Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster H. Alphonsus Rodriguez in Tilburg

Kloosters

Op 19 maart 1887 legde pater M.F.S. de Beer, superior-generaal van de Fraters van Tilburg, de eerste steen van het Sint-Jozefgesticht van de Zusters van Liefde van Tilburg . Voor de bouw was het Nieuwe Diep gedempt. Deken De Beer zegende het huis, dat was getekend door architect A.G.M. de Beer, op 29 mei 1888 in.

Sint-Jozefgasthuis en Alphonsusklooster (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van liefde van Tilburg)Het klooster was gewijd aan de H. Alphonsus Rodriguez. De zusters gaven onderwijs en verzorgden bejaarden en hulpbehoevenden.

Het gebouw  stond met de voorgevel aan de straat, haaks hierop lag aan de achterzijde een lagere aanbouw. In juli 1888 kwam daar een kapel. In 1892 kwam er een aanbouw met beneden zitkamers en slaapzalen voor mannen en op de tweede verdieping ruimten voor vrouwen. In 1896 volgde een nieuwe kapel.

Ondertussen had men wat verderop in de straat een huis voor de besmettelijke zieken gebouwd, in 1927 volgde nog het Sint-Annahofje. Het gasthuis onderging in de loop der jaren diverse verbouwingen.

Sint-Annahofje (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)In 1963 begon de verhuizing naar nieuwbouw aan de Beneluxlaan. De zusters verlieten het gebouw in 1970 voor de Kievitshorst. Het oude gebouw deed nog een aantal jaren dienst als middelbare technische school en is in augustus 1977 gesloopt.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto's

  1. Klooster-gasthuis aan de Lange Nieuwstraat (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z153 collectie Zusters van liefde van Tilburg nr. 150084)
  2. Sint-Annahofje (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.