Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Sint Petrus’ Banden in Geffen

Kloosters

In de zorg of in het onderwijs, grote kans dat je in Berghem met de Zusters van Liefde van Tilburg te maken kreeg. Wat weet je daar nog van? Deel hier je herinneringen. De zusters vestigden zich in 1856 in de oude pastorie van pastoor H. Piggen. Uit die tijd stamt ook het klooster.

De zusters begonnen met een taalschool en een handwerkschool en al snel verzorgden ze ook enkele oude vrouwen. Later kwamen er een bewaarschool en een naaischool bij, namen ze de opvoeding van arme meisjes op zich en verzorgden ze bejaarden in een pension.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2007
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2007

Na een enkele verbetering van het oude pand werden de scholen in 1873 afgebroken voor een nieuw klooster- en schoolgebouw, waarvan ‘het bestek gemaakt was door de heer Verhoekx, zwager van pastoor v.d. Poel’. Men besloot de neogotische kapel niet in het huis op te nemen maar ‘kerksgewijs’ ernaast te bouwen. De kapel werd ingezegend op 4 januari 1876.

Na aankoop van het huis van de dames Van de Laar bouwde architect Tibosch een nieuwe school, die 7 januari 1930 werd ingezegend. In 1950 hieven de zusters hun huishoudschool op. Architect J. de Reus uit Oss bouwde in 1962 een nieuw bejaardencentrum achter het klooster. Later, in 1970 en in 1990, werden nieuwe aanbouwen en aanleunwoningen in de tuin gerealiseerd.

De zusters hebben Geffen op 25 juni 1981 verlaten. Het gebouw is in 2006 gerenoveerd en huisvest nu verpleeghuis Cunera, waarvan de ingang aan de Zijlstraat ligt.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.