Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jurgens en Esbeek

RK kerken

Als je Jurgens zegt, denk je in Brabant als eerste aan Oss. Jurgens was kunstboterfabrikant in deze plaats. Op 21 juni 1852 werd Leonardus Jurgens geboren, telg uit deze machtige familie van margarinefabrikanten. In 1878 werd hij priester gewijd. Van 1889 tot 1901 was hij pastoor van Esbeek, bouwpastoor nog wel, het mooiste wat een pastoor kon bereiken.

Voor 25.000 gulden, zijn eigen geld, bouwde Jurgens de kerk van Esbeek, nog steeds beeldbepalend in dit kerkdorp nabij Hilvarenbeek. Jurgens bracht een bedevaart ter ere van de Heilige Cornelius (Sinter Knilles) op gang om de nieuwe kerk vaste inkomsten te garanderen. Deze pelgrimage vindt nog jaarlijks plaats.

Als patroonheilige koos hij echter de Heilige Adrianus van Hilvarenbeek. Hij was een van de martelaren van Gorcum, op 9 juli 1572 opgehangen in een turfschuur nabij Den Briel.

Pastoor Jurgens was een mannetjesputter. Als hij zijn zin wilde doorzetten, gebruikte hij een vast dreigement: ‘Ik kom van Oss’, een waarschuwing waarmee hij wilde zeggen: ‘Kijk uit of ik sla er op los’.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 19 oktober 2007

Met dank aan W. Kuijpers voor de foto.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.