Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster van de H. Aloysius in Helmond

Kloosters

De Helmondse pastoor Beugels had Mgr. Zwijsen om enkele zusters gevraagd voor het stichten van een eigen congregatie. De bisschop weigerde. De pastoor stelde vervolgens de oude pastorie aan de Binderstraat in 1838 ter beschikking aan de Zusters van Liefde van Tilburg .

Het huis werd als klooster en school ingericht. De zusters begonnen in 1838 met onderwijs aan meisjes. Later betrokken ze de oude pastorie aan de Markt, die groter was. Dit huis werd uitgebreid met twee vleugels, maar was al snel te klein.

Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde van Tilburg De zusters gaven onderwijs aan kinderen, verzorgden noodlijdenden en verpleegden vanaf 1842 zieken, ook buitenshuis.

In 1879 verrees een nieuw klooster met kapel. Architect H. van Tulder ontwierp dit gebouw, waarvoor hij het bestek gratis had gemaakt. In 1891 was het klaar.

Het ziekenhuis verhuisde in 1902 naar de Molenstraat. In 1970 verlieten de zusters het Aloysiusklooster, dat in januari 1971 is gesloopt.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z153 collectie Zusters van Liefde van Tilburg nr. 150052

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.