Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster in het Sint Annaziekenhuis in Oss

Kloosters

In 1876 begonnen de Zusters van Liefde van Tilburg met de ziekenverzorging. Daartoe werd het Leonardusgesticht verbouwd. Van een compleet ziekenhuis was echter geen sprake: er was geen laboratorium, geen operatiekamer en geen polikliniek. Nieuwbouw was dringend noodzakelijk.

Ziekenhuis aan de Begijnenstraat (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde van Tilburg)Mejuffrouw Anna Petronella Vos de Wael, die 25 jaar lang in het pension verzorgd was, schonk in totaal fl. 28.000,- voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Aannemer Th. van Grunsven bouwde het naar plannen van J.H.H. van Groenendael uit ‘s-Hertogenbosch. Het werd 15 september 1913 in gebruik genomen.

Pas in 1922 kreeg het ziekenhuis elektrische verlichting. In 1937 nam de congregatie het bestuur van het ziekenhuis over van het kerkbestuur. In 1938 volgden verschillende verbeteringen, een jaar later werd de verlichting van de zalen verbeterd en de ingang vernieuwd.

Het pand is in 1984 gesloopt voor nieuwbouw van een verzorgings- en verpleeghuis. In 1961 werd het nieuwe ziekenhuis aan de zuidrand van Oss geopend. 

 De congregatie trok zich in 1968 terug. Pas op 1 augustus 1987 nam de laatste zuster, Bernadette van de Crommert, afscheid.

Gevelreliëf van ziekenhuis (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)De voorgevel van Sint Anna aan de Begijnenstraat was gebouwd in een rijke neorenaissance stijl. Beeldhouwer Michiel van Bokhoven maakte het reliëf, dat met de zuilen opgesteld stond bij het inmiddels ook alweer gesloopte ziekenhuis Bernhove. Op de achtergrond van de bovenste foto is links de dakruiter van de kapel van het Alphonsusklooster aan de Arendsvlucht te zien.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Ziekenhuis aan de Begijnenstraat (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z153 collectie Zusters van Liefde van Tilburg nr. 150092)
  2. Gevelreliëf van het oude ziekenhuis (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.