Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Diessen

Lourdesgrotten

In de fotocollectie van het Regionaal Archief Tilburg bevindt zich een prentbriefkaart met het opschrift Diessen – Grot van Lourdes. Verdere gegevens ontbreken. We zien inderdaad een Lourdesgrot, met de beelden van Maria en een knielende Bernadette in wat duidelijk een soort park of aangelegde tuin is.

Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 055361Het is het soort prentbriefkaart dat je ongeveer tussen 1900 en de jaren ’20 zou kunnen dateren.

De tuin zou een pastorietuin kunnen zijn, maar waarschijnlijker is het een kloostertuin en wel die van het Theresiaklooster van de Zusters van Liefde van Tilburg uit 1888. Aan dat klooster was ook een meisjespensionaat verbonden (de link met meisjesonderwijs en een Lourdesgrot zien we wel vaker in de provincie) én het klooster bezat een grote tuin met boomgaard. Het klooster is in 1985 afgebroken en als de Lourdesgrot toen nog bestond, heeft hij deze sloop in ieder geval niet overleefd. Foto: Regionaal Archief Tilburg, nr. 055361.

Ook in Baarschot zou sprake zijn van een Lourdesgrot, maar het gaat hier om een "gewone" Mariakapel - die weliswaar is opgebouwd uit zwerfkeien en daarom ook wel wordt aangeduid als een Mariagrot - waar iedere verwijzing naar de verschijning van Maria in Lourdes (zoals een beeldje van Bernadette bijvoorbeeld) ontbreekt. De kapel is opgericht uit dankbaarheid voor Maria’s bescherming tijdens de oorlog en is op 15 augustus 1945 ingewijd.

4

Reacties (4)

ton van rooij zei op 24 september 2018 om 17:35 uur

wij hadden in ons huis in dongen ook nog een nis met een mariabeeldje erin
mijn vader werkte als loonarbeider op de boerderij in dongen bij de broeders van lourdes en deze hadden volgens mij ook een maria grot op hun terrein. ook heeft mijn vader nog verschillende veldkapelletjes mee onderhouden met de heemkunde kring in dongen

Mariët Bruggeman zei op 25 september 2018 om 09:27 uur

Wat leuk dat je vader zo actief heeft meegeholpen aan het onderhoud van de kapelletjes. Mooi dat dit erfgoed op deze manier bewaard kan blijven.

ton van rooij zei op 25 september 2018 om 14:55 uur

sorry mijn verhaal hoort hier niet te staan maar ergens anders

Mariët Bruggeman zei op 26 september 2018 om 13:04 uur

Dat geeft niets Ton, als je wil kun je je reactie ook nog even bij het juiste verhaal plaatsen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.