Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Bethlehem in Kaatsheuvel

Kloosters

Begin 1867 kreeg pastoor J. van Mierlo van mejuffrouw Johanna Goossens een stuk grond, waarop hij een zusterklooster kon gaan bouwen. Hij huurde een burgerhuis waarin de Franciscanessen van Oirschot voorlopig gingen wonen.

Klooster Bethlehem (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Franciscanessen van Oirschot) De zusters kwamen uit Oisterwijk en betrokken het huis op 5 november 1867. De schoollokalen waren al snel klaar en op 9 mei 1872 legde pastoor Janssens, opvolger van pastoor Van Mierlo, de eerste steen van het klooster aan de Gasthuisstraat. Op 1 januari 1873 betrokken de zusters het klooster. Er waren plannen voor een tweede vleugel met een gasthuis.

In 1884 nam men de zesklassige Mariaschool met bijbouw in gebruik. In 1889 was het bejaardenhuis uitgebreid met een pension voor gegoede burgers en 4 oktober 1891 werd het klooster Bethlehem verheven tot bijhuis van Catharinenberg te Oisterwijk. Er volgden uitbreidingen in 1913 en 1938. 

Leken namen de onderwijstaken geleidelijk over en 15 december 1981 vertrokken de laatste zusters naar een rustoord. Het klooster is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor bejaardenpension Huize Bethlehem.

Wat weet je nog van dit klooster? Heb je bij de nonnen in de klas gezeten, of woonde je opa of oma in hun bejaardenhuis? Vertel ons wat je je er nog van herinnert.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Klooster Bethlehem (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z069 collectie Franciscanessen van Oirschot nr. 170145)

 

9

Reacties (9)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 mei 2017 om 11:00 uur

In het "Zondagsblad voor het Katholiek Huisgezin" van .. juni 1912 stond de volgende advertentie :
" Het R.K. Kerkbestuur van Kaatsheuvel vraagt geld te leen à 3½ pCt. Sommen niet beneden f 500,- met drie maandelijksche opzegging. W.H. Völker, Pastoor.
Misschien heeft dit wel te maken gehad met de uitbreiding van het klooster in 1913 ? !

Mariët BruggemanBHIC zei op 29 mei 2017 om 11:29 uur

Dat zou inderdaad heel goed kunnen Gerard. De periode klopt in ieder geval precies.

fons zijlmans te engelen zei op 6 november 2017 om 23:48 uur

rechts in de poort was de kak school oftewel kleuter school.
op de open zolder van het klooster stonden bedden voor bejaarden met een gordijntje er omheen. gezusters vd houdt hebben daar geslapen fam van groenteboer jan robben tov het missiehuis

Annemarie van Geloven zei op 7 november 2017 om 14:37 uur

Apart wat u vertelt over de slaapplaatsen van de bejaarden op de kloosterzolder. Waren die bejaarden overdag weg en kwamen ze alleen slapen? Weet u dat misschien?

fons zijlmans te engelen zei op 7 november 2017 om 19:32 uur

Het slapen op de zolder was van tijdelijke aart want als er op de verdieping eronder waar kamertjes waren iemand was overleden en er een vrij kwam werd deze weer bewoond door de eerst volgende in rij. het waren erg kleine kamertjes van wat ik mij ervan kan herinneren. er woonden nonnen die les gaven op de meisjes school links ernaast en de bewaar school rechts. de jongens school was om de hoek .als wij langs de meisjesschool liepen mochten wij niet kijken naar de meisjes in de klas terwijl er 3 zussen van mij zaten..(1960-1963!!) wat een tijd zeg !!! geboren hoofdstraat.

Annemarie van Geloven zei op 8 november 2017 om 10:52 uur

Dank je wel, Fons! U kunt mooi vertellen en zo geeft u de lezer een blik achter de muren van het gebouw.

Hanneke Nieuwkoop zei op 24 september 2020 om 21:38 uur

Ik heb daar bij de zusters op de kleuterschool gezeten. Bij zuster Jovina in de klas.
Ik heb daar ook een foto van.
En mijn opa heeft nog op de mannenzaal gewoond van het bejaardentehuis.
De mannen sliepen daar op een zaal.

Cor Faber zei op 2 oktober 2024 om 10:39 uur

In 1936 brak de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) uit.
In maart 1937 werden in Huize Bethlehem negen Spanjaarden ondergebracht. Franco-aanhangers die uit Madrid waren gevlucht omdat zij hun leven niet zeker waren. Madrid was immers toen een republikeins bolwerk.
In totaal kwamen er 75 Spanjaarden naar Nederland. Zij werden met name ondergebracht in Noord-Brabant met hulp van de katholieke kerk. Zij moesten wel beloven niet te proberen terug te keren naar Spanje, anders zou de Nederlandse neutraliteit t.a.v. die oorlog in gevaar kunnen komen.
Twee van die Spanjaarden (een van hen was familie van het Spaans koninklijk huis) in Kaatsheuvel werden verdacht van een poging dat toch te gaan proberen, samen met 34 andere Spanjaarden. Tenminste 5 hebben dat daadwerkelijk geprobeerd. Als gevolg daarvan werden de 36 Spanjaarden geïnterneerd op Ameland. Daar kom je niet even vanaf. Ze moesten daar blijven totdat ze op 13 maart 1939 weer teruggingen naar Spanje.
Op Ameland is een meisje geboren, Annelies, uit een korte relatie tussen Pedro en een Amelands meisje.

Marilou NillesenBHIC zei op 2 oktober 2024 om 21:02 uur

Jemig Cor, wat een geschiedenis! Ik heb hier werkelijk nog nooit van gehoord; wat goed dat je dat hier verteld!
Een snelle zoektocht online levert onder meer dit krantenartikel uit 1937 op:
https://periodieken.detiid.nl/issue/SNB/1937-06-12/edition/null/page/6?…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.