Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kapucijnenklooster Sint Fidelis in Breda

Kloosters

In 1625 vestigden de paters Kapucijnen zich in een paar bouwvallige huizen in de Caterstraat, die nu Catharinastraat heet. Hun verblijf in Breda mocht niet lang duren. Toen Frederik Hendrik Breda in 1637 veroverde, werden de kapucijnen de stad uitgezet.

Altaar in de kloosterkerk (foto: G.J. Dukker, 2002. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 340.653)
Altaar in de kloosterkerk (foto: G.J. Dukker, 2002. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 340.653)

Na vijftig jaar zwerven vestigden ze zich in 1687 in Meerseldreef, even onder de grens, toen Duits gebied, nu Belgisch.

Twee eeuwen later, in 1887, konden de kapucijnen terugkeren naar Breda. Ze bouwden een nieuw klooster op een deel van de geslechte westelijke wal, de Schorsmolenstraat. Architect was de kapucijn Justinus van Roosendaal (Adrianus van de Wijgaert), die het klooster bouwde met medewerking van de broeders Adrianus en Felix. Ze legden de eerste steen op 8 augustus 1887. De kerk werd geconsacreerd op 6 augustus 1889.

De kloosterkerk, gewijd aan de Heilige Fidelis van Sigmaringen, is een neoromaanse kerk met een neobarok interieur. Het hoofdaltaar is afkomstig uit de Sint Antoniuskerk, de zij-altaren komen uit de oude katholieke kerk aan de Brugstraat. De kloostervleugels vertonen de bij de kapucijnen gebruikelijke sobere baksteenarchitectuur en liggen rond een binnenhof. In de tuin is een Lourdesgrot gebouwd.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Het hele complex van kerk en klooster zijn tot rijksmonument verklaard. De kapucijnen hebben in 2013 hun klooster verlaten, maar de gebouwen zullen behouden blijven.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

10

Reacties (10)

bert nuchelmans zei op 26 maart 2016 om 18:38 uur

Heb nog hele mooie herinneringen aan Fidelis. Eerst in de Nieuwe huizen als alternatief voor de verkenners, en later in de Schorsmolenstraat, waar ook gerepeteerd werd door de toenmalige harmonie van St.Fidelis, waar ik heb leren klarinet te spelen, en enkele jaren met veel plezier in het orkest heb meegespeeld.

Annemarie van Geloven zei op 29 maart 2016 om 11:15 uur

Mooie reactie, Bert. Is het juist dat het buurthuis Fidelis, waar de harmonie toen oefende, in het klooster was gevestigd?
Als je nog meer mooie herinneringen hebt? We lezen deze graag.

Adri van Ham. 15-12-1941 Lange Gampelstraat 41 zei op 24 juli 2018 om 16:22 uur

We speelden elke woensdagmiddag in Sint Jozefzorg van de Fidelis in de Nieuwe Huizen. Het was een mooi groot huis met achter in de tuin 2 houten keten waarin we speelden als het weer wat minder was, daar was altijd een akela of hopman die ons begeleiden. Er was naast het huis een speeltuin met allerlei toestellen. Er was ook een klein kapelleke in de tuin. De grote jongens leerden er voor schoenmaker.

Mariët BruggemanBHIC zei op 25 juli 2018 om 11:15 uur

Bedankt Adri, voor het delen van deze mooie herinneringen. Ben je lang lid geweest van de scouting? En leerden jullie er ook dingen, naast het spelen natuurlijk ?

Adri van Ham zei op 25 juli 2018 om 14:30 uur

Ik ben als kleine jongen toch wel enige jaren lid geweest van Sint Jozefzorg. Wij leerden, onder leiding van een hopman of akela figuurzagen en van het gezaagde mooie dingetjes maken, leuk en en interessant. OP zomeravonden werden op een platte kar met een paard ervoor naar het kadettenkamp gebracht om er te spelen. Als het Sinterklaastijd was kregen we cadeautjes van een pater/sinterklaas! We hadden er een mooie tijd. In de zomer gingen we met de hele club naar Oosterhout naar de Waranda een openluchtzwembad.
Te veel om op te noemen!
Toen ik wat ouder werd vroegen ze of ik misdienaar in de Paterskerk wilde worden. Natuurlijk! Ik kreeg onderricht in Latijn.
Wij waren ondertussen naar een ander huis verhuisd de van Meterenstraat bij de Haagweg. Als ik misdienaar moest zijn kwam opoetje de Jong dik in de negentig mij al vroeg ophalen om op tijd bij de Paters te zijn. Zij woonde bij mij in de straat. Als de Heilige Mis afgelopen was kregen dikwijls van een broeder iets van fruit. Meestal deed ik meerdere missen met andere paters. IK kon dan meteen door naar de lagere school Petrus Canisius in de Nieuwe Huizen, dichtbij.
Al met al een bijzondere mooie tijd die ik me nog steeds herinner en waar ik veel aan heb gehad, Dank je goede Paters Capucijnen!!

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 juli 2018 om 15:53 uur

Wat een mooi verhaal Adri met zoveel mooie herinneringen. Leuk om te lezen dat je er zo van genoten hebt en zo goed op kunt terugkijken. Bedankt voor het delen ervan met ons.

Adri van Ham zei op 26 juli 2018 om 18:08 uur

Ik ben vergeten te vragen wie eerder in het huis van de Sint Jozefzorg hebben gewoond. Ik hen een vermoeden dat het welgestelde mensen zijn geweest.
Wie kan mij daar meer over vertellen? Ik doe namelijk als hobby genealogie en ben altijd bezig te ontdekken wie wie was of waren, vandaar.
groetjes Adri van Ham

Mariët BruggemanBHIC zei op 27 juli 2018 om 12:11 uur

Weet je het adres misschien nog van het huis Adri? Dan kan ik nog even hier in de kadastrale gegevens kijken.

AA.S.J.M. (Ton) Tax zei op 3 april 2024 om 18:10 uur

LS
In de tweede helft van de vijftiger jaren bezocht ik (vermoedelijk op woensdag) ook de "Fidelis" in de Nieuwe Huizen te Breda. Een pater capucijn (Deocharis?) gaf daar leiding. Hij was een erg aardige man. Ben nog op kamp geweest naar Castelre (Fidelis ging kamperen....)
Met hem ben ik uiteindelijk naar Oosterhout gegaan. Daar was het kleinseminarie van de orde gevestigd. Ik heb er een aantal jaren doorgebracht. Na vijf jaar had ik er wel meer dan genoeg van. De sfeer was er niet echt prettig.
Ton Tax

A S J M Tax zei op 3 april 2024 om 18:13 uur

Zie mijn notitie d.d. 3 april 2024.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.