De zusters gaven naai- en brei-onderwijs, hielden een bewaarschooltje, hadden een pension voor kinderen van landbouwers en ze verpleegden er zieke mannen. In dit derde huis dat moeder ‘Trees’ binnen vier maanden had gesticht, vestigde ze aanvankelijk het moederhuis.
Vanaf 1860 werd er aanhoudend grond gekocht en uitgebreid. Dank zij een legaat van A.G. Moors kon aannemer-architect P. Soffers uit Ginneken in 1876 een nieuwe kapel bouwen. Het gesticht en het moederhuis werden herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid.
Na de overplaatsing van het moederhuis naar Roosendaal in 1905 werd Sint Elisabeth succursaalhuis. De zusters verpleegden zieken en bejaarden.
Begin december 1918 brandde de gehele voorbouw af, waarbij ook archieven verloren gingen. In 1921 kreeg het gebouw een nieuwe monumentale voorgevel, naar tekeningen van A. Oomen uit Oosterhout.
In 1925 volgde een vergroting van het huis voor de bewaarschool en een pension voor schipperskinderen.
In 1928 werd het gasthuis met een operatiekamer, een laboratorium en een röntgenkamer uitgebreid tot een volwaardig ziekenhuis. In 1962 werkte architect B. Oomen aan het zusterhuis en de kapel. In 1981 is het oude bejaardenhuis afgebroken voor het nieuwe, Onze Stede, van architect Oomen. In 1982 verhuisden de laatste zusters naar het moederhuis in Roosendaal.
Het eerste huis had een eenvoudige voorgevel. Het nieuwe klooster had een rechthoekige plattegrond met twee zijvleugels. De schuiframen gaven de gevel een streng aanzien.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
Foto: collectie Franciscanessen van Charitas
Reactie toevoegen