De overige vertrekken veranderden in klaslokalen. Voor de verzorging van oude vrouwen werd een afzonderlijk verblijf gebouwd. In 1841 was het alemaal klaar en verhuisden de zusters naar hun klooster van de H. Alphonsus de Liguorio.
Al in 1842 kregen ze een nieuwe kapel. Er was ook een meisjespensionaat. In 1875 nam de congregatie het hele klooster over en hief Mgr. Zwijsen het pensionaat op, om er een ziekengasthuis van te maken. In 1876 werd De Arendsvlucht verbouwd en begon men met de verpleging van zieken. Een ander gedeelte werd ingericht tot bejaardenhuis, het Leonardusgesticht. Ook kwamen er nieuwe schoollokalen.
In 1879 werd de oude Arendsvlucht afgebroken, voltooide men de grote kapel en bouwde men spreekkamers, slaap- en ziekenzalen en diverse dienstruimten. Aan de voorzijde werden twee vleugels bijgebouwd. Het gebouw kreeg daardoor een U-vorm met een voorplein. Links lag het tweelaagse klooster.
In 1912 vond de aanbesteding plaats voor een nieuw ziekenhuis aan de Begijnenstraat en werd het Leonardusgesticht uitgebreid. Architect was J.H.H. van Groenendael uit ‘s-Hertogenbosch.
De zusters gaven ook elders in de stad onderwijs aan bewaarscholen, naaischolen, taal- en handwerkscholen en in het lager en voortgezet onderwijs. Gedurende een korte periode werkten ze ook aan de Mater Amabilis-school. In de zomer van 1961 betrokken ze het nieuwe klooster en de verpleegstersflat aan de Joannes Zwijsenlaan. Het ziekenhuis verhuisde het jaar daarop ook naar de nieuwbouw.
De kloosterfunctie is in 1985 opgeheven, de zusters verspreidden zich over de verschillende huizen in de stad en daarbuiten. Het gesticht is in 1962 gedeeltelijk gesloopt voor verpleegtehuis Sonnevanck, dat op zijn beurt in 1984 werd afgebroken. De voormalige Immac-mavo aan de Arendsvlucht - waar de zuster les hadden gegeven - werd in 1990 aangekocht en gesloopt voor een uitbreiding van Vita Nova, die in 1993 is gerealiseerd.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Informatie mevrouw Trudy Verduin-Pansier
Reactie toevoegen