Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster De Wijnberg in Grave

Kloosters

Het nieuwe klooster van de Zusters van Liefde van Tilburg werd gebouwd door architect J. de Reus uit Oss. Prof. M. Granpré Molière uit Delft zou de kapel ontwerpen, maar dat ging niet door. Het klooster was onderdeel van een uitgebreid complex met paviljoens, gelegen op de voormalige vestingterreinen nabij de Hampoort.

Het instituut in 1982 (foto: © Fotostudio Jan Waarma, 1982. Bron: collectie BHIC)
Het instituut in 1982 (foto: © Fotostudio Jan Waarma. Bron: collectie BHIC)


Het was een voorbeeld van de vernieuwing van veel katholieke gestichten in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De zusters namen hun intrek in het nieuwe klooster tijdens de kerstdagen van 1966. Het kloostergedeelte kenmerkte zich door een eenvoudige skeletbouw met horizontale en verticale betonnen elementen, gevuld met baksteen en glas. De veelhoekige kapel kreeg grote glazen wanden.

De zusters verlieten het huis op 1 augustus 1980 en stichting De Wijnberg nam de verzorging van slechtziende en blinde meisjes over.

In 1982 fuseerde De Wijnberg met het instituut Sint Henricus onder de naam Theofaan (vernoemd naar Frater Theofaan, oud-directeur van St. Henricus). Deze organisatie bood zorg, onderwijs en diensten aan slechtziende en blinde mensen.

In 1995 fuseerde Theofaan met de Markendalen (Breda) en de Prinses Margriet Francisca (Rotterdam) tot een nieuwe onderwijsinstelling: Convergo.

In 2001 fuseerde Convergo (onderwijs) met de Theofaan De Blauwe Kamer Groep (wonen) tot Sensis.

In 2007 fuseerde Sensis met Visio en De Brink tot de VisioSensisDeBrink Groep.

In 2009 fuseerden Sensis, De Brink en Visio tot Koninklijke Visio.

Heb je nog gewoond in het blindeninstituut toen de zusters er nog de scepter zwaaiden? Hoe heb je dat beleefd? Deel je ervaringen hieronder.

Bronnen

Kapel (foto: BHIC / Paul Huismans, 2013)
Het instituut in 2013 (foto: Paul Huismans / BHIC)


Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013
De kapel in 2013 (foto: Paul Huismans / BHIC)


122

Reacties (122)

Hannie prijkel zei op 17 september 2017 om 11:08 uur

Van mijn 7 tot mijn 17 daar geweest

Mariët BruggemanBHIC zei op 19 september 2017 om 15:27 uur

Bedankt Hannie, voor deze reactie.
Je zult vast veel herinneringen hebben aan dit huis. Als je het leuk vindt om ze met ons en met anderen te delen, dan horen we dat graag van je.

Ingrid Vorstermans zei op 9 oktober 2017 om 15:28 uur

tja ik ben er vandaag nog geweest. het is helemaal weg, de stoepjes liggen er nog wel en zo kon ik een wandeling maken richting de graafse raam. waar een bunkertje staat, verstopt achter wildgroei. ons rook-bunkertje. een pafje doen met Tonnie v.o, en dan naar school. de 2 bruggetjes liggen er armzalig bij. bij het eerste bruggetje vlak bij de dienstvleugel kan je aan het begin onder het beton kijken. je kan er nog op lopen maar dan bots je tegen een hoge berm aan. bij het 2de bruggetje is ook nog op te lopen maar op gegeven moment is er een prikkeldraad over de breedte geplaatst, en mag je niet verder, en kan ook niet vanwege ook die berm. je hoort de vogeltjes en de watervolgels, verder is het heel stil. 1 man met een hond, verder was ik alleen. op het pad vanaf bruggetje richting de grote weg vond ik nog steeds de mammoetboom. gelujkig hebben ze al het groen aldaar laten staan. de vijver ligt er ook nog.
ben blij da tik naar de open dag geweest ben 2 jaar geleden van de nieuwe school om het nog eens terug te zien. Al was het allemaal nieuw, het zwembad en gymzaal was nog als vanouds.Trouwens leuk da tik bekende naam tegen kom, en daarom groet ik Hannie

herman geurts zei op 9 oktober 2017 om 18:43 uur

Kleine correctie op het inleidende verhaal: De Wijnberg en St Henricus gingen verder onder de naam Theofaan ( vernoemd naar Frater Theofaan oud-directeur van St Henricus)
Daarna volgden diverse naamswijzigingen ivm samenwerkingen/fusies) Als ik me goed herinner eerst Theofaan-Convergo groep ( Samenwerking met Blindenscholen,) daarna Theofaan Blauwe Kamer groep ( ivm fusie met De Blauwe Kamer in Breda) Daarna werd het pas Sensis, waarna nog De Vlasborch in Vught zich aansloot . Uiteindelijk een fusie met Visio in Huizen, waarna de naam definitief Visio werd

Hannie prijkel zei op 7 januari 2018 om 20:25 uur

Wie zat er allemaal in 1962 op de wijnberg?ik weet liesje huberts Gerda van der biggelaar toos en Marja van der aa

Hannie zei op 17 januari 2018 om 17:38 uur

Er liepen toen ook drie oude vrouwen ,wij noemde ze het drie span

jan perik geb.. 18-04-1938 zei op 2 februari 2018 om 18:18 uur

ik zat daar op de lagere school van 1946 -- 1949
zat toen in het st elisabeth gasthuis was geen nare tijd op die school toen waren er broeders geloof ik

Marilou NillesenBHIC zei op 2 februari 2018 om 20:39 uur

Goed te horen dat je er met een goed gevoel op terugkijkt, Jan. Vermoedelijk heb je geen foto's uit die tijd, of wel?

Hannie prijkel zei op 4 april 2018 om 13:39 uur

Wie heeft er nog foto's van de wijnberg

Lisette KuijperBHIC zei op 4 april 2018 om 15:13 uur

Beste Hannie, op onze website kun je zelf zoeken naar foto's van de Wijnberg in onze beeldbank. Als je op deze link klikt, zie je de resultaten op het zoekwoord 'Wijnberg': https://www.bhic.nl/memorix/images/search?serviceUrl=/beeldbank/indelin…

Daarnaast kunnen ze je misschien bij Stichting Graeft Voort (het Graafs Museum) verder helpen. Op hun website vind ik de vermelding van onderstaand boek, waarin wellicht ook afbeeldingen van de Wijnberg opgenomen zijn:

De stamboom van Sensis De stamboom van Sensis
door Henny Brans, Herman Gresnigt en Hans Klein
Dit jaar viert Sensis 150 jaar zorg en onderwijs voor blinden en slechtzienden in Grave. Ter gelegenheid van dit jubleum bieden Sensis en het Graafs Museum u gezamenlijk dit bijzondere jubileumboek aan.
De auteurs beschrijven daarin de gehele periode vanaf de vestiging in Grave van de instituten voor visueel gehandicapten Sint Henricus (jongens en mannen) en De Wijnberg (meisjes en vrouwen), tot de fusie dit jaar van Sensis, De Brink en Visio tot Koninklijke Visio.
U leest over hoe het leven was binnen de muren van de instituten, de verhuizingen en fusies, veranderende inzichten in de zorg, de creativiteit van de fraters die zelf hun leermiddelen ontwikkelden en nog veel meer.
Geïllustreerd, 92 blz., prijs: € 17,50

Meer informatie en contactgegevens kun je vinden op de website van Graeft Voort: http://www.graafsmuseum.nl/

ingrid vorstermans zei op 5 april 2018 om 06:44 uur

ik heb de foto's bekeken, ik zou graaf foto's willen zien van de wijnberg aan de st. elisabethstraat 4 . en ik bedoel dan de binnenkant. de gangen de groepen, slaapzalen, kapel van binnen. op internet is er ook niets van te vinden.en ik ben benieuwd of iemand nog alle namen van de groepen weet, maar dan wel op de juiste volgorde.

Hannie prijkel zei op 5 april 2018 om 12:44 uur

Ik heb ook niets kunnen vinden

Lisette KuijperBHIC zei op 5 april 2018 om 13:31 uur

Wat jammer dat jullie vooralsnog niets hebben kunnen vinden. Hebben jullie wellicht al contact opgenomen met de Stichting Graeft Voort van het Graafs Museum? Er is bij hen namelijk ooit een tentoonstelling geweest over o.a. de Wijnberg. Misschien hebben zij nog relevant beeldmateriaal. Veel succes met jullie zoektocht!

ingrid vorstermans zei op 5 april 2018 om 15:11 uur

o dat is wel een idee. maar dan nog begrijp dan nog niet waarom het niet openbaar te vinden is. maar toch bedankt voor je reactie Lisette. nu hoop ik dat iemand de volgorde van de groepen nog weet te herinneren. och het is maar een wetens-aardigheidje hoor. hoe ouder we worden, des te meer herinnering zoekt men. nou ja ik in ieder geval

Lisette KuijperBHIC zei op 5 april 2018 om 16:03 uur

Dat kan ik me heel goed voorstellen, hoor Ingrid! Het is altijd leuk om herinneringen van vroeger met elkaar uit te wisselen. Wanneer wij zelf dergelijke foto's hadden gehad van de Wijnberg, hadden wij ze zeker op de website gepubliceerd.

Het kan natuurlijk zo zijn dat het Graafs Museum ook geen materiaal heeft of dat ze wel foto's hebben, maar dat ze vanwege auteursrechten niet openbaar geplaatst mogen worden. Dat zou je even bij hen na moeten vragen. Veel succes en ik hoop dat je zoektocht resultaat mag opleveren!

Ingrid Vorstermans zei op 5 april 2018 om 18:16 uur

dat is ook weer waar wat je schrijft over die auteursrechten. tja. maar het is niet alleen de wijnberg, ook de binnenkant van de st. oadschool l van de klassen, gangen en aula is niets te vinden. ja het zwembad, daar is niet inpandig niets l aan veranderd dan een ander kleurtje verf. maar goed ik dank je voor de informatie ik ga het eens vragen.

Hannie prijkel zei op 5 april 2018 om 19:34 uur

Jammer he

Lisette KuijperBHIC zei op 7 april 2018 om 08:03 uur

Veel succes ermee en we horen het natuurlijk graag als jullie toch nog foto's van de Wijnberg kunnen vinden!

Hannie zei op 7 april 2018 om 16:08 uur

Ingrid in welk jaar was jij in grave je naam zegt me wel wat

ingrid vorstermans zei op 7 april 2018 om 18:45 uur

o gaat er nu pas een lampje aan?haha. nou ik was er van 66 tot 73. we zaten bij elkaar in de klas. jij liep stage in de bloemenzaak, sonja lakis, toos van der Aa liep bij de fam. gommans stage, en ik bij de band van grave. zowel bij mairie antoinette gezeten als bij marie therese floris.. paar jaar terug marie antoinette nog gezien op de open dag in grave. voor de rest was er niemand. tonnie van oosterhout ken je misschien ook wel die is mijn schoonzus geworden. truus verberkt zat ook in de klas. misschien herinner je nu wat meer. lia alblas, en o ik ken nog heel veel namen. sterker nog ik heb ze ergens opgeslagen. zodra ik een naam weet noteerde ik dat weer. en zo ben ik nog benieuwd of iemand de volgorde van de groepen nog weet. ben laats nog op het lege terrein aan de wandel geweest. werd er wee van die vreselijke stilte op een ooit beweegleijke en gezellige gebouw met mensen die allemaal iets aan de ogen mnkeerde, waar de buitenwereld vreemd reageerde als je dichtbij iets zat te lezen, zo gewoon was het daar!!!! het DAAR!!! weet trouwens ook dat je een goed contact hebt nog steeds met diny en marie antoinette. aldus marie antoinette dan die met beiden op de open dag aanwezig waren. ik was trouwens extern woonde en woon nog steeds in Arnhem. en jij kwam uit Heerlen.

ingrid vorstermans zei op 7 april 2018 om 18:50 uur

en lisette als ik contact heb gehad en materiaal kan bemachtigien laat ik het weten.je ziet dat er nu een conversatie is met een leerling die niet in de gaten had wie ik ben. en dat is nou zo leuk van deze site.

Ingrid Vorstermans zei op 7 april 2018 om 19:09 uur

en hannie ik ga nog wat verder met geheughensteuntjes..zwemles van dhr Klinkhamer, later dhr. Erades. gym van Wiet van Gent, handwerken van juffrouw mien. naailes van juf Riet van de Bogaard, zang dhr. Rikkert de Koe, ook nog les van dhr. gommans, en godsdienst van rector Veerhagen. de gympakje,s de witte shirt met blauw broekje werd gewassen door zr. Hermany, haar moeder zat in het verzorgingshuis waar ik werkzaam was in Arnhem. dus haar kwam ik destijds nog wel eens tegen. nou de maatschappelijke werksters waren juffrouw Emonds, en later juf Verharen.
verder werkte dhr.. Doedel er. die is nog niet zo heel erg lang daar weg, dhr van der Veeke, juffrouw Toos versseur, nou Diny weet je. ik verbleef tussen de middag op de klimtoren helemaal achteraan vlak bij de keuken samen met de kleuter-groep het steigertje. zat info lijkt me.

Hannie prijkel zei op 7 april 2018 om 20:24 uur

Dat is heel wat info

Hannie prijkel zei op 7 april 2018 om 20:29 uur

Dini is overleden

Hannie prijkel zei op 7 april 2018 om 21:02 uur

Hoe ziet jou leven er nu uit?

ingrid vorstermans zei op 7 april 2018 om 21:50 uur

ik schrik er van, wat je vertel me aan info geeft over dini, belangstelling heb ik er wel voor van waardoor en wanneer. gus zeg.
ik vertel wel wat over mezelf, rekening houdend dat deze site erg openbaar is.
leuke site is dit. alleen zou het handig zijn als ze de nieuwste berichten bovenaan plaatsen. ik heb als laatste stage gelopen in maaszicht destijds een verzorgingshuis, en van school uit hebben ze hier in arnhem werk voor me gezocht. heb de opleiding gedaan bejaardenverzorgster en heb dit 26 jaar gedaan, dag avond en nachtdiensten. mensen wassen, douchen, aankeleden etc. ook overledenen afleggen en opbaren en vervolgens in het mortuarium zorgen dat het er voor de famillie er netjes uit zag als ze naar hun dierbare kwamen kijken om afschedi te nemen. uiteindelijk werd de directie vervangen door een fusie met een ander verzorgingshuis en dat heeft me de nek gebroken. ze lazen in de status dat ik slechtziend ben en die kunnen ze niet meer gebruiken. enfin daar kan ik een boek over vertellen maar daar is deze site niet geschikt voo. dat was dus in 1098r en ach ik ben er inmiddels wel overheen en vermaak me prima in de wao. sinds 2011 heb ik aan linkeroog, mijn enige ziende oogd dus md gekregen. en daar ben ik wat het zicht betreft toch wel op achteruit gegaan. ook dat heb ik doorstaan. en hoe is het met jou, werk je ergens of ben je in de bloemen gebleven. ik was weg dus ik weet van niemand hoe ze de school en wijnberg verlaten hebben. vergeet niet even te schrijven wanneer dini is overleden, overigens sneu voor marie antoinette. heb je nog wel eens iets van marie therese vernomen?

Hannie zei op 7 april 2018 om 23:21 uur

Ik ben nu 63 jaar, heb 4 kinderen 2meisjes en 2 jongens en een man 4 klein kinderen (allemaal jongens)5de op komst ook een jongen .woon in Urmond dat is bij Sittard in de buurt. Hebben een eigen zaak in Sittard ,ik spreek gradie en gonnie van rijn nog altijd zien elkaar ook nog

ingrid vorstermans zei op 8 april 2018 om 07:56 uur

goh vanwege je gebruikelijke meisjesnaam dacht ik dat je
vrijgezel zou zijn. maaar wel leuk hoor dat je een gezin hebt. gon en grad zie ik zo voor me. ze woonden in leidschedam destijds. heb een tijd op de website van schoolbank gezeten. jij komt er in voor en truus verberkt , ik deed wel eens een reactie maar er kwam geen reactie terug. had het idee dat die site niet zo goed functioneerde.

o gonen grad zie ik zo voor me, en zag wel verschil al zijn ze tweeling. leidschendam was toen hun woonplaats. jij had bruin haar tot over je schouders en je deed je haar achter je oren en je had een bruin brilmontuur. en ik zie de kniekousjes weer, wat we allemaal droegen. nou ben ik benieuwd of je mijn gezicht nu voor je hebt? leuk dat je een fijn gezinnetje hebt.. heb je een zaak met bloemen, of is dat toch een heel andere kant uitgegaan is..tonnie
schrok overigens ook van het verhaal van dini. echter was zij ook benieuwd hoe oud ze is geworden en waaraan ze is overleden, en wanneer..groet gon en grad maar van mij, benieuwd of zij weten wie ik ben

Hannie neis prijkel zei op 8 april 2018 om 09:25 uur

Dini is over leden op 23juni 2017 was al een tijdje ziek ik ben daar geweest met mijn man gon was er ook

Hannie nies prijkel zei op 8 april 2018 om 09:34 uur

Ze had een tumor in haar hoofd waar ze niets meer aan konde doen .1938 overleden op 23/6/2017

Hannie neis prijkel zei op 8 april 2018 om 09:43 uur

Spreek,of zie jij nog wel eens mensen van de wijnberg?ik alleen gon en gradie heb wel eens bij Marianne en Dini toos en Marja van rijn gezien wij zijn toen samen daar geweest wie ken ik nog meer Johanna boons,lies huberts Ik bedoel toos en Marja van der akker Anneke en Nelie van laar ,lies huberts,bea van dongen

ingrid vorstermans zei op 8 april 2018 om 10:34 uur

o ik vond trouwens nog een overlijdensadvertentie van dini op internet. die tumor och jee die rot ziekte. erg triest. bedankt voor deze info. toos en marja van den akker ken ik bij naam de gezichten zie ik niet voor me. nellkeke wel met haar blonde koppie uit den haag kwam ze. nee trudie speklé is ook woonachtend in arnhem, wel jaren terug eens gesproken, maar verder niet en spreek ook niemand die op de wijnberg gezeten heeft. o ik weet nog wel meer namen hoor waar je vast wel herinneering aan hebt, maar ik weet niet of de makers van deze website willen dat we er zo maar een schoolbankfunctie van maken. maar ik geef je er dan maar een paar. mien van de meugheuvel, mariska ketelaar, heleen hendriks, connie van het erve,ria genevase. heleen hendriks, joke hendriks (geen zussen hoor) de tweeling tessa dorothéé van de berkel, annemieke kerkhof, wilma van hoof,gwendoline huigens, annemarie sparnaai, mirjam jansen, (zij stotterde heel erg weet ik nog) en zo ken ik er nog wel meer

Hannie neis orijkel zei op 8 april 2018 om 12:06 uur

Hoe oud was jij toen je uit grave weg ging?en wat daar na gedaan?

ingrid vorstermans zei op 8 april 2018 om 12:59 uur

dat schreef ik eerder ik ben de zorg in gegaan. je weet vast wel dat de alleroudste wijnberg een verzorgingshuis is geworden, en daar heb ik stage gelopen. was heel leerzaam. en een leuke tijd. van school uit is er gezocht naar een stageplek in Arnhem, en zo ben ik dan stage gaan lopen in een verzorgingshuis in Arnhem en tusstentijd een opleiding gevolgd en in vaste dienst gekomen. 26 jaar gewerkt. ik ging toen nog 2 of 3 dagen naar school en de rest liep ik dus in het begin stage. op gegeven moment kregen mijn ouders te weten dat ik niet meer naar school hoefde en kon alle dagen werken. en ik vind het nog steeds heel vreemd dat ik nog nooit afscheid heb kunnen nemen van iedereen.misschien anderzijds maar goed want ik kan daar toch niet tegen. ik had het er beregoed gehad daar. al foeterde ik nog wel eens op die school, was gewoon omdat niet alle vakken me lagen, en dat gehaast om na schoolthijd mijn bus te halen maar wat de staf, de meisjes, het internaat betreft was het er perfect. het op kamp gaan en volksdansen dat vernam ik trouwens ook nergens anders, dus het was niet alleen les krijgen er waren ook leukde zaken.

Hannie zei op 8 april 2018 om 16:00 uur

Dat zeker

Hannie zei op 8 april 2018 om 16:03 uur

Maar hoe oud was je toen je weg ging ik geloof dat je in eens weg was klopt dat.

ingrid vorstermans zei op 8 april 2018 om 16:31 uur

ik was 17 en i.p.v. 2 dagen naar school en 3 dagen werken kon ik ineens volledig aan het werk. dus ik heb nooooooit afscheid genomen, vond ik jaren later pas raar dat het zonder afscheid ite nemen niet meer naar school hoefde.
ben je verder nog helemaal gezond Hannie? want ja.... we zijn toch de 60 al voorbij he? ik ben 62½.. en zo ver ik weet gezond.

Lisette KuijperBHIC zei op 8 april 2018 om 18:54 uur

Wat leuk dat jullie elkaar nog van de Wijnberg kennen, Hannie en Ingrid en dat jullie elkaar via onze website hebben gevonden! Ik kan me voorstellen dat je hier niet alles wilt vertellen aangezien deze pagina gewoon voor iedereen openbaar is.

Het BHIC kan achter de schermen jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen als jullie dat zouden willen. Jullie kunnen dan per e-mail eventueel meer herinneringen uitwisselen en elkaar over jezelf en het verleden vertellen. Mochten wij jullie daarbij kunnen helpen, laat het ons dan gerust weten!

Hannie zei op 9 april 2018 om 09:24 uur

Ik ook

ingrid vorstermans zei op 9 april 2018 om 12:26 uur

ja leuk is dat lisette, als je na een kleine 50 jaar later contact hebt met een klasgenoot, die dan ook vertelt over andere klasgenoten. maar ik wou jou eens wat vragen over deze site. zonder dat het op deze site komt te staan kan ik je 1malig op een ander mailadrs bereiken? bij voorbaat dank

Lisette KuijperBHIC zei op 10 april 2018 om 09:47 uur

Natuurlijk kan dat, Ingrid! Je kunt een mailtje sturen naar info@bhic.nl en dan in de onderwerpregel 't.a.v. Lisette Kuijper' vermelden. Dan komt het berichtje gelijk bij mij terecht.

Hannie neis prijkel zei op 17 april 2018 om 17:05 uur

Hoe is het er mee tngrid

ingrid vorstermans zei op 17 april 2018 om 17:14 uur

goed hoor, ik ben samen met Lisette bezig een beeldverhaal te maken en ik voeg er foto's bij die ik gemaakt heb nog Voor de afbraak, en de wijnberg van binnen, waar ik stiekem naar binnen ben geslopen bij de ingang naast de kapel. het bleek dat er niemand aanwezig was. muisstil was het. ik ben toch ontdekt door mensen van visio in het gebouw ernaast. zij heeft mij een rondleiding gegeven, en ik foto;s gemaakt. het duurt nog even hoor, maar je krijgt vanzelf in de gaten dat het op de site staat.
hannie vraagje nog... leeft Wies van Wielink nog?

Hannie zei op 17 april 2018 om 17:29 uur

Weet ik niet

ingrid vorstermans zei op 17 april 2018 om 17:45 uur

okee dat kan. als je ook foto's wilt zien van de afbraak school en wijnberg ga je naar: visio onderwijs in grave photoshot tallsy.com
daar zie je de afbraak school. maar als je specifiek de wijnberg zoekt moet je ook bij deze website zijn. ik weet zelf niet meer hoe ik het gedaan heb om ze allebei te zien. maar dat is een kwestie van uit bropberen. succes alvast

Hannie zei op 17 april 2018 om 17:50 uur

Bedank hoor,wat een weertje he

Lisette KuijperBHIC zei op 18 april 2018 om 09:43 uur

Ingrid en ik zijn inderdaad bezig om samen een mooi beeldverhaal te maken over de Wijnberg en de St. Odaschool. Zodra het klaar is, zullen we op deze pagina een verwijzing naar dit nieuwe verhaal weergeven, zodat jullie het allemaal kunnen lezen.

Hannie zei op 20 april 2018 om 18:31 uur

Hoe is het met je ingrid

ingrid vorstermans zei op 20 april 2018 om 19:02 uur

ha han, ja Han zeiden we altijd als we je naam gebruikte.
maar het gaat hier goed hor, geniet van het mooie weer natuurlijk het is maandag weer afgelopen. ik heb die fijne vrouw die Lisette heet werkelijk waar bekogelt met mails, dit veranderen dat toe voegen, ze zal nog dol van me worden of zijn. maar het is bijna ten eind. Zij denkt het komende week klaar te hebben, en dan zie je een beeldverhaal van mij, met de door mij aangeleverde foto's. helaas veelal buitenkant van school. kon toen ik er een paar jaar geleden al niet in, omdat het zaterdag was, en in de schoolweek kon het natuurlijk ook niet. al zei marie antoinette altijd dat de deur open staat maar dat is niet zo, zij zijn er zelf ook niet meer.heb wel in 2016 een paar foto's IN de Wijnberg genomen, al was er werkelijk niemand. verder heb ik contact gehad met het Graafs museum, zij hebben contact gelegd met de school, en de school weet zeker dat er foto's zijn van de binnenkant. school oude stijl dus. ik heb Lisette de gelegenheid gegeven om het op haar gemakt allemaal te bewerken. ik heb er geen haast mee. je krijgt vanzelf bericht wanneer het er is, en ze zet er dan een link bij waar je zijn moet. ik hoop dat ik je voldoende ingelicht heb. wens je een mooi zonnig weekend Hannie.

Hannie zei op 20 april 2018 om 19:39 uur

Jij ook

Lisette KuijperBHIC zei op 25 april 2018 om 14:03 uur

Dag allemaal, sinds vandaag staat het nieuwe verhaal van Ingrid op onze website, waarin ze ons vertelt over haar herinneringen aan de Wijnberg en de St. Odaschool. Ook kun je daar een mooie slideshow vinden met allerlei foto's. Klik hier om het verhaal te lezen: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/herinneringen-aan-de-wijnberg

Hannie prijkel zei op 26 april 2018 om 15:25 uur

Heb gekeken lang geleden he

ingrid vorstermans zei op 27 april 2018 om 07:44 uur

vers in in geheugen, of misschien weer terug in het geheugen.

Hannie prijkel zei op 29 april 2018 om 15:23 uur

Jij weet nog wel veel namen zeg

Ingrid Vorstermans zei op 29 april 2018 om 16:29 uur

is niet zo moeilijk hoor, heb zelf die periode op deze groep met iedereen op mogen trekken. het was een soort familie. buiten deze groep weet ik nog veel meer namen van leerkrachten en leerlingen, zowel van de slechtziende,blinde en dienstvleugel. van de kleutervleugel weet ik alleen juf van juf thea.zodra mij een naam te binnen schiet noteerde ik het. weet zelf niet wat ik er aan heb maar ach ik vond het toch wel grappig dat ik er nog zoveel bij naam kende. bij de ene kan ik het gezicht er niet meer bij plaatsen en bij het andere zie ik wel een gezicht maar weet de naam niet. dat ene meisje op de foto waar ik de naam niet van weet is dacht ik ene sonja. ze was net nieuw op de wijnberg en kwam in onze groep. maar zo had ik nog iets, alles stotnd online en ik wist da tik op die foto bij juf Jannie geen achternaam heb geplaatst. en nu ineens weet ik dat weer. het was Juf Jannie Arts.

Hannie zei op 29 april 2018 om 18:36 uur

Ja meisje op de foto is denk ik Sonja lakisara ik weet niet of ik het goed schrijf zij kwam uit het buiten land ,kan jij norelien sluis zij was het eerste donkere meisje op de wijnberg iedereen keek naar haar dat weet ik nog goed zij welde graag ook wit zijn ,

ingrid vorstermans zei op 29 april 2018 om 20:47 uur

ik kan me indenken dat je hier denkt aan Sonja Lakisaran,maar nee
Sonja Lakisaran was veel ouder, liep tegelijk met ons stage en zat net als ik, ook bij Marie Therese Floris
in de klas ik heb nog een stem van grave waar jij bij de bloemist staat, en zij staat ook op een foto, alleen weet ik even niet welk werk ze doet. die krant zou ik moeten zoeken, zou ik een foto van kunnen maken maar die zijn uit die tijd niet echt duidelijk genoeg, en het is maar een krant dus je krijgt dan geen mooie foto. maar om nog even over SonJa, zij kwam uit Suriname, krulhaar of kroeshaar. dus. net als Norelien Sluius, die kwam uit
Paramaribo, had altijd een donkere bril op.en dat ze liever blank wilde zijn, weet ik niet. ze was altijd aan het lachten.Ze was vriendin met Rian van Dal. dit meisje wat je op de foto ziet heet ook Sonja, maar had een gewone huidskleur.. was nog erg jong zat geloof ik bij juffrouw Toos Vesseur in de klas. in het geval je niet precies weet welk meisje s
Sonja heet is dat dat meisje vooraan met die witte haarband. hier is het nog maar een heel jong meisje. ze was pas op de groep dus ik heb haar te kort mee gemaakt. overigens zou ik best eens willen weten of Sonja Lakisarn in Nederland is gebleven of toch terug naar Suriname.

Hannie zei op 29 april 2018 om 22:33 uur

Sonja kwam uit Pakistan en is terug gegaan dat weet ik nog wel,ken jij lies. Huberts ook nog kwam uit Maastricht. Weet jij nog dat we een hondje haden een kleine herder. Naam asco

Ingrid Vorstermans zei op 30 april 2018 om 07:09 uur

Pakistan, o dat weet ik niet. van een hond weet ik ook niet..ik neem aan dat het er één was die niet luisterde en een aso gedrag had. haha zal wel op jou groep zijn dat er een hond was. al weet ik niet welke groep jij zat.

lies ken ik zeker wel, zij staat ook op de foto in de stem van Grave, liep stage bij supermarkt Vollenberg. zou kunnen dat ze in Maastricht is terecht gekomen, maar ik weet wel dat in die tijd van school ze toen uit Milsbeek kwam.

ben 10 jaar terug op een pc cursus geweest bij Visio Nijmegen. daar kwam ik Truus Dicks tegen, zij is in Grave gaan wonen. trouwens ik vraag het ook maar eens, vind je het leuk dat je de bekende plekken op de foto's ziet? ik heb nog wel meer foto's bijvoorbeeld waar Marie Therese op staat. heeft eigenlijk indirect met de schol te maken, het zijn kamp-foto's.

ik denk verder nog steeeds dat leerlingen uit onze tijd best wle eens denken aan die tijd, maar niet op het internet kijken of er wat van terug te vinden is. zo zat ik een tijd op schoolbank. ik heb via schoolbank jou aangeschreven.ook Truus Verberkt. ook van haar zou ik wel eens willen weten wat er van haar is geworden. maar ik kreeg geen antwoord en ik had sterk de indruk dat die site NIET goed functioneerde, en de post niet bij de ander aan kwam. wel heb ik 1x contact gehad op schoolbank met Mariska Ketelaar. verder op het hele internet toets ik wel eens een naam in, maar vind van niemand iets. ach ja. trouwens mijn kleuterschool, 2 basisscholen in Arnhem zijn jaren terug ook afgebroken. het heeft me nooit echt zeer gedaan, en zo blijkt dat alles wat met Wijnberg en St. Odaschool te maken heeft. heeft me veel meer gedaan. vond het best erg dat alles afgebroken werd. vandaar ben ik naar de open dag geweest. was me meer te doen omdat gymzaal en zwembad er nog waren en die wilde ik graag nog eens terug zien, alhoewel de school zelf wel interessant was. alleen op verschillende delen van het school had ieder een eigen kleur. het ene deel was fel groen, het andere deel had weer een andere kleur, als markering voor de slechtzienden. dat hadden wij niet maar ook wij vonden ons deel wel van de school al waren de muren overal het zelfde, en de vloer blauw met groet vierkante witte delen er tussen.

Hannie zei op 30 april 2018 om 10:48 uur

Je hebt gelijk Marie José van de akker woonde in Maastricht.welk kamp ben jij mee geweest . Ken jij ook nog die drie oude damens die altijd in de gang liepen wij noemde ze het driespan ken jij nog Johanna boons, Gerda van de biggelaar ,bea van dongen, ja foto's waren leuk

Ingrid Vorstermans zei op 30 april 2018 om 11:24 uur

moet jij ook zo scrollen eer je het verhaal aan kan vullen? bhic mag het wel eens verversen of nieuwe berichten bovenaan zetten vind je niet?

je vroeg al eerder aan anderen of we de 3 dames kennen. had ik zeker wel antwoord op gegeven maar echt... het zegt mij niets. ik was niet intern dus dat zal dan wel de oorzaak zijn.

geeft niet, dat je het verkeerd had, het is ook zo diep spitten. Marie Josee, Johanna Boons,, Bea van Dongen. ja hoor. we gingen op kam naar ?? weet ik even niet meer. Daar ging Bea trouwen met Bert van Oosterhout, die op het Henricus zat en we waren met hun op kamp, al hadden zij op dezelfde camping elders hun tent.
zou goed kunnen dat het in Noordwijkerhout was. we hadden niet jaarlijks een kampweek. maar we zijn ook met de tent in De Steeg geweest. Nare Herinnering aan die onzalige bossen bij kasteel Middachten. we hadden weer een spel, waarbij er een ontvoering was geweest, en zo was Marie Antoinette dus foetsie. we moesten haar zoeken, roepen, schreeuwen, speuren... ik vond het doodeng, niet wetende of de dader door dat bos ergens rond loopt, en of bang dat we Marie Antoinette niet zouden vinden. echt onzalige bossen hoor. ik ben er best door getraumatiseerd. en we vonden haar met een doek om haar mond ergens op de grond. gelukkig was het spel maar het heeft geen goed gedaan. ik denk er nog wel eens aan terug. heb zelfs een foto dat ze op de grond ligt. waarom ik ooit die foto besteld heb weet ik niet maar gelukkig weet ik dat het spel was. maar vond het niet juist dit spel te doen terwijl je er de leerlingen bang mee maakte.enfin weet je ik denk er voornamelijk aan als ik langs De Steeg rij.
en toch ik zeg het maar weer het was een fantastische tijd met wat er allemaal voor ons georganiseerd werd.

Ingrid Vorstermans zei op 30 april 2018 om 11:32 uur

Gerda van de Biggelaar ken ik vast wel, maar zie haar gezicht niet voor me. het was louter het tegen komen van elkaar in de gang of op weg naar school.

Hannie zei op 30 april 2018 om 15:07 uur

Ja het kamp met de jongens,ik weet het nog ,meneer de kok ging toen ik mee.ik had daar op kamp een vriendje Paul giesberts uit Geleen ,en gon Stef van Loo uit Heerlen zij zijn toen nog een paar keer bij mij thuis geweest. Wat waren we toen nog jong he?

Mariët BruggemanBHIC zei op 30 april 2018 om 15:21 uur

@Ingrid, ons forum is nog volop in ontwikkeling en een van die punten is inderdaad het in een andere volgorde plaatsen van de berichten. Dus het jongste bericht bovenaan. We nemen het zeker mee in de verdere ontwikkeling.

Ingrid Vorstermans zei op 30 april 2018 om 16:10 uur

bedoel je vriendjes in een soort verzonnen toneelstuk, of heb je er echt 1 enigzins aan de haak geslagen destijds. weet ik niet meer of dhr Kok ook mee was. was het nu dan toch in Noordwijkerhout?

Hannie zei op 30 april 2018 om 16:50 uur

Nee liefde he he

Hannie zei op 30 april 2018 om 16:52 uur

Samen handj je en handje op het strand op een badlaken

Ingrid Vorstermans zei op 30 april 2018 om 17:27 uur

Goh Dat jij inLove wasHeb ik op dat kampNiks van gemerktIk dacht dat het weer eenSpel zou zijnVan Bea is natuurlijk ookNiet getrouwd met Bert. Nou dat was dan toch lekkerZo samen op het strandIk neem aan dat het nooit watGeworden is en Heb je een anderAan de Liefdeshaak geslagen

Hannie zei op 30 april 2018 om 17:31 uur

Het was een vakantie liefde, maar wel leuk hoor zo jong nog

Ingrid Vorstermans zei op 4 mei 2018 om 16:36 uur

er gebeuren rare dingen op deze site Hannie.Ik had geen mail gehad dat er een nieuwe reactie zou zijn. ik keek stom toevallig op de site en zag dat je 3 mei, mij wat vroeg. daar heb ik antwoord op gegeven. Ik zag dat het op de site stond, en nu is dat ineens allemaal weg en is het laatste contact 30 april geweest. het is niet erg dat het er af is, maar mij is niet gezegd dat ze het één en ander er af zouden halen. enfin jij vroeg het het mij ging. nou ik geniet van het weer, en ga lekker naar buiten regelmatig. jij moet natuurlijk in de zaak werken, wat voor een zaak heb je? zit je in de bloemen? ik heb wat uit de stem van Grave wat plaatjes naar Lisette verzonden. daar zie je volksdansen op, en ook jij bent in beeld, ook met jou stage bij de bloemenwinkel. weet niet of het wat waard is want de krantjes zijn vergane glorie. ook heb ik een foto van de slechtziende vleugel gehaald uit het boekje wat ik destijds kreeg, nog voor ik op school kwam om vast in te zien wat de wijnberg zoal in hield. even afwachten of Lisette het wat waard vind, of dat ze het net als ik waardeloos materiaal vind fijn weekend hoor. en ik ben benieuwd op je het te lezen krijgt

Norah zei op 4 mei 2018 om 20:09 uur

Dag Ingrid en Hannie,

Misschien is het verstandiger om jullie email-adressen met elkaar uit te wisselen. Iedereen kan het meelezen.
Mvg.

Ingrid Vorstermans zei op 4 mei 2018 om 20:42 uur

Wat er te lezen staat is geen geheim. Ik heb met iemand gechat en zij zag dat zo maar ineens de chat van hannie naar mij en andersom weg is gehaald ik vind het niet erg als de conclusie is getrokken elkaar antwoord hebben gedaan en dan wissen, mag gerust. Maar niet tijdens een vraag waar het antwoord weg gewist Maar goed Vreemd is het welErnstig is het niet

Mariët BruggemanBHIC zei op 5 mei 2018 om 09:26 uur

Beste Ingrid en Hannie, gelukkig gebeuren er geen vreemde dingen met onze website hoor :).
Ik heb het voor de zekerheid nog even nagekeken aan de achterkant van onze website; er zijn geen berichten verwijderd.

Jullie hebben echter beide gereageerd op twee verhalen over De Wijnberg, namelijk dit verhaal en https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/herinneringen-aan-de-wijnberg.
Ik vermoed dat daar de verwarring in ontstaan is. Ik kan je in ieder geval geruststellen dat er dus geen berichten zijn verwijderd.
Het idee van Norah om van jullie de e-mailadressen uit te wisselen lijkt me in dit geval wel een goede optie. Met jullie beider toestemming wil ik dat graag voor jullie doen. Laat maar even weten.

Ingrid Vorstermans zei op 5 mei 2018 om 12:09 uur

wat betreft de site heb een mail gestuurd naar Mairët, van BHIC

Ingrid Vorstermans zei op 15 mei 2018 om 14:34 uur

hallo Hannie
ik meld het even. ik had nog wat krantjes, de stem van graven, en daar stonden leuke foto's in van jou bij de bloemenzaak, en van Lies,Sonja, Wilma Boot. ook 2 foto's van het volksdansen waar we dan goed te zien zijn. heb ik aan Lisette gestuurd, maar helaas mag zij ze niet plaatsen, er zitten auteursrechten op dan mogen die foto's niet over het internet.
van het Graafs museum verneem ik ook niets. dus wat toto;s betreft heb ik alleen nog foto's van een paar keer op kamp, en foto's hoe de school er nu uit ziet. maar die zijn niet geschikt voord deze website misschien dat jij nog iets in de archieven heb liggen? groetjes van Ingrid

Ingrid Vorstermans zei op 11 juni 2018 om 17:10 uur

namen van de meisjes wijnberg en St Odaschool.
misschien niet juist geschreven bijvoorbeeld een naam met 2 x een s of bijvoorbeeld de ruijter, de ruiter of de etc. we spraken als kind de namen wel uit, maar we vediepte ons niet over het feit hoe bijvoorbeeld een JANSEN beschreven werd is dat met 2 of maar 1. mijn excuses als het niet juist beschreven is. qua klank kloppen de voor en achternamen wel.

Anneloes Hendriks
Annemieke Kerkhof
Annemieke Kersten
Anneke Verkammen
Anneke Berkhout
Ankie Klaasen
Antoinette Coolen
Annemarie Sparnaay
Astrid Van Rijn
Bea Van Dongen
Betsie Liebrand
Boukje en Siep Zeinstra (zussen)
Brigitte Rovers
Bertie Evers
Charlotte Bloemendaal
Connie Van Errve
Dinie Veltmaat
Dorethee en Tessa Van de B erkel (tweeling)
Debbie Machena
Erica Simons
Els Bongers
Els Lemmers
Gerda Knapen
Gerda Mommers
Gerda Jansen
Gon en Grad Van Rijn (tweeling)
Gonnie Knapen
Gladys Van Aalst
Gwendoline Huygens
Hannie Prijkel
Heleen Hendriks
Hermien Herijgen
Hettie Arts
Ine Lenging?
Ingrid Peeters
Ingrid Vorstermans
Irma Metri??
Jeane Maas
Jaqueline Van Erp
Jaqueline Van Haperen
Jeanne Maas
Johanna Boons
Joice Manintveld
Joke Clasing
Joke Hendriks
Joke en Tonnie Van Oosterhout (zussen)
Joke Paardekoper
Jose Vermeer
Karin Ates
Lia Alblas
Lies Huberts
Maria Goddijn
Marian Van Leiden
Marian Van De Sterre
Marjan Turlings
Marie Jose Van De Akker
Marieke Verschuren
Mart Raaimakers
Mien Van De Meugheuvel
Mariska Ketelaar
Marijke Bovens
Miriam Jansen
Monique Hoefnagels
Neeltje Van Horik
Norelien Sluis
Nelleke Van Der Laar
Petra Matijs
Petra Van Paasen
Pleun Hopman
Rian Van Dal
Ria Genevase
Shirly Van Leeuwen
Sonja Lakisaran
Sylvia Driesen
Sylivia Struik
Tiny Bovens
Truus Dicks
Truus Verberkt
Trudie Speklé
Marja en Toos Van Der Aa (zussen)
Toos Den Otter
Trees Wouters
Veroni Rusland
Wilma Boot
Wilma Van Hoof
Wilma Smits
YvonneBaks

Ingrid Vorstermans zei op 11 juni 2018 om 18:44 uur

wijnberg s. Eisabethstraat 4
St. Odaschool Jan Van Cuijkdijk 1

De nonnenop de blinde vleugel.
zr. Berendine
Zr. Letitia
Zr. Esther
Zr. Francesco
Zr. Imelda
Zr. Jozefa
Zr. Godefira

Slechtzienden- vleugel
Zr. Marie Antoinette Van Wielink
Jufr. Dini Van Hooren
Jufr. Toos Vesseur
Jufr. Bep Thijsen
Dhr. Stanley Doedel
Dhr. André v.d. Veeke
Jufr.marie Therese Floris
Zr. Carla typles
Jufr. Mien handwerken
Jufr. Riet v.d. Bogaard naailes
Dhr. Gommans handelskennis
Dhr. v.d. Rijdt concierge
Zr. Hermanie wasvrouw
Rector Verhagen godsdienst
Dhr. Klinkhamer, later werd dat Dhr. Erades zwemles
Dhr. Besselink, later werd dat Dhr. Rikkert v.d. Koe zangles
Dhr. Wiet van Gent gymnastiek

Kleutervleugel:
Jufr. Lies
Jufr. Thea

Dienstvleugel
Mevr. vldl Heuvel oogarts
Mej. Emonds psychologe
de heer kok en mej. meerman hoofd wijnberg
Mej. Putz, later werd dat Mej. van Haren maatschappelijk werksters
Dhr.of Mevr Rozestraten schoolarts
Dhr. Sevéke zeunuwarts
Dhr of Mevr. Thijsen logopedist

maasch. werk mej. putz later mevr. van haren
zang besselink later rikkert de koe
huisarts rozestraten
zenuwarts dr. sevéke
logopediste thijsen

Directie Wijnberg
Dhr. Kok, later werd dat Mej. Meerman

De groepen van de Wijnberg
met dit + teken ben ik van mening, dat deze groepen in 1 gang naast elkaar zaten.
al weet ik het niet exact bij deze eerste.
Startbaan + Happyend
Kajuit
Roeispaan
Vlonder
Doorkijk
Kettingbrug + Sringplank
Posthoorn +Postellion + Dilichance
Steigertje + Klimtoren + later kwam er 1 bij. is me verder niet bekend
Golfslag
Cockpit
Wingerd maar dat was voor de oudere nonnen

er waren 5 vleugels, maar weet niet precies de volgorde meer.wil dat graag weten, als iemand dat weet wil ik dat graag vernemen

Marilou NillesenBHIC zei op 12 juni 2018 om 11:36 uur

Jeetje Ingrid, wat een waardevolle aanvullingen! Mochten de schrijfwijze van namen niet kloppen, dan worden ze hier vast wel weer gecorrigeerd. Juist goed dat je je daardoor niet hebt laten weerhouden om ze toch te noteren.

Met je eigen herinneringen roep je vast weer veel herkenning op bij anderen. We zijn benieuwd naar hun reacties!

Hannie zei op 23 juni 2018 om 10:34 uur

Hoe is het met je ingrid

Ingrid Vorstermans zei op 23 juni 2018 om 10:53 uur

goed hor,met jou ook neem ik aan. hoop alleen dat er meerdere uit onze tijd de website vinden. zodat zij nog eens terug kunnen kijken en even terug denken aan die tijd. en verder heb ik niets meer aan te leveren voor de 2 websites

Hannie zei op 23 juni 2018 om 11:03 uur

Ik heb ook niet echt wat gevonden

Hannie neis prijkel zei op 31 juli 2018 om 14:50 uur

Ik heb weer een kleinzoon gekregen. Ruben nummer 5 allemaal jongens

Ad Boons zei op 5 augustus 2018 om 22:50 uur

Mijn twee zusjes Ria en Johanna Boons hebben in die tijd op de Wijnberg gezeten en mijn Broer Martin op Henricus ria staat niet op de lijst vandaar dat ik reageer.

Ingrid Vorstermans zei op 6 augustus 2018 om 09:50 uur

Beste Ad,Leuk dat er toch iemand is die de website bezoekt. De naam Ria zegt me niets. Ik ken Johanna heel goed. Heb haar nooit horen verteleen dat haar zus tijdens haar verblijf op de Wijnberg, daar ook op dat moment zat.
, daar ook zat. OF....ik weet het niet meer, of ik heb het nooit in mijn geheugen opgeslagen. de lijst die je ziet is geen lijst die ik van school uit heb mee gekregen. de namen zaten gewoon nog in mijn hoofd, en zo zullen er honderden namen mij niet te binnen schieten,Het kan zelfs zo zijn dat ik een naam ken, maar het gezicht er niet bij kan plaatsen, of ik zie een gezicht voor me maar weet de naam niet. Zelf kan ik de naam niet toevoegen, let wel het moet wel uit die periode zijn die ik al eerder aangegeven heb.Dit kan alleen via de makers van de website. Doe Johanna de groeten van me. ik zie haar voor me blond haar. ze ging mee op kamp naar Noordwijkerhout.

Ingrid Vorstermans zei op 6 augustus 2018 om 14:31 uur

ter info aan Ad.
de andere site van BHIC is: ''herinneringen aan de Wijnberg"
daar vind je foto's van school en Wijnberg. mocht Johanna er interesse voor hebben om dat in te zien.

Hannie zei op 6 augustus 2018 om 15:56 uur

Hoe is het breder met je

Hannie zei op 6 augustus 2018 om 15:58 uur

Ik bedoel verder, ja Johanna boons ken ik nog goed, ging vaker met haar naar huis ze had een hele lieve moeder

Ingrid Vorstermans zei op 6 augustus 2018 om 18:01 uur

Hannie nog gefeliciteerd met het kleine mannetje. rijker te zijn.
ja Johanna, nog steeds weet ik NIETS helemaal niets dat haar zus Ria ook op de Wijnberg zat. of ze is na mijn tijd er gekomen, dat weet ik dus niet.

Roy van Leeuwen zei op 10 augustus 2018 om 15:00 uur

Ter Info, Op facebook zijn een paar groepen actief die over de instituten gaan van Grave en Nijmegen.

Hannie zei op 10 augustus 2018 om 15:18 uur

Weet je wie dat zijn?

Roy van Leeuwen zei op 10 augustus 2018 om 15:45 uur

Ik heb zelf een Facebook een besloten groep over de beide instituten.

Ik stuur je hierbij een zomaar een verhaal: dit gaat over in 1968 - Grave Mientje van de Meugheuvel maakt dé kerstkaart van De Wijnberg,

De tienkoppige meisjesjury onder leiding van zuster Marie-Antoinette heeft er heel wat over* moeten piekeren. Maar na veel wikken en wegen viel toch de eenparige beslissing: de kaart die Mientje van de Meugheuvel had gemaakt zal dienen als kerstkaart van De Wijnberg, die bij alle vrienden en relaties van het instituut in de bus zal vallen. De meisjes van groep 4, 5 en 6 hebben allemaal twee kerstkaarten gemaakt: een compositie, waarbij alle gewenste materialen mochten worden gebruikt en een wasco tekening. Het was een heel pak kerstmotieven geworden dat uiteindelijk bij directeur De Kok op de kamer belandde.

Voor De Stem maakte hij een selectie van 7 tekeningen en zuster Marie-Antoinette was meteen te vinden voor het idee, een aantal meisjes zelf als jury te laten fungeren en de kerstkaart voor De Wijnberg te. laten uitkiezen.
Toen we binnenkwamen ging in eerste instantie de belangstelling uit naar het feit of „mijn kaart er ook bij is". Maar al spoedig werden de persoonlijke belangen over boord gezet en gingen de meisjes volgens de meest kunst-kritische normen aan het beoordelen. Daarbij waren de volgende volzinnen te beluisteren: ,Dat rieten dak is erg leuk, maar die letters horen toch eigenlijk niet op die tekening"',
„Hij is van mij, met Kerstmis heeft hij eigenlijk niet veel Ie maken". „Verdikkeme, die van mij is er wel „Het gaat niet om die van jou, het gaat om de beste kerstkaart". „Wel mooi, maar te kaal, te blauw". „Het maakt verschil of die kaart van Liesje is. Want Liesje is kleurenblind". „Die kaart klopt niet. Het is overdag en toch zie je overal sterren". „Die vind ik mooi. Een groene boom, een blauwe en een gele. Gedurfd". In eerste instantie vielen er vier af, en de twee die de heer De Kok als de besten had gedacht, waren nog steeds in de running. De drie meisjes van wie de tekeningen nog meedongen naar de uitverkiezing, gingen de gang op „om de anderen niet te beïnvloeden". Maar dat was eigenlijk niet nodig. Want „Mien der eigenste" tekening kwam er met bijna algemene stemmen uit. Het was dezelfde tekening, die ook door directeur De Kok als de beste was gedacht.

Ik heb er een foto van maar die kan ik hier niet plaatsen zie geen invoeg mogelijkheid voor een foto.

Ingrid Vorstermans zei op 10 augustus 2018 om 16:22 uur

ja klopt die foto staat ook in de stem van Grave. maar die mag niet op de site omdat er auteursrechten op staan. je kunt de foto naar BHIC sturen. dan zetten zij het op de site. op die foto staat inderdaad Mien van de Meugheuvel ,lies, en ook ik sta op die foto. anders doe je het ten name van Lisette. die heeft ook de foto's op de site gezet van de Wijnberg. en die vind je onder: "HERINNERINGEN AAN DE WIJNBERG" ik heb geen facebook, zeker niet nu er veel tam tam is over facebook. hoop niet dat ik veel mis nu ik dat niet heb.

Roy van Leeuwen zei op 10 augustus 2018 om 16:25 uur

Hannie Ik stuur je hierbij een verhaal: dit gaat over 1968 in Grave met Mientje van de Meugheuvel maakt dé kerstkaart van De Wijnberg,

Roy van Leeuwen zei op 10 augustus 2018 om 18:45 uur

Er zijn redelijk wat oud-leerlingen, medewerkers en docenten. in de verschillende Facebook groepen.

Ingrid Vorstermans zei op 10 augustus 2018 om 21:46 uur

Roy zo ik eerder schreef, misschien zou je de foto’s Van leerlingen en docenten etc via BhIc kunnen plaatsen. Zij vinden dat zeer waardevol. En ik zou het ook gaaf vinden.

Roy van Leeuwen zei op 10 augustus 2018 om 22:33 uur

Ik heb 4 groepen die ik bedien van info. Daarbij heb ik geen account bij Bhic. Ik reageer als gast. Waarbij ik graag wil vermelden dat Bhic ook een mooi opgezet archief heeft. Ik kwam bij het Bhic omdat ik info zoek over de zusters die op de Wijnberg in Grave hebben gewerkt. Ook zoek ik mooie verhalen van oud-leerlingen en foto's. Daarbij heb ik een paar videos over de beide instituten. Ik heb me voorgenomen om te gaan kijken in het archief van Grave tenminste als die mogelijkheid er is. Mijn zus Shirley hedft ook op de Wijnberg in Grave gezeten.

Ingrid Vorstermans zei op 11 augustus 2018 om 07:14 uur

Jou zus ken ik ook. Overigens heb je geen account nodig voor. Ze zijn blij met alle Info ik heb pok geen account. Lisette heeft mij Gevraagd om een beeldverhaal te maken van de Wijnberg. Ze. Leest deze conversaties en benaderde mij gewoon via deze site, en vervolgens de foto’s via de mail gestuurd .
Leuk dat je er zo mee bezig ben,

Hannie zei op 25 oktober 2018 om 15:46 uur

Wie is er allemaal mee geweest naar het trouwen van Juf vrouw Doris

Marilou NillesenBHIC zei op 28 oktober 2018 om 13:15 uur

Leuke vraag, Hannie! Jij was vast één van hen? Heb je er mooie herinneringen aan?

En nu maar hopen dat andere aanwezigen van toen je oproep ook zien. We wachten af!

Hannie zei op 17 januari 2019 om 08:27 uur

Anneke van der laar zat ook nog op de wijnberg

Hannie zei op 17 januari 2019 om 08:30 uur

Zus. Van nelleke van der laar

Margina zei op 24 juli 2019 om 14:38 uur

Hoi allen, ik ben de laatste tijd flink aan het graven in mijn verleden en kom deze pagina tegen. Ikheb ook op de Wijnberg gezeten , van 1971-1977. Begonnen op de Startbaan en na een jaar naar de Kajuit gegaan. In tegenstelling tot Ingrid Vostermans heb ik zeer slechte herinneringen aan “Grave”. Mishandeling, emotionele verwaarlozing, luie leiding was gewoon daar. Het enige waar ik echt een heel goed gevoel bij had en heb gehouden:het enorme saamhorigheidsgevoel tussen de kinderen onderling. Ik ken niet alle namen die genoemd worden in het lijstje, maar wel een aantal. Dat brengt mij weer terug in de tijd. Ik ben zeer brschadigd uit Grave teruggekomen, maar inmiddels wel helemaal toe aan een speurtocht in het verleden. In mijn verleden. Ik heb ook meegewerkt aan het onderzoek Geweld in de Jeugdzorg, waarvan het rapport vorige maand verschenen is. Wat mij betreft mogen jullie hier mijn naam aan het lijstje toevoegen. Groetjes,
Margina Marijnissen

Margina zei op 24 juli 2019 om 14:38 uur

Hoi allen, ik ben de laatste tijd flink aan het graven in mijn verleden en kom deze pagina tegen. Ikheb ook op de Wijnberg gezeten , van 1971-1977. Begonnen op de Startbaan en na een jaar naar de Kajuit gegaan. In tegenstelling tot Ingrid Vostermans heb ik zeer slechte herinneringen aan “Grave”. Mishandeling, emotionele verwaarlozing, luie leiding was gewoon daar. Het enige waar ik echt een heel goed gevoel bij had en heb gehouden:het enorme saamhorigheidsgevoel tussen de kinderen onderling. Ik ken niet alle namen die genoemd worden in het lijstje, maar wel een aantal. Dat brengt mij weer terug in de tijd. Ik ben zeer brschadigd uit Grave teruggekomen, maar inmiddels wel helemaal toe aan een speurtocht in het verleden. In mijn verleden. Ik heb ook meegewerkt aan het onderzoek Geweld in de Jeugdzorg, waarvan het rapport vorige maand verschenen is. Wat mij betreft mogen jullie hier mijn naam aan het lijstje toevoegen. Groetjes,
Margina Marijnissen

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 juli 2019 om 15:30 uur

Bedankt voor je reactie Margina, wat triest om te horen dat jij geen goede herinneringen hebt aan jouw jeugd in dit tehuis. Ik kan me voorstellen dat dat een enorme invloed heeft op je huidige leven.
Had je ook dit verhaal al gelezen over de Wijnberg, van de hand van Ingrid Vorstermans?
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/herinneringen-aan-de-wijnberg

Margina zei op 26 juli 2019 om 16:12 uur

Ja, hai Mariët, ik ben overigens niet de enige die in Grave met geweld heeft gehad. Heb inmiddels met lotgenoten van zowel de Henricus als de Wijnberg gesproken en dat is zeer helend geweest, al moet er nog wel meer tijd over heen gaan. Ik kan het nu pas aan om de foto’s te bekijken, foto’s zoals op deze site geplaatst zijn en ook kinderfoto’s en er is inmiddels ook ruimte voor de goede herinneringen en dan die tussen de kinderen onderling met name.
Het bijzondere is dat ik een jaar of tien geleden iemand ontmoet heb oo een feest van wederzijdse kennissen, die gewerkt had op de Wijnberg. Ze was 18 jaar toen ze daar begon, zelf dus nog een kind, en ze is daar weggegaan omdat ze het niet meer aankon over hoe daar met de kinderen, ons dus, werd omgegaan. Een vd eerste dingen die zij mij vroeg was: je bent na Grave toch zeker wel in therapie geweest? Toen voelde ik mij heel erg gezien en erkend in mijn ervaringen van toen, maar ook in alle problemen die zich sindsdien in mijn leven hebben opgestapeld, die daaruit voortvloeien.

Ik vraag me af of er meerdere mensen zijn die slechte ervaringen willen delen op deze site? Tja, het is ook iets waar je aan toe moet zijn natuurlijk.

Ik zou ook willen weten waar juffrouw El Baels gebleven is, een zeer invloedrijke negatieve groepsleidster, voor wie ik doodsbang geweest ben in die tijd en die ik toch graag zou willen laten weten wat zij aangericht heeft. Ik zie haar nergens in reünielijsten of iets dergelijks.

Ik heb hele fijne herinneringen aan meneer Bernhard Rikkert de Koe, onze geweldige muziekleraar op de St.Odaschool. Wat een fijne man was dat en voor mij persoonlijk betekende hij ook veel, omdat hij mij bewust maakte van mijn zangtalent. Helaas is hij in 2013 overleden. Kan iemand van jullie zich hem nog herinneren?

En jullie hebben een mooie namenlijst geplaatst, die ik nog zou kunnen aanvullen, mocht er nog interesse in zijn.

Hartelijke groet,
Margina Marijnissen

Hannie neis prijkel zei op 26 juli 2019 om 19:24 uur

Hallo bij wie heb jij in de klas gezeten

Margina Marijnissen zei op 26 juli 2019 om 21:47 uur

Oei, ik heb gewoon de lagere school op de St.Odaschool doorlopen. Bij juf Betty de 2e klas, meneer Cor de 3e, meneer Jos de 4e, juf Dini van Hooren de 6e.
Ik zat op de Startbaan en de Kajuit en daar was natuurlijk veel groepsleiding. Een greep uit de namen die ik me daarvan kan herinneren: El Baels, Nel Bot, Carien van Genugten, juf Marian, ene juf Lydia pater Piet bij wie ik de H. Communie gedaan heb in de kapel. Ik heb van ‘71 t/m ‘77 op de Wijnberg gezeten. Ik heb de lijst ook bekeken en ken een aantal namen, maar ik heb zelf nog heel veel andere namen om aan te vullen. Voor wie interesse heeft.....

Margina Marijnissen zei op 26 juli 2019 om 21:51 uur

Hanaha, Hannie en nu dringt tot mij door dat jij het natuurlijk over mijn klasgenootjes hebt met je vraag. Ik had hem anders opgevat. Hier komen wat namen: Vers Kroes, Ellen Kersten, Monique Vermeulen, Petra van Paasen, Joyce Maters, Marja Verheijken, Elise Jansen, Myriam Huys....Lisette Huys in ‘t Veld, Ans Das....en dan mis ik er nog eentje. Zegt iemand van jullie deze namen iets?

Hannie neis prijkel zei op 27 juli 2019 om 00:24 uur

Deze namen zeggen mijn niets zat veel eerder in grave alleen dini van horen ken ik zij is al overleden

Hannie neis prijkel zei op 27 juli 2019 om 09:29 uur

Hoe ziet jou leven er nu uit.

Hannie zei op 31 juli 2019 om 11:29 uur

Hoe is het met jullie.

Hannie zei op 12 augustus 2019 om 23:42 uur

Ja ik ken rikkert de koe ook nog

Riet Keijzers zei op 18 oktober 2019 om 09:13 uur

Beste Hannie Prijkel, en hoop ik nog anderen,

Je zat bij mij in de eerste klas bij juffrouw Diny van Hooren. Je kwam uit Heerlen, dat was heel ver weg. Jouw ouders hebben ooit op het internaatsterrein gestaan om jou te bezoeken. Ze waren met een caravan. Je had als ik me goed herinner een broertje. In onze klas zaten ook Ria Genevazen, Johanna Boons, Connie van t Erve, Jeanneke Maas, Anita van Goethem, Liesje Hubers. Anita van Goethem is naar de blindenschool gegaan. Wij waren allemaal 6 jaar en moesten leren lezen en schrijven. De meeste kinderen waren intern. Ik was een externe leerling. Ik vermoed dat ik het leven van een prinsesje had vergeleken bij de interne kinderen. Tussen de middag ging ik eten op de groep van zuster Serafine. Ik kan me niet herinneren of jij daar ook zat. Zuster Serafine was erg streng. Ik vond haar zeker niet lief. Ik heb altijd het gevoel gehad dat er een groot verschil in mentaliteit was tussen de school en het internaat. Op school vond ik het fijn, op het internaat niet. Maar iedere dag om 16.15 werd ik, samen met mijn zusje Annie, weer opgehaald door mijn tante in haar Dafje. Jullie waren weken en misschien wel maandenlang weg bij je ouders. Dat moet voor zulke kleine kinderen toch heel moeilijk geweest zijn. Na een jaar ben ik, samen met Johanna Boons, naar de klas van juffrouw Thijssen gegaan. Ik vond haar heel lief. Daarna ging ik naar de klas van juffrouw Doris, daar heb ik veel pret gehad samen met Gonnie en Grardie van Rijn, een tweeling uit Leidschendam. In die klas zaten ook Marja en Toos van der Aa uit Oisterwijk, Joke Hendriks uit Utrecht, Anneke Vercammen, Gerda Jansen, uit Nijmegen, ook een externe leerling. Het jaar daarna ging ik naar Marie-Antoinette, een heel leuke en af en toe strenge non. Ik zat daar twee jaar in de klas samen met Marja en Toos van der Aa, Anneke Vercammen, Ellen Burm, Yvonne Hageman, Gerda Jansen, Maria van Looy, Nelleke ?, Ingrid Schut, Joke Hendriks, Annie Verstraten, ook een externe leerling uit Uden. Na dit jaar ben ik naar een gewone school gegaan.

Van jou herinner ik me alleen dat je heel mooie zwarte haren had met een beetje slag erin, klopt dat? Ik hoop dat het goed met je gaat. Ik zag dat je oma bent. Fijn! Hartelijke groeten, Riet Keijzers.

Hannie zei op 19 oktober 2019 om 15:39 uur

Hallo riet hoe ziet jou leven er nu uit.ik heb een man en vier kinderen twee meisjes en twee jongens en 5 kleinzoons ben nu bijna 65 jaar ja ik heb twee broers mijn vader leeft nog is nu bijma 90 mijn moeder is nu 9 jaar dood woon in urmond dat is in limburg

Hannie neis prijkel zei op 19 oktober 2019 om 15:49 uur

Ik spreek zuster Marie-antoinette nog altijd ze is allen geen zuster meer gaat goed met haar Gonnie en Gradie van Rijn spreek en zie ik ook nog

Hannie neis prijkel zei op 19 oktober 2019 om 15:53 uur

Dinie van hooren is al overleden

Hannie zei op 10 december 2019 om 21:58 uur

Voor jullie fijne feestdagen

Shanta Radhė zei op 12 april 2020 om 01:46 uur

Ik ken Sonja Lakhisaran die in Grave heeft gezeten . Zij is inderdaad terug gegaan naar Suriname en heel toevallig is zij op zoek naar meer info over de blindenschool. Wie kan Sonja verder helpen met foto's of meer informatie?

Hannie prijkel zei op 28 april 2020 om 20:11 uur

En zitten jullie ook allemaal binnen...

Inge Goossens zei op 6 oktober 2020 om 14:17 uur

Ik kreeg vanmorgen ineens een ingeving om de naam "Sonja Lakhisaran" op internet op te zoeken en kwam op deze mooie site haar naam tegen. Sonja heeft medio jaren '60 meerdere keren bij ons gezin in Vught gelogeerd. Zuster Tarcisius uit Vught bracht mijn ouders destijds in contact met de zusters uit Grave. In die tijd was een zekere zuster Laetitia daar directrice .

Hannie zei op 5 mei 2021 om 15:12 uur

Lang niets meer gehoord hoe gaat het met jullie in deze tijd

Hannie zei op 18 april 2023 om 14:26 uur

Hoe is het met jullie allemaal

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.