Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van het H. Hart in Bergen op Zoom

Kloosters

In 1985 betrokken de Priesters van het H. Hart de voormalige directeurswoning van de wasserij die hier vroeger was gevestigd. Dit pand ligt aan de rand van de binnenstad van de historische handels- en garnizoensstad Bergen op Zoom.

Foto: © H. Belgers, 2010
Foto: © H. Belgers, 2010

Het riviertje de Zoom is eigenlijk een oude turfvaart, die ontspringt in het Noorden van Vlaanderen. Aan deze stroom was eind vorige eeuw een grote wasserij gevestigd.

De wasserij kreeg het tijdens de oorlog zwaar te verduren. Tijdens de gevechten om Bergen op Zoom in oktober 1944 werden de gebouwen ervan grotendeels verwoest en alleen het woonhuis bleef min of meer gespaard. Toch kon de wasserij na de wederopbouw worden voortgezet. Tot in 1973 heeft deze gefunctioneerd.

Foto (1991): BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto (1991): BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Aanvankelijk woonden in het huis vijf paters, maar door verhuizing en overlijden omstreeks 2006 nog twee. Ze deden werk in de congregatie, hielpen mee bij het pastoraat in de omgeving van Bergen op Zoom. Een van hen was bisschoppelijk gedelegeerde voor de religieuzen in het bisdom Breda. Deze paters waren de laatste van de vele paters en broeders, die oorspronkelijk hebben gewoond en gewerkt in het Juvenaat H. Hart. Voor 2011 zijn de laatste paters vertrokken.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

2

Reacties (2)

Hans Jordans zei op 23 september 2021 om 10:01 uur

Het is iets te simpel gesteld dat deze wasserij - gebouwen grotendeels verwoest zijn. Na wederopbouw heeft dit bedrijf nog gefunctioneerd tot in 1973, Nu wordt gesuggereerd dat het na de oorlog over was voor dit bedrijf hetgeen niet juist is dus.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 september 2021 om 12:31 uur

Bedankt Hans voor deze correctie. Waar nodig heb ik de tekst er al op aangepast. Mocht je over die naoorlogse geschiedenis van deze gebouwen nog meer willen vertellen dan ben je welkom - voegen we ook dat meteen toe.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.