Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Karmelietenklooster te Oss

Kloosters

De bouw van dit klooster der Karmelieten aan de Verdistraat 87, naar ontwerp van J.A. de Reus uit Oss, begon in april 1966. In september 1967 was het gebouw klaar, de officiële opening volgde 21 maart 1968. Het klooster is in 1982 opgeheven en het gebouw werd verkocht aan het Technisch Adviesbureau Geurts B.V.

Oss, voormalig Karmelietenklooster, 2007. Foto: Collectie Jan Smits
Oss, voormalig Karmelietenklooster, 2007. Foto: Collectie Jan Smits


De overgebleven karmelieten vertrokken naar verschillende woonplekken. Een aantal paters vestigde zich in de Van Mookstraat 5-7 in Oss. In 1999 kwamen daar ook karmelieten van elders wonen, onder hen enkele zusters.

Het gebouw oogt behoorlijk zakelijk, uitgevoerd als het is in beton en gasbetonblokken. Achter de lage voorbouw rijst een zes verdiepingen tellend, rechthoekig flatgebouw op. Haaks op de achterbouw staat de kapel die een plat dak heeft. Het koor van de kapel wordt in de zijgevel geaccentueerd door een raam dat over de gehele hoogte doorloopt. Een glazen, driezijdige absis sluit de kapel aan de tuinzijde af.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

7

Reacties (7)

Gerrie Gruntjes zei op 5 maart 2019 om 12:51 uur

Ik heb voor mijn studie Kunst en Cultuurwetenschappen dit klooster aan de Verdistraat als afstudeerproject beschreven. Deze scriptie bevindt zich op de pastorie aan de Molenstraat

Marilou NillesenBHIC zei op 6 maart 2019 om 11:41 uur

Ah, dat klinkt interessant, Gerrie! Is er mogelijk ook online iets van je scriptie te vinden? Dan zetten we graag een linkje daar naar toe.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 maart 2019 om 11:41 uur

Ah, dat klinkt interessant, Gerrie! Is er mogelijk ook online iets van je scriptie te vinden? Dan zetten we graag een linkje daar naar toe.

Ien zei op 22 maart 2022 om 22:25 uur

Een familielid van mij was geboren in 1978 in het Sint Anna ziekenhuis in Oss. Toen waren daar zusters aanwezig bij de bevalling. Is daar ergens (?) ook een registratie van tijd/datum en de namen die werkzaam waren op de kraamafdeling?

Norah zei op 23 maart 2022 om 00:01 uur

Er is in 2000 een fusie ontstaan tussen dit ziekenhuis en het ziekenhuis van Veghel.
Het valt nu onder "Bernhoven" te Uden. Je zou daar eens kunnen informeren >>>
www.bernhoven.nl

Ien zei op 23 maart 2022 om 22:05 uur

Dank je wel voor je bericht Norah.

Familielid had daar geïnformeerd een tijd terug. Helaas stonden er geen namen bij van de aanwezige nonnen tijdens de bevalling. Daar was de familielid benieuwd naar hoe zij heten. Ik schreef zusters maar bedoelde nonnen.

Norah zei op 24 maart 2022 om 00:05 uur

Graag gedaan, Ien!
Je kunt ook eens googlen op "Stichting Vrienden Sint Anna Ziekenhuis Oss'. Misschien kent men daar nog wat van aanwezige "nonnen" uit die tijd als kraamverpleegsters. Ik wist niet wat ik las dat er toen nog nonnen werkten, zo lang geleden is het nu ook weer niet.
Wij mochten vroeger het woord -non- niet gebruiken:), was een scheldwoord. Ik moet er nu nog om lachen. Je moest -zusters- zeggen als je het over hen had.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.