Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster H. Johannes Maria Vianney in Tilburg

Kloosters

Dit klooster werd in 1930 gesticht en gebouwd naar plannen van architect J. Bongartz. Mgr. M.C. Nabuurs was toen pastoor van de parochie Besterd. De Zusters van Liefde van Tilburg kregen in de Besterd de zorg voor het onderwijs op de scholen van de parochies van Theresia en Gasthuisstraat.

Klooster Johannes Vianney (Erfgoedcentrum  Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde van Tilburg)Het klooster is opgeheven in 1958. Architect R.F. Bauer uit Amsterdam verbouwde de Mater Amabilisschool in 1960. Daarbij kreeg het voormalige klooster een H-vormige plattegrond en werden de gevels gewijzigd. Het pand werd later in gebruik genomen door het Rode Kruis. Het is inmiddels ingebouwd tussen de huizen.

Het huis heeft een strenge gevel. De ingang had een breed bovenlicht en een dubbele deur, met daarboven in de gevel een stenen kruis. De cellen voor de zusters lagen op zolder.

De kapel was gelegen op de verdieping, herkenbaar aan de vier spitsboograampjes in de zijgevel.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Klooster Johannes Vianney (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z153 collectie Zusters van Liefde van Tilburg nr. 150013)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.