Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster en gasthuis in Bergeijk

Kloosters

De meisjes van toen uit 't Loo zullen het zich nog herinneren en misschien nog een enkele jongen ook: een zuster voor de klas! Een gevelsteen geeft nog aan wanneer het klooster werd gebouwd: ‘Anno dom. 1904’.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, coll. Provincie Noord-Brabant

Pastoor Van Krieken zocht in 1903 religieuzen om een school in zijn parochie te leiden. Hij kon geen Nederlandse zusters vinden en via de jezuïeten uit Gemert kwam hij in contact met de Filles du Saint Esprit uit La Glanerie in België. Deze zusters waren uit Frankrijk verdreven en woonden in Schinnen.

De zusters Dochters van de H. Geest hadden vanuit Saint-Brieuc een plan voor een allereenvoudigst klooster voor vier zusters meegekregen. Pastoor Van Krieken vond het plan onbeduidend, maar een groter klooster kon de congregatie niet bekostigen. Hij kreeg de middelen bij elkaar om in 1904 een klooster te bouwen. De twee zijvleugels, bestaande uit een verdieping, kregen in de loop der jaren verschillende functies. De school en de kapel werden erin onder gebracht en in de linker zijvleugel werd in 1959 voor enige zusters een kamertje ingericht.

In 1948 werd het onderwijs voor jongens en meisjes gesplitst, de meisjes bleven bij de zusters. Van 1966 tot hun vertrek in 1978 verzorgden de zusters bejaarden in het hoofdgebouw. Maar wanneer zijn ze eigenlijk gestopt met lesgeven?

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Toen de Zusters van Julie Postel in 1958 uit Westerhoven vertrokken werd dat huis een filiaal voor de Dochters van de H. Geest. Na het vertrek van de zusters heeft het gebouw op ’t Loo dienst gedaan als bejaardenhuis. In 1993 werd het als woning in gebruik genomen door een beeldhouwersgezin.

Het hoofdgebouw met daarop een klokkentorentje, wordt geflankeerd door haaks aangebouwde zijvleugels. De gevel heeft een nis, waarin een wit stenen beeld van O.L. Vrouw heeft gestaan.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

6

Reacties (6)

Kees Verhagen zei op 13 februari 2018 om 17:28 uur

Dit verhaal ken ik goed , een van die zusters was zr. Germeine , een Franse non de kleinste die ik ooit gekend heb ook waren er twee tantes van mij in dit klooster en in de zijgevel rechts heb ik nog in de kleuterschool gezeten toen hadden wij een juffrouw uit de Weebosch .

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 februari 2018 om 09:54 uur

Bedankt voor je reactie Kees. Wat grappig dat je nog weet dat Zr. Germaine zo klein was.
Omdat je tantes ook in het klooster zaten, weet je dan misschien wanneer de zusters zijn gestopt met lesgeven?

Nell Hogenboom zei op 25 september 2018 om 21:23 uur

Ik heb daar ook op de kleuterschool gezeten, eerst bij juffrouw van de Laar van de Weebosch en bij juffrouw Franssen, ik dacht uit Valkenswaard.
Op de meisjesschool waren er inderdaad nog Franse zuster, zuster Germaine, inderdaad heel klein en ik heb behoorlijk lang bij zuster Francois in de klas gezeten.
In de vroegere kleuterschool woonde later aan de voorzijde Pieta van de pastoor en was achter ruimte voor het KMG

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 september 2018 om 14:04 uur

Bedankt voor je reactie Nell. Wat leuk om te lezen dat jullie beide Zuster Germaine onthouden hebben.
Was je zelf trouwens ook nog bij het Katholiek Meisjes Gilde?

Carla van der Heijden zei op 16 september 2023 om 23:18 uur

Ik herinner me zuster Germaine ook nog. Ik zat net op de lagere school en zuster Germaine was overleden. Wij gingen met de hele klas naar haar kijken in het kamertje bij het klooster waar ze opgebaard lag. De eerste keer dat ik leerde dat het leven eindig was. Ik herinner me ook heel goed hoe klein ze was. Ik had ze wel eens zien lopen aan de arm van een andere zuster. Zuster François was hoofd van onze school. Toen dus de meisjesschool.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 september 2023 om 14:55 uur

Dank Carla voor uw reactie. Dat moet, zeker op zo'n leeftijd, wel enorme indruk hebben gemaakt! Wat mooi dat jullie haar op deze manier, met z'n allen, nog een laatste eer hebben bewezen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.