Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster H. Maria Magdalena, Sint Jozef in Made

Kloosters

Pastoor Mattheus van de Zwaluwe was als kapelaan op het Heike in Tilburg getuige van de stichting van de congregatie van de Zusters van Liefde van Tilburg. Met het kerkbestuur kocht hij in 1851 grond voor een klooster en zelf tekende hij het eerste ‘huis’. Het werd gebouwd door werkvolk uit het dorp.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

In dat huisje met drie kamertjes, een schoolklasje en een binnenplaatsje, begonnen de eerste zusters Angelina en Frederica in 1853 een schooltje en een klooster, gewijd aan de H. Maria Magdalena. Het aantal zusters groeide al snel en geleidelijk volgden uitbreidingen, in 1856 zelfs een grotere school.

In 1858 tekende pastoor Van de Zwaluwe een kapel, die door metselaar Knoop werd gebouwd op een aangrenzend terrein, dat de pastoor van de gemeente had gekocht. In 1861 maakten de zusters een bescheiden start met een kostschool voor meisjes en in 1866 kwamen er drie nieuwe lokalen. Vanaf 1888 werden er slaapzalen, een zitkamer, een keuken en een vestibule gebouwd en in 1897 nieuwe toiletten, was- en groentekamertjes en een recreatiezaal.

In 1902 besloot men tot de bouw van een nieuw klooster naar ontwerp van architect Leo Goyarts uit Tilburg. In 1911 bouwde dezelfde architect een meisjesschool aan de Kloosterstraat. In 1912 werd aan de zuidgrens van de kloostertuin grond aangekocht voor de bouw van een patronaat. In 1921 was een nieuwe kapel klaar en in 1932 kreeg het patronaat een verdieping.

Het kloostergebouw zou bijna negentig jaar lang het straatbeeld van het dorp bepalen. In 1964 werden de scholen en het bejaardenhuis afgebroken. In juni 1989 verlieten de zusters Made.

Kapel van het klooster (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2017)
Kapel van het klooster (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2017)

Het complex werd in 1990 gesloopt, na aankoop door de gemeente op 28 augustus 1989. De architecten Groenewegen en Van der Meijden ontwierpen een sociaal-cultureel centrum, waarvan de bouw in 1991 begon. In de voormalige kloostertuin tekenden ze een blok van 24 bejaardenwoningen, de Kloosterhof. Aannemer Pals uit Made bouwde het complex, dat 20 november 1992 werd geopend.

De oude pastorie

De zusters konden hun bewaarschool in 1881 onderbrengen in de oude pastorie uit 1814. Na de bouw van een nieuwe bewaarschool in 1901 werd de pastorie gebruikt als oude mannenhuis. In 1950 werd de keuken verbouwd, die het hoofdgebouw verbond met dit oude gebouw.

In 1994 kochten twee inwoners van Made de oude pastorie. Dit oudste gebouw van Made bleef behouden en werd opgeknapt. De bovenverdieping werd kantoorruimte, in de benedenverdieping kwam café De Frater.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

3

Reacties (3)

sophie alma-de bodt zei op 20 maart 2019 om 09:58 uur

Herkenbare foto's. De voordeur een voor mij een vervelende deur. Als je die na de vakantie of weekend weer binnen kwam wist je dat je samen met je ouder(s) of groot ouders heel vriendelijk ontvangen werd maar dat was maar schijn. Als ze weg waren veranderde de meeste nonnen in gemene wijven sorry dat ik het zo zeg maar zo was het wel. De enige die vreindelijk bleef was juf. josé die er ook regelmatig was.
In het begin moesten wij iedere morgen voor school naar de kappel zonder eten. Later hoefde wij dat gelukkig niet meer. Ik weet niet meer hoelang dat wel moest was 6 jaar toen ik hier op kostschool kwam.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 maart 2019 om 21:46 uur

Aangrijpend Sophie, wat dramatisch voor zo'n klein meisje. Wat moet je je enorm eenzaam hebben gevoeld. En wat sterk dat je je herinnering hier deelt. Wat zo'n foto van een deur allemaal kan losmaken, bijzonder om te lezen welk indrukwekkend verhaal er achter schuilgaat. Dank voor je openhartige bericht.

toin de bar zei op 5 april 2020 om 12:19 uur

Ik herinner me Sophia de Bodt, was me nooit bewust van de slechte omstandigheden in het pensionaat. Ik weet nog wel dat Sophia tot de tijd dat ze op de Maria school kwam op een binnenvaart schip had gewoond. Zuster Alfonsio zwaaide op de Mariaschool de scepter

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.