Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot aan de Veldweg in Best

Lourdesgrotten

Waar zijn herinneringen terug te vinden die na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog gebouwd of aangebracht werden? Op talrijke plaatsen werd voor een religieus aandenken gekozen, als dank dat men bespaard was gebleven van oorlogsgeweld. In Best werd hiervoor tijdens het Rijke Roomse leven een Lourdesgrot bedacht. En die wordt nog steeds onderhouden.

De familie Hulsen wonende op buurtschap, ’Orzel’ (Aarle) in Best kwam ongeschonden uit de oorlog, Daarom werd in 1945 in ‘Den Bloemhof’ voor het woonhuis op de splitsing Kapelweg en Broekstraat een twee meter hoge stenen Lourdesgrot gebouwd. Mevrouw Hulsen: "Elk jaar werd op de zondagavond in de Meimaand, Mariamaand door het buurtschap het rozenhoedje gebeden" en de Lourdesgrot met bloemen versierd.

Foto: Rini de Groot, 2021
Foto: Rini de Groot, 2021
Foto: Rini de Groot, 2021
Foto: Rini de Groot, 2021

Door de begroeiing met Klimop heeft de Lourdesgrot het hele jaar een groen gezicht. “Het Mariabeeldje ging geregeld ‘op stap’,”vertelt mevrouw Rooze, “en dan werd er weer een nieuw geplaatst.” Uiteindelijk werd er daarom huisarrest voor de ‘bewoonster’ geregeld. Want buurman Lou laste een sierlijk gevormd traliewerk dat ervoor werd geplaatst en uitgerust met een permanent brandende ledverlichting.

Het monument is in de recente bebouwing opgenomen, de Kapelweg werd opgeheven en Broekstraat kreeg de benaming Veldweg. Zelfs in het verkoopcontract van de nieuwe bewoners werd een artikel opgenomen dat daarbij ook deze Mariagrot in stand zal worden gehouden, deze verplichting wordt door de bewoners keurig nagekomen!

Terracotta beeldje van O.L. Vrouw ter Linde in Uden (foto: Rini de Groot, 2021)
Terracotta beeldje van O.L. Vrouw ter Linde in Uden (foto: Rini de Groot, 2021)

Waar vind men nu nog dergelijke bouwsels uit ons Rijk Rooms Leven? In m’n geboortedorp Uden werden met dezelfde reden voorgevels van de huizen ‘versierd’ met een terracotta plaquette van Onze Lieve Vrouw ter Linde.

Er waren en zijn veel Lourdesgrotten in Brabant, maar ook daarbuiten. De website Lourdesgrotten in Nederland geeft een overzicht van huidige bekende Lourdesgrotten in Nederland, ik verwacht dat óók deze bijdrage opgenomen wordt.

Hiernaast bestaat ook een website met Mariakapellen.nl, waarbij Best met drie Mariakapellen vertegenwoordigd is.

De hier beschreven Lourdesgrot vindt u, vanuit Best richting Oirschot; voorbij het (links gelegen) Kruispark gaat men rechtsaf de Veldweg in, waar je oog er meteen op valt.

4

Reacties (4)

Rini de Groot. zei op 23 augustus 2021 om 22:30 uur

Kwam er onlangs achter dat we thuis in Uden jaren een Lourdesgrot hadden
zelfs met foto ervan!

Mariët BruggemanBHIC zei op 25 augustus 2021 om 15:03 uur

En nu zijn we natuurlijk benieuwd naar foto's van deze Lourdesgrot in jullie huis! :)

Rini de Groot. zei op 25 augustus 2021 om 16:08 uur

Mariët,
Om het gemakkelijk te maken de foto van de Lourdesgrot is ook
geplaatst in het verhaal: 'Lieve vrouwedraagster was een eer.'
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/lieve-vrouwedraagster-was-een-eer

Lisette KuijperBHIC zei op 26 augustus 2021 om 11:12 uur

Dat is helemaal mooi, Rini! Bedankt voor de verwijzing naar je verhaal met de prachtige foto. Erg bijzonder dat er bij jullie thuis een Lourdesgrot was!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.