Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster-kweekschool OL Vrouw Zetel der Wijsheid in ‘s-Hertogenbosch

Kloosters

Al in 1893 hadden bisschop Mgr. Van de Ven en het kathedraal kapittel besloten een R.K. Kweekschool te stichten voor katholieke onderwijzers. Toen de Rijkskweekschool op 1 mei 1894 naar Nijmegen werd overgeplaatst, raakten de plannen in een stroomversnelling.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013


De Fraters van Tilburg gingen het onderwijs verzorgen in de kweekschool. Tussen de Nieuwstraat, de Sint Josephstraat en het Kardinaal van Rossumplein lag een woonhuis met een uitgestrekte tuin van de familie van Gulick. De familie stelde dit terrein ter beschikking voor de stichting van de school.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013

De opdracht voor de bouw van een school, internaat, kapel en fraterhuis ging naar architect W. Th. van Aalst, die terzijde zou worden gestaan door architect L. Hezenmans. Bezuinigingen deden een gebouw met grote gebreken ontstaan.

De bisschoppelijke kweekschool werd 6 november 1895 geopend. Het fraterhuis bevond zich aan de zijde van de Nieuwstraat.

In september 1912 werd de Aloysiusschool naast het complex in de Sint Jozefstraat voltooid. Bij de invoering van de Onderwijswet van 1920 onderging het gebouw de nodige uitbreidingen en verbouwingen.

De communiteit is opgeheven in 1980. De kweekschool is in 1983 gesloopt en vervangen door woningen.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's: BHIC / Paul Huismans, 2013

2

Reacties (2)

Toine Janssen zei op 3 augustus 2022 om 12:35 uur

De getoonde gebouwen aan de Sint-Josephstraat zijn links de Aloysiusschool uit 1895 voor lager onderwijs en rechts daarnaast de Sint Aloysius MULO ( later MULO Sint Paulus) uit 1912. Beide scholen werden door de fraters van Tilburg geleid. Verderop op de hoek van het kardinaal van Rossumplein waren het klooster en de kweekschool van de Fraters gevestigd, maar die gebouwen zijn in 1982 gesloopt en niet meer zichtbaar op deze foto's.

Mariët BruggemanBHIC zei op 3 augustus 2022 om 15:50 uur

Bedankt Toine, voor deze nadere beschrijving van de panden op de foto.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.