Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Nieuwkuijk

Lourdesgrotten

In mei 1907 betrokken de eerste Franciscanessen van Veghel hun nieuwe klooster in Nieuwkuijk. Het gesticht was toen nog niet helemaal klaar. Dat was pas zover in 1910 en in 1915 kwamen ook de bejaarden voor wie de zusters gingen zorgen, naast het onderwijs dat zij aan kinderen gaven.

Foto: Heusden in Beeld

Het Gertrudisgesticht, zoals de instelling ging heten, had twee vleugels: een voor oude vrouwen en een voor dito mannen. Op de binnenplaats stond een Lourdesgrot. Het is niet helemaal duidelijk wanneer de foto is gemaakt die voor deze prentbriefkaart (ons vriendelijk beschikbaar gesteld door Heusden in Beeld) is gebruikt. Het zou net zo goed de jaren ’30 kunnen zijn als de jaren ’50. Duidelijk is het beeldje van een knielende Bernadette te zien, links van de bidstoel, op haar eigen rotsje.

Op 30 oktober 1967 werd de kloostergemeenschap opgeheven, waarna het gebouw in 1969 is afgebroken. De Lourdesgrot heeft dat vermoedelijk ook niet overleefd.

2

Reacties (2)

Rinie Vugts zei op 30 september 2018 om 17:08 uur

Een vergelijkbare grot stond ook in de tuin achter het Gertrudisklooster in Haarsteeg. Daar waren ook de kleuter- en meisjesschool tot ca. 1960. Heb de grot als kleuter meermaals mogen/moeten aanbidden. Je kon er immers niet vroeg mee beginnen. Vondt alle sprookjes die ze me vertelden in die tijd heel avontuurlijk, en zo’n grot nodigde uit tot een klimpartij. Maar dat vonden ze zonde.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 oktober 2018 om 10:48 uur

Mooie herinneringen Rinie! In welke tijd was dat (ongeveer) dat je daar als kleuter kwam? En ging je dan met de hele klas tegelijk?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.