Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Nispen

Lourdesgrotten

In 1926 begonnen de Franciscanessen van Roosendaal aan de Dorpsstraat in Nispen een nieuw klooster, ontworpen door architect F. Sturm. De zusters woonden in het klooster, maar hun werk bestond uit lesgeven op een naaischool, een bewaarschool en een meisjesschool, die daaraan verbonden waren.

Het klooster van de H. Antonius van Padua stond beter bekend als het Sint Antoniusgesticht. In de tuin daarvan werd een Lourdesgrot gebouwd. In 1968 is het klooster opgeheven en werd het gebouw een gezinsvervangend tehuis voor geestelijk gehandicapten onder de naam Moerendaal. Is de Lourdesgrot in deze tijd ook verdwenen?

De Heemkundekring 'De Heerlijckheijd Nispen' heeft vier foto’s (die we dankzij hun vriendelijke toestemming hier mogen gebruiken) in zijn fotocollectie, waarop de Lourdesgrot te zien is: op de eerste is er nog nauwelijks begroeiing te zien rond de grot, vermoedelijk is deze foto uit de eerste jaren na de bouw, dus eind jaren ’20. Zoals gebruikelijk staat het beeld van Bernadette links van de grot, met daarvoor een simpele bidbank.

De tweede foto is waarschijnlijk uit 1936. We zien de grot op de achtergrond van een foto van een zojuist geprofeste zuster en het gezin waaruit ze komt. De derde foto is er opnieuw een van een kloosterzuster, nu met haar zus, voor de grot. Deze foto lijkt in ieder geval van na de oorlog, eind jaren ’40, begin jaren ’50 gemaakt te zijn. Opvallend: we zien dat het beeld van Bernadette verplaatst is naar rechts. De vraag is zelfs of het wel hetzelfde beeld is als op de eerste foto.

Tot slot de laatste foto: dit keer zijn het leerlingen van de naaischool met hun lerares die voor de grot poseren. Aan de kleding te zien zijn we al wat verder in de jaren ’50 dan op de vorige foto. Bernadette is nu niet te zien.

Foto’s: Heemkundekring 'De Heerlijckheijd Nispen', nrs. F0718, F0748F0751 en F0005.

4

Reacties (4)

Rene Mathijssen zei op 12 januari 2021 om 13:40 uur

De eerste foto is de fam. Mathijssen waar mijn grootouders, vader en zijn broer en zussen staan.
Ze woonden Broekakkerstraat 2 in Nispen

Marilou NillesenBHIC zei op 12 januari 2021 om 16:51 uur

Hallo René, bedankt voor je berichtje. Wat leuk dat je familie daarop staat! Vertelde je vader wel eens ooit over de bezoeken aan de grot, komt je dit bekend voor?

Rene Mathijssen zei op 12 januari 2021 om 16:59 uur

Foto eerder gezien maar wist niet waar hij genomen was.
Mvg.
Rene Mathijssen

Marilou NillesenBHIC zei op 13 januari 2021 om 10:05 uur

Ah, mooi dat dat dan nu duidelijk is. Dus waarschijnlijk was zo'n bezoek eenmalig, denk je dat ook?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.