Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Hilvarenbeek

Lourdesgrotten

In de jaren 1906-1907 betrokken de Zusters van Liefde, die sinds 1852 het onderwijs aan arme meisjes in Hilvarenbeek verzorgden, het Sint Adrianusgesticht aan de Koestraat dat op instigatie van pastoor L. Jurgens gebouwd was.

Hilvarenbeek, Adrianusgesticht. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 054660Naast het onderwijs aan de lagere school en de bewaarschool kregen de zusters er nieuwe taken bij: ze gingen hulpbehoevenden en zieken in het gasthuis verplegen en inwoners uit Hilvarenbeek verzorgen, die aan besmettelijke ziekten leden.

Of de Lourdesgrot uit deze begintijd dateert, weten we niet zeker. Er zitten twee foto’s van de Lourdesgrot op de binnenplaats van het Adrianusgesticht in de collectie van het Regionaal Archief Tilburg. Op beide foto’s is een bijzonderheid te zien, die we niet vaak tegenkomen: boven de grot is een model te zien van de kerk in Lourdes. Beide foto’s hebben ook een relatie met de familie Brekelmans-Verheggen.

Op de eerste, uit 1920, zien we namelijk Maria Elisabeth Verheggen, weduwe van Frans Brekelmans (1847-1924). Achter haar staan drie van haar kinderen: links Wies (zr. Alfonsino) Brekelmans (1878-1960), in het midden Alfons Brekelmans (1884-1955) en rechts Miet (zr. Florenza) Brekelmans (1879-1961). Op de achtergrond de Lourdesgrot. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 054660 (Collectie J. Naaijkens, Hilvarenbeek).

Hilvarenbeek, Adrianusgesticht. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr 084377In 1958 bestond de grot nog steeds, want hij is te zien op de achtergrond van een groepsfoto die op de binnenplaats van het Adrianusgesticht aan de Koestraat werd gemaakt van de nazaten van het echtpaar Brekelmans-Verheggen. De Lourdesgrot en zeker het model van de kerk (kapel) is hierop nog beter te zien.

Of het toeval is dat er twee keer geposeerd is voor de grot, of dat er toch een speciale relatie tussen de familie en deze Lourdesgrot heeft bestaan, blijft nog een vraagteken. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 084377.

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.