Pastoor Van Krieken zocht in 1903 religieuzen om een school in zijn parochie te leiden. Hij kon geen Nederlandse zusters vinden en via de jezuïeten uit Gemert kwam hij in contact met de Filles du Saint Esprit uit La Glanerie in België. Deze zusters waren uit Frankrijk verdreven en woonden in Schinnen.
De zusters Dochters van de H. Geest hadden vanuit Saint-Brieuc een plan voor een allereenvoudigst klooster voor vier zusters meegekregen. Pastoor Van Krieken vond het plan onbeduidend, maar een groter klooster kon de congregatie niet bekostigen. Hij kreeg de middelen bij elkaar om in 1904 een klooster te bouwen. De twee zijvleugels, bestaande uit een verdieping, kregen in de loop der jaren verschillende functies. De school en de kapel werden erin onder gebracht en in de linker zijvleugel werd in 1959 voor enige zusters een kamertje ingericht.
In 1948 werd het onderwijs voor jongens en meisjes gesplitst, de meisjes bleven bij de zusters. Van 1966 tot hun vertrek in 1978 verzorgden de zusters bejaarden in het hoofdgebouw. Maar wanneer zijn ze eigenlijk gestopt met lesgeven?
Toen de Zusters van Julie Postel in 1958 uit Westerhoven vertrokken werd dat huis een filiaal voor de Dochters van de H. Geest. Na het vertrek van de zusters heeft het gebouw op ’t Loo dienst gedaan als bejaardenhuis. In 1993 werd het als woning in gebruik genomen door een beeldhouwersgezin.
Het hoofdgebouw met daarop een klokkentorentje, wordt geflankeerd door haaks aangebouwde zijvleugels. De gevel heeft een nis, waarin een wit stenen beeld van O.L. Vrouw heeft gestaan.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Reactie toevoegen