Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De O.L. Vrouwekerk in Aalst

RK kerken

In 1906 werd Aalst zowel een kerk armer als rijker. De gesloopte kerk was een middeleeuwse, van de 17e tot in de 19e eeuw in protestantse handen. De nieuwe kerk was de neogotische O.L. Vrouw Presentatie, gelegen aan de Eindhovenseweg en ontworpen door de architect Caspar Franssen.

O.L. Vrouw Presentatie (foto: BHIC / F. van de Pol)
Foto: BHIC / F. v.d. Pol

Wat herinner jij je nog van de kerk en van de 'mannen Gods' met wie je vroeger te maken had? Tijdens de doop, de eucharistie, de biecht, het huwelijk, processies, het huisbezoek en ga zo maar door. Meneer pastoor was degene die dat allemaal in goede banen moest leiden.

In 1932 kwam de parochie bijvoorbeeld onder de hoede te staan van pastoor J.L. Gudde. Deze herder droeg ook halverwege de jaren vijftig nog de zorg voor het zieleheil van zijn kudde. Gudde werd toen in zijn pastorale taken ondersteund door twee kapelaans: M. Bertens en M. van Eyl. In de jaren zestig bediende pastoor M. Terwindt de parochie.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Foto's zijn ook welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

 

Pastoor Terwindt (foto: collectie KDC)
Pastoor M.L.M. Terwindt (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a20777

 

 

2

Reacties (2)

toon willems zei op 6 juli 2021 om 23:20 uur

as un klein mennekke van un jaor of tien / elluf he.k is in de kerruk torre geklomme . van de binne kant uit dan nog hogger dan de klokke hinge, zu hog as ut kon, want ge moes da tog uitvijne.
zo dan toen we nog nur de lagere skool ginge . van de urste tot de 8 ste klas moesse we
ellukke dag um aagt uur nur de skoolmis , en op die stoel, van eike hout mi rooiju bekleejing. lag dan al klaor un kaortje , waor op ston ,,, schoolmis ... net zu iets as un bussiness kartje en da namde dan netjes mee . nur de skool want um nege uur begon de klas en gafde da dan an de mister... ik denk da,k veul kirre nur die skool misse ben gewist. want ik hay bekant altijd un 9 vur godsdienst , denk nie da,k die nege kreeg umda ik veul afwis van godsdienst . mer da nur de kerrik gaon , vur de klas begon , da zal mun 9 wel gehaold hebbe .

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 juli 2021 om 11:03 uur

Dank Toon voor je reactie. Een beste klim, eenmaal aangekomen hopelijk voor herhaling vatbaar gebleken : ) Over dat cijfer. Het in de praktijk brengen en de goede intenties wogen dan kennelijk veel zwaarder dan - laat ik het zo noemen - 'de theorie'? Hoe dan ook, wel apart dat de totstandkoming van dat cijfer zo weinig transparant was. Maar ook dat zullen parochianen van toen wel herkennen vermoed ik. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.