Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster H. Paulus van het Kruis in Oerle

Kloosters

Toen pastoor C. Swerts in 1854 zijn nieuwe pastorie betrok, kwam de oude pastorie van Oerle beschikbaar voor huisvesting van de Zusters van Liefde van Tilburg . In 1855 begonnen de zusters met onderwijs.

Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde van TilburgIn het oorspronkelijke hoofdgebouw van een verdieping waren aanvankelijk een bewaarschool, een taalschool en een handwerkschool gevestigd.

Nadat de zusters in 1855 een internaat begonnen, bouwde men in 1864-65 links van het klooster de school en het internaatsgebouw. De oude pastorie werd verhoogd. Daarnaast lag het gedeelte met de kapel uit 1905 van architect Van Aalst en geheel links stond het schoolgebouw.

Na uitbreiding van de kleuterschool in 1931, kreeg architect J. M. Merks uit Veldhoven in 1938 de opdracht het huis met slaapzalen uit te breiden tot drie verdiepingen. Tenslotte werden er in 1953 nog enkele lokalen bijgebouwd.

De zusters hebben het gebouw in 1968 verlaten. Na enkele jaren van leegstand brandde het gebouw af en de restanten werden in 1971 gesloopt.

In de tuin stonden een koepel en een Lourdesgrot uit 1878 van L.C. Hezenmans. Hij was waarschijnlijk ook de ontwerper van de koepel op het buitenverblijf van het klooster, elders in Oerle.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde van Tilburg, nr. 150088

2

Reacties (2)

Els van Houtum-Swalen zei op 4 april 2021 om 20:09 uur

Mijn oma Maria Elisabeth Liebregts heeft volgens het bevolkingsregister bij de zusters in Oerle op school gezeten van 18 december 1876-30 augustus 1878. Ik heb nog een brief die ze naar huis geschreven heeft en een gedichtenschriftje.
Groeten, Els.
[De brief is hieronder toegevoegd. Redactie.]
Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 april 2021 om 07:17 uur

Hallo Els, wat een bijzonder (en oud) materiaal. Prachtig dat dit bewaard is gebleven. Bedankt voor het sturen van de scans. De brief is hierboven toegevoegd. Het gedichtenschriftje is toegevoegd aan het Forum voor internaat O.L. Vrouw van Lourdes. Ga daarvoor naar deze pagina: https://www.bhic.nl/ontdekken/praat-mee/terms=1068

Bedankt!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.