Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Maarheeze

Lourdesgrotten

De Zusters van de Voorzienigheid van Ruillé vestigden zich in 1926 op verzoek van pastoor Jansen in Maarheeze. De oude school werd door architect C. Roffelsen uit Helmond verbouwd tot een nieuwe meisjesschool, terwijl de aangebouwde oude schoolmeesterswoning ingericht werd als klooster.

Foto: © Wim Maas, 2017Het klooster werd op 1 mei 1926 ingezegend en het is niet onwaarschijnlijk dat er tegelijkertijd met de verbouwing van het klooster aan De Hoge Weg in de tuin een Lourdesgrot is gebouwd voor de zusters. Veel onderwijscongregaties hebben dat gedaan. De zusters hebben in 1972 hun onderwijstaak neergelegd en de laatste zusters zijn eind jaren '90 definitief uit Maarheeze vertrokken.

Wim Maas van de Werkgroep monumenten van Heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck' is op onderzoek gegaan en heeft deze foto’s gemaakt van wat er nog rest van de Lourdesgrot.

En dat levert een niet erg vrolijk stemmende aanblik op: de beelden van Bernadette en Maria zijn verdwenen, de begroeiing neemt het langzaam over. Deze plek van devotie heeft zijn tijd gehad, dat is duidelijk.


Foto: © Wim Maas, 2017 Foto: © Wim Maas, 2017

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.