Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster en ziekenhuis Sint Elisabeth in Tilburg

Kloosters

De Zusters van Liefde van Tilburg verhuisden in 1929 van hun oude gebouw aan de Gasthuisring naar het nieuwe klooster en ziekenhuis aan de Jan van Beverwijckstraat. Het was gebouwd naar plannen van de Amsterdamse architect Ed. Cuypers, die in 1927 stierf zonder het gebouw ooit gezien te hebben.

Tilburg, Elisabethziekenhuis en -klooster, 1991. Foto: BHIC, fotonr. pnb001063160Twee jaar later volgde al de eerste van de vele uitbreidingen die nog zouden volgen. De zusters gingen in 1968 in een huis aan de Boerhaavestraat wonen. Met de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis bij het Leipark in 1982 werd het oude Elisabeth grotendeels gesloopt. Nog aanwezig zijn de kapel en de vleugel met de ingangspoort, waar oorspronkelijk de administratie was ondergebracht.

Tilburg,Kapel Elisabethziekenhuis, 1991. Foto: BHIC, fotonr. PNB001063162De voorbouw en het kloostergedeelte van het oude ziekenhuiscomplex zijn nog in originele staat en begrenzen de ruime binnenplaats. Ook de kapel is nog bewaard. De eenvoudige voorbouw in traditionalistische baksteenstijl heeft motieven van de Amsterdamse School.

De voorbouw omvat twee vleugels die van elkaar worden gescheiden door een rondbogige doorgang. De oostelijke wand van de binnenplaats wordt in beslag genomen door het voormalige klooster, dat door een steen boven de ingang wordt aangeduid. Via een later aangebouwde gang bereikt men de ingang van de kapel, die na de sluiting als Theater Zaal 16 in gebruik werd genomen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.