Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Gilze

Lourdesgrotten

Achter Huize St. Franciscus aan de Kerkstraat in Gilze ligt een kerkhof dat wordt geruimd. Voor de zusters en de Gilzenaren die hier ooit begraven lagen, worden twee verschillende monumentjes opgericht. Als het kerkhof is geruimd, wordt hier een weg aangelegd.

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2015Daardoor komt een Lourdesgrot ineens helemaal in de openbaarheid te liggen. Je kunt er nu overigens ook al naar toe. Er staan wat banken bij.

Als het goed weer is, hebben oudere inwoners van Gilze hier heel wat te buurten. Deze Lourdesgrot  is in 1927 ingezegend. Het was een initiatief van een geestelijke die vele jaren in de Verenigde Staten pastoor was geweest. Hij sleet zijn oude dag in het gasthuis, de voorloper van het hedendaagse verzorgingshuis St. Franciscus (in 1920 gebouwd).

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2015  Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2015
Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2015 Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2015

De Lourdesgrot is nog aardig compleet, met Maria in de grotopening en Bernadette Soubirous op haar knieën in aanbidding. In 1907 maakte het Vaticaan van de verschijning in 1858 een feestdag. Vanaf dat moment zijn in tal van landen Lourdesgrotten gebouwd. Het zijn nu waardevolle uitingen van volksdevotie.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 23 november 2007

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.