651-000512

Foto: BHIC, fotonr. 1651-000462

De ruwe rotsformatie met daarin opgenomen een Mariabeeld is geen klassieke kopie van de grot van Massabielles. Voorzover je dat kunt zien, lijkt een echte grotopening te ontbreken net als het beeldje van (een knielende) Bernadette. De nis is afgesloten met een neogotisch sierhek en achter dat hek is ruimte voor (veel) kaarsen. In het midden staat een zevenarmige kandelaar met links en rechts daarvan een engel op een console. Beide engelen dragen op hun beurt een kandelaar met drie kaarsen.Foto: BHIC, fotonr. 1651-000463.

Wanneer deze nis is ingericht, weten we niet, maar de kapel dateert van 1894 en is in 1905 nog eens vergroot. In 1910 is de hele kapel met polychroom schilderwerk versierd. Aan de binnenrand van de nis is zulk schilderwerk te zien, dus de foto dateert in ieder geval van na dat jaar. Maar de grot kan dus wel wat ouder zijn.

Dankzij de reactie van Jeanne Eikelenboom-van Amstel op de foto’s van de kapel, weten we in ieder geval precies wanneer de grot uit de kapel is verdwenen: namelijk op 25 maart 1957.

Volgens een artikel van Rikie de Vries, Piet van Hees en J.A.C.M. van Heel, “99 Jaar zusters in het Brabantse Oijen 1894-1993”, verschenen in de Maaskroniek 16 (1993), afl. 37, (p. 432) is in 1957 de kapel geheel gerestaureerd. De nis met de Lourdesgrot werd in maart 1957 dichtgezet, in oktober ging de werkelijke restauratie van start en met Kerstmis kon de kapel weer gebruikt worden door de zusters. De spitsboog was toen nog wel te zien.

In 2013 is het verzorgingshuis Sint Jozef opgeheven en in 2016 is de nieuwe eigenaar begonnen met een restauratie. De kapel ziet er tegenwoordig nóg strakker uit: de spitsbogen van de nissen link en rechts zijn helemaal verdwenen.

De kapel sinds hij deel uitmaakt van de Burgthoeve, 2016

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.