Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Beugen

Lourdesgrotten

Gestart in de oude pastorie van Beugen in 1876, bouwden de Barmhartige Zusters van de H. Carolus Borromeus in 1885 hier een school en een klooster, dat Mariahof gaat heten. In de jaren daarna laat Pastoor Bovens op zijn kosten aan het klooster een extra vleugel bouwen, die in 1889 in gebruik wordt genomen als gasthuis. Dat krijgt de naam “St. Mariagesticht”.

BHIC archief foto

Nog wat jaren later, in 1900, wordt het huis annex smederij naast het gasthuis aangekocht. Dat gebouw gaat later dienst doen als nieuw gasthuis. Ook rondom het klooster gebeurt er het een en ander: in 1913 vindt de inzegening plaats van de Lourdesgrot die in de tuin van het klooster is opgericht.

In 1964 namen de Zusters van Julie Postel de gebouwen en taken over en in 1982 werd de communiteit opgeheven; enkele zusters bleven nog tot 1988 in hun rusthuis. Het pand werd door Euro MTC overgenomen en als zendingsschool ingericht; sinds 1997 heet het “Cornerstone”.

We weten helaas niet, wanneer de Lourdesgrot is afgebroken.

BronnenLourdesgrotten in Nederland; Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven.

2

Reacties (2)

harry claassen zei op 13 december 2018 om 16:58 uur

Het huis en de smederij is eerst nog in gebruik geweest als boerderij voor de zusters .Het personeel woonde in het voorste gedeelte.

Mariët BruggemanBHIC zei op 17 december 2018 om 14:26 uur

Bedankt voor je toevoeging Harry. Enig idee hoe lang dat geduurd heeft?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.